Kisalföld logö

2019. 03. 22. péntek - Beáta, Izolda 0°C | 15°C Még több cikk.

Mosolytár a munkahelyen

A tudatos munkahelyi mosolytrükkök megfelelő kiválasztása kényes pontja a kollégák érvényesülésének.

A BABA internetes felmérése szerint mosolyunk azon túl, hogy a szeretet és tetszés megnyilvánulása, gyakran tudatos gesztus, kapcsolatteremtő eszköz, amely segít mindennapi érvényesülésünkben .

Mosolyogj, megmondom ki vagy

Különösen igaz ez a munkahelyen, ahol trükkös mosolyok garmadáját vonultatjuk fel. A vicsortól a vigyoron át, egészen a teli szájjal történő hahotázásig – váltakozó tudatossági szintekkel – terjed ki eszköztárunk.

Mosolyunk csak ránk jellemző sajátosságai miatt, gyakran ez a legjobb eszköz egymás beazonosítására, különösen több száz fős vállalatoknál. „Tudod, van az a pasi a pénzügyről, aki mindig úgy vigyorog, mintha nyert volna a lottón. Tényleg nyert!" A másik eset, amikor a szomszéd tárgyalóból áthallatszik a kolléga senkivel össze nem téveszthető kacagása, és mindenki összenéz, mintegy jelezve, hogy beazonosította az illetőt.

A mosoly, mint „fegyver"

A munkahelyi mosolyfegyvertár igencsak széles, ki ne tudna felidézni olyan esetet, amikor tajtékzó kollégáját egyetlen kedves mosollyal fegyverezte le, vagy épp ellenkezőleg, egyetlen rossz szó nélkül, csupán egy mosollyal és ellentmondást nem tűrő tekintettel utasította rendre beosztottját. Persze az is megesik, hogy falakba ütközünk, és kedves mosoly ide vagy oda, visszapattanunk.

A tudatos mosolytrükkök helyének és idejének megfelelő kiválasztása tehát kényes pontja a kollégák érvényesülésének, talán pont ezért a megkérdezetteknek csupán 30százaléka „kockáztatja meg". A kapcsolatteremtésnél 60 százalék él a mosolygás és ezáltal a nyitás, megnyílás eszközével.

Mosoly: „Az ajtó nyitva áll"

Ebben az összefüggésben nem gyakorlatias, sokkal inkább ösztönös eszközről beszélhetünk, hiszen az ismeretlen emberhez való hozzáállásunkban – szélsőséges eseteket leszámítva – megjelenik az eredendő bizalom. Igaz ez az üzleti életben is, ahol megfelelő együttműködésre törekedve bizalommal és nyitottan kell forduljunk egymás felé. A kutatás tanulsága szerint az esetek 90 százalékában igyekszünk nyitottak lenni az üzleti életben, de ehhez csupán 60 százalékban társul mosoly. Úgy látszik ennél több már a túlzott bizalom, az óvatlanság határát súrolná. Vannak, akiknek a mosoly „munkahelyi kötelessége" (mint például áruházi eladóknak illetve más szolgáltatási szektorban dolgozóknak). Nem véletlen, hogy itt szemmel láthatóan sikeresebbek a vidám emberek, akik ösztönösen mosolygósak. Előírásszerűen a megkérdezetteknek csupán 30 százaléka szeret mosolyogni.

Mosolygós munkahely, jó munkahely

Munkahelyén a megkérdezettek közel 80 százaléka a megélhetésen túl biztonságot és társaságot is keres. A jól megszokott környezet és a munkatársak jelentik az állandóságot, a kreativitás, a kellemes légkör és a vidámság a változatosságot, a mindennapok mosolyát. Elvétve vannak olyan válaszadók is, akik rettegett vezetőként szeretnék kivívni és megőrizni tekintélyünket, és úgy érzik, mindezt csak mosolygás és kedvesség nélkül tehetik.

A kutatás tanulsága szerint kevés olyan vezető van, aki akkor tud igazán keményen tárgyalni, ha mellőzik a mosolyt, a „mosoly fegyvertárat" használók (30 százalék) viszont éppen ezzel, bizonyos mértékű személyes ráhatással gyengítik el „tárgyalópartnerüket". Különösen férfi-nő tárgyalópartnerekre igaz ez utóbbi, hiszen a mosolyt, mint „eszközt" nagyon jól lehet használni ellenkező nemű beszélgetőpartner estében. A nők 34 százaléka szívesen mosolyog idegenre is, míg férfiaknál ez az arány 28 százalék.

A mosolyt és készségünket a mosolygásra nagyban meghatározza elégedettségünk, biztonságérzetünk. A megkérdezettek körében a mosolyhoz kötődő első asszociációk is erre vallanak: szabadság, család, nyugalom, kiegyensúlyozottság, egészség.

A munkahelyi mosolygás esetében felmerülő fogalmak között első helyen szerepel az elismerés, a közösség, a pénz, a biztonság, a siker. Vagyis ha minden rendben, mosolyogni fogunk a munkahelyünkön is, jókedvünket pedig átragasztjuk másokra, hiszen a mosoly ragályos, Ha mosolygós, vidám emberek vesznek körül, akkor jól érezzük magunkat, és kellemes hangulatú légkörben végezzük munkánkat. A jó munkahelyi légkör pedig sikert, harmóniát és újabb mosolyt szül. 

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győzelemmel élhet a remény

labdarúgás

Újabb világbajnoki selejtező, rendkívül fontos mérkőzés vár Lothar… Tovább olvasom