Kisalföld logö

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

MSZP: ne legyen különbség az állami és az egyházi iskolába járó gyerekek között

Sokaknak nem tetszik, hogy az Orbán-kormány különbséget tesz a gyerekek között a szerint, milyen oktatási intézménybe járnak, aki egyházi intézménybe jár, az többet kap a közösből, aki önkormányzatiba, az kevesebbet - reagált Nyakó István MSZP-s politikus szombaton Szászfalvi László államtitkárnak az állam és az egyház kapcsolatát érintő kijelentéseire.
A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára szombaton Pápán, a dunántúli polgármesterek első találkozóján egyebek közt azt mondta: a kormány "egészen új egyházpolitikát igyekszik folytatni", stratégiai szövetségesének tekintve az egyházakat, éppen a társadalmi megújulás miatt.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy nem érti a "sipítozást" egyesek részéről, amikor arról van szó, hogy az egyházak oktatási intézményt vesznek át önkormányzatoktól. Nyakó István, az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi, civil-és vallásügyi bizottságának MSZP-s tagja az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: "Ha sipítozást hall Szászfalvi államtitkár úr, akkor forduljon orvoshoz!" Ha figyelmesen fülel államtitkár úr, talán azt is meghallja, hogy sok embernek szembetűnő az, hogy az egyházak - tisztelet a kivételnek - általában szépen felújított, a belvárosban működő iskolákat igényelnek vissza.

A peremkerületben, a külvárosi körzetekben, a leszakadó térségekben lévő lepusztult iskolákra az egyházak nem tartanak igényt, az legyen az amúgy is sok problémával küszködő önkormányzatok gondja - közölte Nyakó István. Az MSZP-s politikus arra is rámutatott, hogy a rendszerváltás óta hatályban lévő egyházi törvény garantálja a szabad vallás gyakorlásának jogát és lehetőségét.

Az adófizetők pénzéből nyújtott állami támogatásnak köszönhetően a Magyarországon működő egyházak javai jelentősen gyarapodtak az elmúlt húsz évben. Nem vitatva, hogy szükséges felülvizsgálni a törvényt, az MSZP bízik abban: az Orbán-kormány nem a Horthy-korszak kiváltságokra épülő egyházpolitikáját hozza vissza - fejeződik be a közlemény.

Olvasóink írták

 • 3. janika 2011. május 22. 10:25
  „"Együtt Krisztusért!" címmel rendezik meg Pápán az első ökumenikus napot május 21-én, szombaton 14 és 18 óra között két helyszínen: a Pápai Gazdasági Szakképző Iskolában és a Szent József-kápolnában."
  No az ilyen esetekre kell a több pénz az egyházi iskolákban. A csuhások már kinőtték a templomokat már térítik a népet a temetői új ravatalozókban, játszótéri filagóriák alatt stb. Persze nem úgy mint "Krisztus" holmi dombok tetejéről a szabad ég alatt!A már nekik cikis lenne.”
 • 2. Csetneky 2011. május 22. 09:55
  „Elvtársak! A másik cikkben sírtok az egyházi iskolákért, itt meg támadjátok őket? Legalább egymással beszéljetek, mielőtt nekiálltok ostobaságokat nyilatkozni!
  Tudjátok, ahogy régen is mondtátok: az alapvető kérdésekben teljes a nézetazonosság! :)”
 • 1. rommel 2011. május 21. 22:31
  „FÉLTEK KOMCSIK ?
  A BECSÜLETES ISTENFÉLŐ EMBEREK NEM SZAVAZNAK RÁTOK !
  MEHETTEK ODA , AHONNÉT JÖTTETEK : VISSZA A MOCSOKBA !
  MEGMONDTAM NEKTEK : A HAZUGSÁG NEM KIFIZETŐDŐ DOLOG !
  VISZONTLÁTÁSRA A POKOLBAN !”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Balesetet szenvedett egy magyar iskolásokat szállító autóbusz

Balesetet szenvedett egy magyar iskolásokat szállító magyar rendszámú autóbusz szombat délelőtt 10… Tovább olvasom