Kisalföld logö

2018. 12. 10. hétfő - Judit 3°C | 7°C Még több cikk.

MSZP: a kormány 38 milliárd forintot akar kivonni

Az MSZP szerint a felsőoktatás szétveréseként értékelhető, hogy a kormány 38 milliárd forintot akar kivonni az ágazatból. Hiller István, az MSZP humánpolitikai kabinetvezetője szerdán sajtótájékoztatón azt mondta: ez az állami finanszírozású képzésben résztvevő hallgatók létszámának radikális csökkenéséhez vezethet, míg a költségtérítések összege átlagosan a duplájára emelkedhet.
A szocialisták számítása szerint ha a Széll Kálmán Tervben vázolt 38 milliárd forintos elvonás megtörténik, a tavalyi 56 ezer és az idei 53 ezer helyett 2014-ben már csak 35 ezer hallgató kezdheti meg tanulmányait az ingyenes felsőoktatási képzésben. Ha a rendszer teljesen kiépül, a jelenlegi 214 ezerről 140 ezerre csökken az államilag támogatott helyek száma - jelentette ki Hiller István.

Az ellenzéki politikus szólt arról is, hogy véleménye szerint a kormány nem a tandíjas felsőoktatási képzés megszüntetésére, hanem a költségtérítések összegének megduplázására készül.

Mint mondta, a Széll Kálmán Terv a költségtérítéses képzés kivezetéséről tesz említést, és bár ennek jelentéséről az elmúlt napokban vita bontakozott ki, szerinte egyértelmű, hogy annak, aki fizet felsőfokú tanulmányaiért, ezután a képzés költségének egészét meg kell fizetnie. Hozzátette, mivel ma a költségtérítéses hallgatók valós képzési költségük átlagosan 50 százalékát térítik meg, ha "a Széll Kálmánról elnevezett megszorító csomag" megvalósul, a tandíjak összege átlagosan a duplájára fog emelkedni. Egy ilyen mértékű emelés a költségtérítéses hallgatói létszám egyharmados csökkenéséhez vezethet Hiller István szerint.

Az MTI azon kérdésére, elfogadhatatlannak tartja-e, hogy a költségtérítés összege a képzés költségének egészét fedezze, a szocialista politikus azt mondta: a képzések összességét tekintve ez a cél irreális, a tandíjat fizető hallgatók számának jelentős csökkenése nélkül pedig elérhetetlen.

Beszélt arról is, hogy a hallgatói létszám valószínűsített csökkenése mintegy 10 százalékos oktatói létszámleépítéshez vezethet.

Hiller István kijelentette, hogy a Széll Kálmán Terv felülírta a felsőoktatási törvény augusztusban közzétett, majd többször módosított koncepcióját, amelyet így "kidobtak az ablakon". Kiemelte, hogy a Hoffmann Rózsa által bemutatott tervezet még a hallgatói létszám szinten tartásával, illetve enyhe emelkedésével számolt, ehelyett a keretszámok radikális csökkenésére kell számítani.

A szocialista politikus összefoglalóan azt mondta: a Széll Kálmán Terv a magyar felsőoktatás szétverésére alkalmas, az így okozott károkat pedig csak évtizedek alatt lehet jóvá tenni. Hozzátette, a terv egésze - benne a tankötelezettség korhatárának leszállítása - azt üzeni, hogy a kormány szerint tanulni nem érdemes

Olvasóink írták

 • 8. load 2011. március 11. 23:15
  „7. Csetneky
  A költségtérítéses rendszerbe vették fel, annak ellenére, hogy a felvételi ponthatáron belül volt az eredménye.
  Mivel az ingyenes oktatás keretszámai csökkennek egyre többen járnak majd így ajövőben.
  Erről szól a cikk.”
 • 7. Csetneky 2011. március 11. 10:32
  „5. load

