Kisalföld logö

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Munkajogi esetek 5.

Szabad vagy ünnep a szombat?

„Szeretném megtudni, hogy október 23. szombatra esett és dolgoztam. Helyi járatos buszvezető vagyok. Jár-e a fizetett ünnep a béren felül?" – küldte el „l52" jeligével rovatunknak a kérdését egy olvasónk.

A szakértőink által adott válasz szerint, ha a munkaidő-beosztása alapján dolgozott, akkor az erre a napra járó munkabérén felül a munkaszüneti napra járó távolléti díj is megilleti. Ha rendkívüli munkavégzésre kötelezték ezen a napon, akkor az előzőeken felül még pótlék, pihenőnap vagy átalány is megilletheti. A tapasztalatok szerint szakmájában ritka az ilyen okból fakadó munkaügyi panasz. Ám több, a „piros betűs" ünnepekkel összefüggő kérdés, észrevétel is érkezett hozzánk – valószínűleg abból fakadóan, hogy eléggé bonyolult a szabad- és ünnepnapok kiadásának rendszere –, ezért egy bővebb, bár a témát korántsem teljes egészében felölelő összeállítást készítettünk róla. A buszvezető abból is tájékozódhat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zsebre megy a (gyerek)játék

Hogy a gyerek később boldoguljon az életben, sok egyéb mellett meg kell tanulnia bánni a pénzzel. Az otthoni minta sokat segíthet, a zsebpénz pedig már kis korban rászoktathatja a felelősségre - ha helyesen használják. Szinte minden családban örök kérdés: kapjon-e a gyerek zsebpénzt, és ha igen, mennyit? Tovább olvasom