Kisalföld logö

2019. 03. 19. kedd - József, Bánk 3°C | 10°C Még több cikk.

MTV: beláthatatlan következményekkel járna az újabb elvonás

Beláthatatlan következményekkel járna, ha - mint az egy képviselői módosító indítványban szerepel - további 2,4 milliárddal megkurtítanák, s ezzel lenulláznák a Magyar Televízió (MTV) jövő évi költségvetési céltámogatását - mondta az intézmény ügyvezető alelnöke pénteken az MTI-nek.

Medveczky Balázs közölte: érthetetlennek tartja, hogy a benyújtó Jánosi György (MSZP) álláspontjában hetek alatt 180 fokos fordulat állt be, hiszen éppen ő volt az, aki a parlament kulturális és sajtóbizottságának szeptember 22-i ülésén arról beszélt: "valóban úgy tűnik, nincs elég pénz, hogy színvonalas, mennyiségében is megfelelő közszolgálati műsort sugározzon a Magyar Televízió" Czeglédi László (MSZP) kuratóriumi elnök egyelőre nem kívánta kommentálni az indítvány hírét, míg helyettese, Balogh László (KDNP) politikai támadásként, kicsinyes bosszúként értékelte pénteki közleményében a kezdeményezést.

A "rendkívüli megszorításokat" tartalmazó költségvetési tervezet eleve több mint 7 milliárd forinttal kevesebbet szán a tavalyinál a Magyar Televíziónak, ami "lényegében az MTV gazdasági ellehetetlenítését jelenti" - írta az elnökhelyettes. Balogh László szerint a Jánosi György által jegyzett módosító javaslat "a jelen belpolitikai helyzet ismeretében kicsinyes bosszú, ellentétes az Európai Unió gyakorlatával és elvárásaival, mert a pártoktól és kormányoktól független közszolgálatiságot veszélyezteti". Pénteken számolt be arról az MTI, hogy - a rendszeres állami juttatás fölött - egy fillér céltámogatást sem kapna jövőre a Magyar Televízió, ha a parlament elfogadja a közmédiumok különjuttatásainak átrendezéséről szóló képviselői indítványt.

Az idei 9,4 milliárd forinttal szemben a 2010-es büdzsé tervezete már csupán 2,4 milliárd forintot irányzott elő az MTV-közalapítvány támogatására, de egy szocialista módosító indítvány még a maradék összeget is átirányítaná a Duna Televízióhoz. A javaslat megfogalmazója, Jánosi György az MTI-nek azt mondta: a kisebbik közszolgálati televízióban "anyagilag meg kell erősíteni a közszolgálatiságot", márpedig ez az intézmény - szemben az MTV-vel - az utóbbi években nem jutott költségvetési céltámogatásokhoz.

Ezért javasolta azt, hogy az MTV-től elvenni tervezett összeg mellett a költségvetés általános tartalékából további 1,1 milliárd forintot rendeljenek a Duna Televízióhoz. Így az összesen 3,5 milliárd forintot közszolgálati műsorok gyártására, közvetítési jogok vásárlására és műszaki fejlesztésekre fordíthatná a médium - jegyezte meg. Az MTI úgy tudja, hogy az MTV idei, hozzávetőleg 35 milliárd forintos büdzséje jövőre negyedével csökken a kormány és az MSZP-s javaslatok parlamenti elfogadása esetén.

Olvasóink írták

 • 4. buggyant 2009. október 11. 10:16
  „Hát realizálni kéne a tisztelt beszédhibás műsorvezetők és háttérmunkával foglalkozók fizetését, márminthogy reális, a munkájukkal egyenértékű bért adni nekik, (vagy átlagfizetést?) a felesleget szélnek ereszteni aztán lehet hogy meg is lenne az a 2,4 milliárd.”
 • 3. Imcsi 2009. október 11. 09:49
  „http://www.kisalfold.hu/jegyzet/a_mi_penzunk/2119377/ :
  "Legutóbb a köztévéről olvastam érdekeseket. Például azt, hogy míg az MTV-ben több mint 1600-an dolgoznak, addig a TV 2-nél 430-an, az RTL Klubnál meg 350-en. Így nem csoda, hogy a köztévé 55 ezer négyzetméternyi területet (irodát, stúdiót) bérel, míg a két kereskedelmi csatorna összesen ennek a felét sem, úgy 10-10 ezer négyzetmétert."”
 • 2. Truder 2009. október 10. 17:43
  „Szerintem is lenne hol spórolni..”
 • 1. Csetneky 2009. október 10. 12:48
  „Valahol azt olvastam, hogy az Mtv-nél kb. 60 fő keres havi egy milla felett. Elnézve a műsorokat, azért lehetne hol spórolni.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vasúti munkaügyi egyeztetés - folytatják a tárgyalást

A vasutas szakszervezetek és a kormány között október 20-án és október 26-án folytatódik az… Tovább olvasom