Kisalföld logö

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Munkajogi esetek 27.

A három hónap után elküldött férj

„Férjemet hosszas munkakeresés után felvették egy nagyobb gyárba dolgozni. Elvégeztettek vele egy tanfolyamot, ami sikerült is neki és alá kellett írnia az egyéves munkaszerződést. Sajnos ennek ellenére amint letöltötte a harmadik hónapot, indok nélkül megszüntették munkaviszonyát. Ő ezt nagyon sérelmezi, mivel okot nem adott rá. Minden területen megállta a helyét, közvetlen felettese dicsérte, augusztusban bérét is felemelték. Az, hogy leépítés miatt történt volna, kizárt. Csak diszkriminációra gondolunk, mivel nem magyar állampolgár. Van-e lehetőség jogorvoslatra? Ha igen, hova fordulhatunk?" – kérdezte férje ügyében olvasónk.

Az MSZOSZ (Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége) szakértői válaszukat általános szabályokkal kezdték. Miszerint a munkaviszony munkaszerződéssel jön létre, abban a felek – a munkáltató és munkavállaló – bármely kérdésben megállapodhatnak. A munkaszerződésben a munkaviszony létesítésekor próbaidő is kiköthető. A próbaidő tartama legfeljebb három hónapig terjedhet, azalatt a munkaviszonyt bármelyik fél azonnali hatállyal megszüntetheti.

A panaszos kérdéséből több olyan fontos tényező nem derül ki, amit valószínűleg munkaszerződése tartalmaz. Ha úgy véli, hogy vele jogszerűtlenül jártak el, akkor a munkaügyi bíróságon jogorvoslatot kezdeményezhet, ám előbb érdemes a munkaszerződésében foglaltakat alaposan tanulmányoznia. Ugyanis például próbaidő alatt – vagy a határozott időre szóló munkaszerződés lejártakor – a munkaviszonyt a munkaadó minden indok nélkül megszüntetheti. A törvény természetesen tiltja a hátrányos megkülönböztetést, többek közt nemzetiségi, származási okokból is. Ha panaszosunk úgy érzi, hogy diszkrimináció érte, akkor a munkaügyi és munkabiztonsági felügyelőséghez fordulhat. Jogorvoslatot kérhet a munkaügyi bíróságon is. Ám tudnia kell, hogy állításait bizonyítania kell. Csak egyértelmű bizonyítás esetén állapíthatja meg a munkaügyi bíróság, hogy a munkáltató a jogait nem rendeltetésszerűen gyakorolta vagy eljárása az egyenlő bánásmód követelményébe ütközött.

Ha a levélíró férje tagja valamelyik szakszervezetnek, akkor annak tisztségviselőjéhez fordulhat és jogi tanácsot, segítséget, akár képviseletet is kaphat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétvégi műsor

SZOMBAT Tovább olvasom