Kisalföld logö

2019. 03. 23. szombat - Emőke 2°C | 17°C Még több cikk.

Munkajogi esetek 23.

Nyugdíj és felmondás

„Rokkantsági nyugdíj igénylésére kényszerültem egészségi állapotom miatt harminchárom év munkaviszony után. (1947-ben születtem.) Hatvanhét százalékos rokkantnak nyilvánítottak. Ennek megállapítását 2005. július 1-jétől igényeltem, így munkaviszonyom 2005. június 30-ával megszűnt. (Utolsó munkahelyemen öt évig dolgoztam.) Ha így szűnik meg a munkaviszony, fizetnek-e felmondási időt?" – kérdezte „Nyugdíj és felmondás" jeligével olvasónk.

Az MSZOSZ (Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége) szakértőjének válasza szerint az olvasói levélből nem derül ki egyértelműen, milyen módon szűnt meg a kérdező munkaviszonya, pedig az alapján lehetne megmondani, milyen juttatások illetik meg.
A munkaviszony megszűnésének több módja van. Ha olvasónk munkaviszonya a munkáltató rendes felmondásával szűnt meg, abban az esetben a felmondási idejének legalább a felére kötelezően fel kell menteni. A felmondási idő hossza legalább harminc nap. A munkáltatói rendes felmondás esetén jár a végkielégítés is, ha annak a feltételei adottak. Legalább hároméves munkaviszony kell hozzá és az, hogy az illető a felmondáskor még nem minősül nyugdíjasnak. A munkaviszony más formában történő megszüntetésekor az előbbiekben említett juttatások nem kötelezőek. Valószínűleg a kérdező munkaviszonya nem a vállalat általi felmondással szűnt meg, ezért nem kapott egyéb juttatást.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új vírus támadja a Windows 2000-et

Több mint 100 amerikai cég érintett egy újfajta víruscsalád támadásaiban, amelyek a Windows 2000 egy nemrégiben felfedezett biztonsági hibáját használják ki. A BBC értesülései szerint olyan nagyvállalatok, mint a CNN-nek, az ABC Newsnak, a New York Timesnak és többek között a bulldózereket gyártó Caterpillarnak is problémákat okoztak a férgek. Tovább olvasom