Kisalföld logö

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Nagy Könyv: megvan a 100- as lista

A szavazatok alapján április 23-án megszületett a száz legnépszerűbb regényt tartalmazó lista.
A szavazatok alapján április 23-án megszületett a száz legnépszerűbb regényt tartalmazó lista, amelyen ötven magyar és ötven külföldi mű szerepel. A Nagy Könyv-kampány első fordulójában a megyében olvasókörök alakultak, programjuk részben a listás alkotásokhoz kapcsolódik.

A Nagy Könyv-játék első fordulója után Győrött, a Kisfaludy Károly Megyei Könyvtár elkülönített polcaira olvasócsalogatónak azok a művek kerültek, amelyek a Top 100-as listán szerepelnek. Dr. Horváth József igazgató elmondta: igazi meglepetés és öröm, hogy például soha ennyi Tolsztoj- és Thomas Mann-művet nem kölcsönöztek a könyvtárból, mint az elmúlt hetekben. Még a raktári példányokat is „be kellett vetniük".

Tizenegy kortárs szerző

– Az is öröm, hogy a százas listán több magyar író, így Szabó Magda, Fekete István, Wass Albert három-négy művel is szerepel. Úgy tűnik, a szavazást – a friss könyvek mellett – befolyásolták a diákkori olvasmányélmények is. Így került több alkotással a listára Jókai Mór, Gárdonyi Géza és Móra Ferenc. A kortárs magyar írók közül tizenegyet számoltunk. Közülük hamarosan Szabó Magda és Jókai Anna lesz a megyei könyvtár vendége.

Gárdonyinak örültek

Top 100-ból Top 12 lesz
A Top 100-as listából fog kikerülni a Top 12 regény. Szavazni már csak a listán megjelent száz címre lehet.
A szavazatokat június 11-ig  lehet leadni, a szavazólapok május első hetétől megtalálhatóak a regisztrált szavazóhelyeken. (Részletek a www.anagykonyv.hu honlapon.) Fontos, hogy ebben a fordulóban bármely szavazási módot is választják, nemcsak egy magyar és egy külföldi regényre szavazhatnak, hanem akár tizenkettőre is.
Dr. Barsi Ernő örömmel nyugtázta, hogy Gárdonyi Egri csillagok című regénye is bekerült a száz, Magyarországon legnépszerűbb alkotás közé. Annál inkább, mivel az író a jeles néprajztudós szülőfalujában, Sályban járta az elemi iskolát, munkássága, életének egy szakasza pedig Győrhöz kötődik.

– Nagy hatással volt rám ez a mű, az igazi, cselekvő hazaszeretet regénye, amely minden részletében hiteles, hiszen Gárdonyi komoly történelmi tanulmányokat folytatott a megírása előtt.

Borbély János költő szerint nagy fegyvertény, hogy a listán ott szerepel a kortárs magyar szépirodalom színe-java, de a legfontosabb például A Pál utcai fiúk és az Egri csillagok.

– Ezek alapfogalmak két magyar között. Mert azt mindenki érti és tudja, miről van szó, ha azt mondom: Nemecsek vagy Bornemissza. Ezek a művek szellemi hidat jelentenek. A többi, mondjuk Wass Albert vagy Márai Sándor már különböző kultúrköröket, ízlést, műveltséget feltételez.

– A százas lista jól mutatja, hogy mégiscsak jól működött az a bizonyos elmarasztalt oktatási rendszer, amelyben nemzedékekben hagyott nyomot például Móra, Móricz, Gárdonyi egy-egy regénye. Ebből a szavazásból is látszik, hogy fontos helyet foglal el életünkben a sokszor – szó szerint is – súlyos elbeszélő irodalom – vélekedett Perger Gyula etnográfus, a megyei múzeum igazgatója.

Hallgatóné Hajnal Judit, a győri Péterfy Sándor Evangélikus Oktatási Központ igazgatója Szabó Magda Für Elisének drukkolt. Szerinte ez a regény olyan alapmű, amit minden pedagógusnak kötelezően el kellene olvasnia.

– Bölcsességei mindenkihez és egy életre szólnak. Sokszor eszembe jut tanítás közben egy-egy erkölcsileg tanulságos mondata.
Feladatlapok, szerepjáték, fantázia

A Nagy Könyv-kampány hatására – ahogy a szervezők ezt az elején szorgalmazták – olvasókörök is alakultak a megyében. Így többek között a tényői iskolában is, ahol Tuba Lajosné irányításával a 4. és az 5. osztályosok a gyermek- és ifjúsági irodalom remekeit dolgozzák fel – hetente egy alkalommal az iskolai könyvtárban – testreszabott feladatlapok segítségével. A tanárnő elmondta: ugyan még csak most regisztráltatták magukat, de szülői ötlet alapján már januártól „olvasóköröznek", mégpedig Eric Knight azóta már a százas listán is szereplő regényével, a Lassie visszatérrel foglalkoznak.

A győri Kovács Tamás vezetésével is létrejött egy MAGUS nevű kör. A tagok – baráti társaság – mindnyájan a szerepjáték, a fantáziairodalom megszállottjai, így például a népszerű Tolkien-regény szereplőihez hasonló figurák bőrébe bújva, A Gyűrűk ura tájaihoz hasonló vidékeken járva „képzelgik", játsszák végig az olvasóköri együttléteket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Motorsportra hangolva

Tovább olvasom