Kisalföld logö

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv 1°C | 7°C Még több cikk.

Művészetek Völgye: csökkenő támogatás, bővülő program

Csökkenő állami támogatással, de bővülő programokkal rendezik meg a tizennyolcadik Művészetek Völgyét. Az egyik legérdekesebb újdonság a mobiltelefon filmfesztivál lesz, melyen bárki részt vehet egy 20 megabyte-os felvétellel. A programok százai színesek, mint a szivárvány színei, és számosak, mint fűszálak a hat falu közt.
Sziszifuszi feladat volna leírni minden eseményt, amit az idei Művészetek Völgye kínál. A hat falu ötven helyszínén zajló programkavalkád között eligazodni olyan, mintha tavaszi réten kellene csokorba gyűjteni a legszebb virágokat. Tíz napon át ezer program és háromezer fellépő a Völgy hivatalos kínálata. Ezek közt sok megszokott és számos új esemény is helyet kap.

A legizgalmasabb és talán az egyik legnépszerűbb is az I. Magyar Nokia Mobiltelefon Filmfesztivál lehet. A mobilokkal készített filmetűdök közül a legjobb jutalma egy N93-as Nokia telefon lesz. A felvett anyagokat a www.mobilfilmfesztival.hu oldalra kell majd feltölteni. Monostorapátiban, a filmfesztivál helyszínén hostessek és technikai háttér is a rendelkezésre áll. Így számítógépek segítségével lehetőség lesz az etűdöket vágni, megzenésíteni, vagy utóhanggal ellátni.

Örökség Völgy

Egy másik újdonság az Örökség Völgy elnevezésű programsorozat lesz. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal karöltve szerveződő események a Völgy történelmét, építészeti emlékeit hivatott közelebb hozni a látogatókhoz. Túrákat indulnak ezek megtekintésére, emléktáblákat helyeznek el, illetve kiállítások és vetítések lesznek örökségünk jobb megismerésére.

Meghívottak is lesznek, akik előadásokat tartanak, többek közt egyiptológiáról, erdélyi és felvidéki műemlékekről, a határon túli templomaink pusztulásáról, vagy épp a holland műemlékvédelemről. A neves előadók sétáik illetve előadásaik közben is szívesen válaszolnak a felmerülő kérdésekre.

Világzenei falu

Öcs ad otthont a világ- és népzenei falunak, ami szintén újítás. A volt béketábor országai szinte mind képviselik magukat és népzenéjüket, de sok romazenész és nem utolsósorban magyar népzenész is fellép majd. A Muzsikás együttes pedig komlpex programmal, több fellépéssel is képviselteti magát. A népzenei falut kiegészíti egy ínyencség is, a három napos Csángó Fesztivál, amire Moldvából és Gyimesből érkeznek táncosok, zenészek.

A Krétakör színtársulat szinte eggyé olvadt már a Völggyel, számtalan sikeres előadásuk innen indult útjára, zenekaruk pedig mindig a legnagyobb bulikat adja a Völgy éjszakájában. Most egy új helyszínt a Taliándörögd határában lévő egykori űrtávközlési központot szállják meg. A népnyelvben csak szputnyikként szólított terület most a Krétakör Űrbázis nevet kapja. A programok ehhez kapcsolódóan az ismeretterjesztés, a kommunikáció, és a fantasztikum (kréta)körében zajlanak. „A csillagász álma" című előadás itt jegyzi majd ősbemutatóját is.

Sok újdonság, még szélesebb paletta

Az újdonságok közt lesznek az idén Zsidó tematikájú programok; a Színház- és Filmművészeti Egyetem növendékeinek előadásai Kapolcson; Cimbora gyerekprogramok középkori illetve reneszánsz játszóházzal és labirintussal; Zenemalom a kapolcsi Malomszigeten szintén gyerekeknek; a Mozart és Bartók évadra való tekintettel zongoraestek; és az „Élhetőbb Faluért" kulturális fesztivállánc.

A programok végeláthatatlan sora mint sok párhuzamos egyenes, amelyek az euklédeszi geometria szerint a végtelenben találkoznak, július 28-tól augusztus 6-ig a Völgyfesztiválon, hat kis faluban futnak össze.

Pénzügyi nehézségek, avagy Állam bácsi mostoha gyereke

A Kapolcsi Fesztivál kapcsán nem lehet megkerülni a pénzügyi források szerzésének kérdéskörét. Hiába produkál a Völgy kétszázezer látogatót, hiába kínál töménytelen magas színvonalú kulturális programot, az állami szerepvállalás alacsony, szponzorok pedig mindezek ellenére nem látnak fantáziát benne. Márta István fesztiváligazgató elmondta, ha az állami források nem érik el a 60-70 százalékot, akkor lehetetlen megszervezni a Völgyet. Holott a Gazdasági Minisztérium 2004-es felmérése szerint a Művészetek Völgye közel háromszor annyi bevételt indukál az országnak, mint amennyivel az állam támogatja azt.

Míg 2004-ben a Völgy 110 milliós támogatást tudott szerezni a különböző minisztériumoktól, addig az ide völgy 59 milliót kap az államtól. A Balaton Fejlesztési Tanács pályázatán elnyert 5 millió forintról szóló jegyzőkönyvet ma írják alá, hogy a pénzt ez alapján mikor utalják, még kérdéses.

A jegyárak a következőképpen alakulnak:
Napijegy: 1 700.-
10 napos bérlet: 13 000.-
3 napos bérlet: 4 500.-

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Százkettőről hetven kilóra fogyott

Harminckét kilót fogyott öt hónap alatt az idei fogyókúraverseny győztese. Nem volt vészesen kövér… Tovább olvasom