Kisalföld logö

2019. 05. 23. csütörtök - Dezső Még több cikk.

Monarch lepkék: a természet csodái

A monarch lepkék minden ősszel útra kelnek Kanada déli vidékeiről, illetve az USA északi területeiről, és akár 3200 kilométer is repülve Közép-Mexikó magashegységeinek fenyőerdeibe navigálják magukat. Hogy hogyan, azt a tudósok ma sem tudják...

A monarch lepkék több szempontból is a természet csodái. Egyrészt rejtély az, hogy a lepkék hogyan képesek magukat több ezer kilométeren keresztül Közép-Mexikó felé navigálni úgy, hogy a többi vonuló állattal ellentétben, a monarch lepkéknek nincs idejük újra és újra, ismételgetve megtanulni az utat.

A Mexikóba vándorló pillangók életükben egyszer teszik meg a nagy túrát. Néhány lepkénél az is előfordul, hogy a mexikói hegyekben ugyanahhoz a fához térnek vissza, ahol múlt télen még "ükapjuk" és más elődeik teleltek.

A kutatók feltételezései szerint a legvalószínűbb, hogy a rovar biológiai óráját a Nap állásához igazítva kel át az amerikai kontinensen, azaz hosszú útja során a Napot iránytűként használja.

Miért olyan messze telelnek?

További rejtély, hogy miért repülnek a monarch lepkék több 100 vagy 1000 kilométert, hogy a mexikói hegyekben töltsék a telet? Nincs közelebb alkalmas hely a tavaszi és nyári tojásrakásra? Az egyik lehetséges ok a hosszú távú repülésre, hogy a lepkék elkerüljék  az éjszakai fagyokat, amely az élőhelyükön nagyon gyakori. A mexikói erdőkben, ahová költöznek, a fagyok nagyon ritkák, a hőmérséklet a leghidegebb téli időszakban sem csökken 4-11 fok alá. Gond csak akkor van, ha - nagy ritkán - hóvihar csap le a hegyekre - olyankor a monarch lepkék tömegével pusztulnak el.

A költözés mellett szól az is, hogy a lepkék eredeti élőhelyén az eledelükül szolgáló selyemkórók ősszel elpusztulnak és tavasszal ismét megjelennek. A lepke a vadon növő selyemkóró gyomnövény tejes nedvével táplálkozik. Selyemkóró ugyan a téli telelőhelyen sincs, ám az alacsony hőmérsékleten a lepke anyagcseréje annyira lelassul, hogy tartalékaiból képes a telet átvészelni.

Veszélyben a lepkék

Télen a lepkék tömegestül lepik el a fákat Közép-Mexikóban
A kutatók szerint a Föld éghajlatváltozása miatt a monarch lepkék közép-mexikói, magashegyvidéki telelőhelye ötven éven belül olyan csapadékossá válik, hogy a színpompás lepkék nem élnék ott túl a telet. Valószínűleg a mostaninál jóval több eső fog esni, a lepkék pedig a sok csapadékot nem állhatják, mert növeli annak esélyét, hogy halálra fagyjanak.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

NYERJE MEG A RAKD RENDBE A PÉNZÜGYEIDET! C. KÖNYVET!

5 szerencsés olvasónk megnyeri Polló László "Rakd rendbe a pénzügyeidet!" c. könyvét!

Tovább olvasom