Kisalföld logö

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Munkajogi esetek 24.

Ötven dolgozó gondja

„Tavalyelőtt jogutódlással adtak át ötven dolgozót egy kft.-nek, köztük engem is. Ám a kft. azóta se adja meg azokat a szolgáltatásokat, juttatásokat, amiket jogelődjénél kaptam, kaptunk. Arra hivatkozik, hogy sok az adóssága. Nem kaptam, kaptunk fizetésemelést, tizenharmadik havi bért, munkaruhát, cipőt, étkezési utalványt. Munkaadónk a »nincs törvényét« követi. Pedig tudtommal A munka törvénykönyve leírja, hogy minden, amit az előző vállalatnál kaptam, az az új cégnél is jár. Papírunk is van róla. Szeretnénk tiszta vizet önteni a pohárba. Mit tehetünk?" – írta „Ötven dolgozó nevében" jeligével olvasónk.

 Az MSZOSZ (Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége) szakértői válaszukat azzal kezdték, hogy jogutódlás esetében általában valóban ugyanazokat a juttatásokat kell megkapniuk a dolgozóknak az új tulajdonostól, mint amit a régi biztosított. Ám az átadáskor születő dokumentumok is mérvadóak lehetnek ebben a kérdésben. Ha az előző tulajdonos az említett juttatásokat nem foglalta írásba, nem született kollektív szerződés, és az átadáskor aláírt dokumentum sem részletezi, mi jár a dolgozóknak, akkor nehezebb dolguk lesz juttatásaik követelésekor.

Mit tehet a levélíró, illetve mit tehet az ötven dolgozó? Ha működik a kft.-nél szakszervezet, akkor a szakszervezeti bizottságnak azonnal egyeztetést kell kezdeményeznie az elmaradt juttatások kifizetése érdekében. Ha eredménytelen az egyeztetés, akkor az vezethet eredményre, ha jogi úton próbálják „kikényszeríteni" a juttatásokat. Annak a szakszervezetnek a jogsegélyszolgálata, amelyikhez az üzemi csoport tartozik, segíthet a megoldásban. Amennyiben nincs érdekvédelmi szervezetük – nem tagjai a szakszervezetnek –, akkor sajnos egyénileg kell ezt az utat végigjárniuk az alkalmazottaknak. Ezért hasonló esetekben mindenképp javasolt a szakszervezeti csoport megalakítása. Ebben az MSZOSZ (96/512-720) és ágazati szervezetei segítséget nyújtanak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem ellenőrzik a gyümölcs ízét

A hipermarketekben ki ellenőrzi a zöldségek, gyümölcsök minőségét? Kiderült: az ízt sehol senki nem… Tovább olvasom