  Gratulálok a lányod eredményéhez! Viszont ugye az a kérdés, mire vették fel? Mármint hogy államilag finanszírozottra vagy költségtérítésesre? Mert én a felvételire értettem, hogy aki jobb eredményt ér el, azt veszik fel az államilag finanszírozottra.”
 • 6. load 2011. március 10. 22:47
  „4. Julianusz
  "Blöffölünk, lázítunk, uszítunk, legfeljebb, ha nem jön be, akkor sem lessz semmi, mert az emberek tudják, hogy mi hazudunk reggel délben és este..."
  Meglepően öszinte önvallomás.”
 • 5. load 2011. március 10. 22:40
  „3. Csetneky
  1. Egyáltalán nem nyilvánvaló. A lányom kiváló eredménnyel diplomázott, ennek ellenére hat éven át fizette a 130 ezres félévenkénti egyetemi tandíjat (hozzájárulást).
  2. Elvileg emelkedik. Ühüm. Gyakorlatilag meg egészen más van.
  3. Mintha éppen most bukott volna le három Fidesz-KDNP-s képviselő azzal, hogy két helyről is költségtérítést vettek fel törvénytelenül. Ja, és pofátlanul. Biztos ők is szoci fejjel gondolkodnak.
  4. Nem érted a kérdésemet. Nem azt kérdeztem, hogy mi mennyi, hanem hogy mekkora a társadalmi hasznossága.
  Capisco?”
 • 4. Julianusz 2011. március 10. 09:35
  „Ezek a hírek. 38 milliárdot akar kivonni......
  -meg fogja vonni.........
  -el fogja venni........
  -megszorításokat fog bejelenteni.....
  -Mo-on vége a sajtószabadságnak.....
  -amit be fog nyújtani, az nem igaz.... /bár még meg sincs fogalmazva,de már tudják/
  -bele fog bukni.....

  Az mszp, lmp mindent előre tud, ezek a pártok jósokból állnak. A médiatőrvényről már jelentettek az EU-ba, amikor még papírra sem volt vetve.
  <moderálva> Blöffölünk, lázítunk, uszítunk, legfeljebb, ha nem jön be, akkor sem lessz semmi, mert az emberek tudják, hogy mi hazudunk reggel délben és este, és úgy átvertük ezt a qrva országot, azzal, hogy úgy csináltunk, mintha kormányoznánk, és közben nem csináltunk semmit.
  Hát most is csak azért dolgoznak, üvöltenek, lázítanak, harcolnak a megszerzett pézeszsákjaikon ülve, hogy ez a qrva ország ki ne bírjon vergődni a gödörből, ahova a kölcsöneikkel, szétlopásaikkal taszították.”
 • 3. Csetneky 2011. március 10. 08:43
  „load

  1. Nyilván azok nem fizetnek, akik jobb eredményt értek el a felvételin és azok fizetnek akik rosszabbat. A te logikádat követve igazságtalan, ha valaki egy versenyen "csak" azért kap aranyérmet, mert nyer, a 29. meg nem kap.
  2. Az általános és középiskolában is ingyenes a képzés, elvileg mégis emelkedik az oktatás színvonala.
  3. Nem szoci fejjel kell gondolkozni - miszerint csak a korrpció és a protekció meg a mutyizás létezik - hanem ép ésszel és máris látszik, hogy normális körülmények között nem.
  4. Semmivel sem nagyobb. Csak tudod, nem mindegy, hogy ebből a fajtából mennyi végez egy évben, 20 vagy 1000. Pont ez a lényeg.”
 • 2. load 2011. március 09. 23:32
  „1. Csetneky
  Látom, a személyeskedés jól megy, de mi a véleményed az alábbi kérdésekről.
  - Mennyiben felel meg az egyenlő elbánás elvének (igazságosságnak), ha egyes magyar állampolgárok félévenként két havi nettó átlagbérnek megfelelő összeget fizetnek a tanulmányaikért, mig mások ezt ingyen tehetik és még ösztöndíjat is kapnak?
  - Az ingyenes képzés milyen ösztönzők folytán emeli az oktatás színvonalát?
  - Az államilag finanszírozott helyek megszerzéséért folytatott verseny növelheti-e a korrupció kockázatát?
  - Ha ugyan azt a buktacukrozó diplomát az államilag finanszírozott felsőoktatásban szerzik meg, nagyobb-e a társadalmi hasznossága?”
 • 1. Csetneky 2011. március 09. 20:26
  „Killer komám! Mszp-sként a tandíjat a szádra ne vedd! Ha minimális bőr lenne a képeden, akkor mélyen és szégyenkezve hallgatnál! Persze, ha lenne.
  Egyébnként meg miért lenne ez baj? Nem az a cél, hogy emeljék a színvonalat és csökkentsék a felesleges képzést? Hát akkor? Ezentúl a buktacukrozó diplomáért nyilván nem akarnak sokat fizetni, így a felesleges képzés megszűnik. A normális helyeken pedig megnő a verseny az államilag finanszírozott helyekért, így emelkedik a színvonal.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már negyvennyolc halálos áldozata van a járványnak

A jelenlegi szezonban 48 olyan halálesetről értesült az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi… Tovább olvasom