Kisalföld logö

2019. 05. 25. szombat - Orbán Még több cikk.

Mit tegyen, ha... ? Mellkasi fájdalom

Igen gyakori betegség a mellkasi fájdalom, melyet háziorvosi rendelőkben, ügyeleten, de akár a rohamkocsin is gyakran látunk. De tudjuk-e, melyik mellkasi fájdalom az igazán veszélyes, és az ilyen panasz esetén mikor, mi a teendő.
Mivel a mellkasi fájdalom oka gyakran szívroham (szívinfarctus), fontos, hogy a típusos tüneteket mutató beteg mielőbb orvoshoz forduljon, hisz ma már több lehetőség is van a kezelésre és ezzel jelentősen csökkenthetjük a szívizom elhalás mértékét. Az idő = szívizom! Minél előbb sikerül a betegnek a megfelelő kezelést nyújtani, annál kedvezőbbek a későbbi életkilátások, annál kevesebb panasszal élhet a beteg a későbbiekben.

Mi is okozhat mellkasi fájdalmat?

Sajnos, amikor valaki mellkasi fájdalmat érez, nem tudja, hogy mi a panasz oka, a beteg leggyakrabban csak a fájdalom erőssége alapján dönti el, hogy kér-e segítséget és kitől. A mellkasi fájdalom eredetére azonban jobban utal a fájdalom jellege, mint az erőssége.

Mellkasi fájdalmat rengeteg betegség okozhat, azonban kiemelnénk néhány gyakoribb problémát:

- Szívizom oxigénhiányos állapota (ide tartozhat az anginás fájdalom ill. a szívinfarctus is.)
- Bordaközi ideg – vagy izomfájdalom
- A nyelőcső fájdalma, melyet többek között rekeszsérv, gyomorsav visszafolyás, gyulladás okozhat
- A tüdő vagy a mellhártya betegségei (leggyakrabban gyulladás okozta fájdalom)

Hogyan különíthetjük el az okokat? Melyik milyen tüneteket okoz?

A szívizomhoz a koszorúserek szállítják az oxigént. Előfordulhat, hogy a szállított oxigén mennyisége nem változik, de amennyiben a szív nagyobb munkát végez (pl. fizikai munkavégzés, kiugró vérnyomás, szapora pulzus) a korábban elégséges oxigén mennyisége kevés lehet. A másik esetben a beteg koszorúsereinek egy pontján az átmérő valamilyen okból beszűkül, esetleg elzáródik (szívinfarctus) és így kevesebb oxigén jut a mögöttes szívizomhoz. A két eset laikusok által nehezen különíthető el, tünetei nagyon hasonlóak lehetnek:

- A mellkasi fájdalom nyomó, szorító jellegű, általában a szegycsont mögötti („olyan mintha ülne rajtam valaki")
- A fájdalom erőssége teljesen változó, a betegek többsége igen erős fájdalomra panaszkodik, időnként halálfélelmet jelez, de pl. a cukorbetegnél nagyon gyakori a minimális fájdalommal járó vagy akár néma infarctus
- A fájdalom gyakran kisugárzik: leggyakrabban a bal vállba, karba, de akár a jobb karba is, időnként a nyakba, fejbe, hátba, gyomorba
- A beteg NEM tud egy pontot mutatni, hogy ott fáj, inkább egy nagyobb területet jelez
- A mellkas mozdulására, légvételre a fájdalom NEM fokozódik
- Az ismert szívbetegek többsége korábban már érzett hasonló, de gyengébb vagy spontán múló fájdalmat.
- A beteg bőre általában szürkés, sápadt, verejtékes
- Időnként fulladás kíséri

A fentiekkel szemben a bordaközi ideg-, vagy izomfájdalom általában egy rossz mozdulatot követően alakul ki, a fájdalom rendkívül erős, éles, szúró jellegű, a beteg nem tud mélyebb levegőt venni, gyakran egy mondatot sem tud végigmondani, a legkisebb mozdulat is fokozza panaszát. A fájdalom kifejezetten 1 pontban jelentkezik, melyet a beteg azonnal meg tud mutatni.

A nyelőcső, gyomor panaszok szintén a szegycsont mögött jelentkeznek, általában égő jellegű fájdalomról van szó. A fájdalom leggyakrabban összefüggésbe hozható az étkezéssel.

A tüdő illetve mellhártya betegségei miatti fájdalom is inkább egy körülírható területen jelentkezik, a beteg gyakran lázas, nehézlégzést említhet. A fájdalom mozgásra, mély légvételre fokozódhat.

Mit tegyünk, ha szív eredetűnek gondoljuk panaszunkat?

A beteg fizikai terhelést NE végezzen, kímélje magát (nem jó, ha átbiciklizi a fél várost, hogy eljusson háziorvosához).

Ha ismert szívbetegről van szó, akkor általában van az otthoni gyógyszerek között valamilyen nitrát készítmény (leggyakrabban: Nitromint sublingual tabletta, Nitromint vagy Nitrolingual spray) Ezek közül a készítmények közül 1 tablettát tegyünk vagy 1 puff-ot fújjunk a nyelv ALÁ. Ha van vérnyomásmérőnk, akkor a gyógyszerek alkalmazása előtt ellenőrizzük a vérnyomást: 90 Hgmm első érték alatt NE használjuk a gyógyszereket, hívjunk mentőt.

A fenti gyógyszereknek kb. 4-5 perc alatt csökkenteni kell a panaszokat, ha a fájdalom nem csökken még egyszer próbálkozhatunk 1 tablettával vagy 1 puff gyógyszerrel.

Jól nézzük meg a gyógyszer nevét, mert Nitromint Retard tabletta (elhúzódó hatású, nincs gyors hatása) vagy más, vérnyomáscsökkentésre vagy asthmásoknak való spray alkalmazása ebben az esetben nem javítja a beteg állapotát, némelyik még rontja is.

A kezelés mellett a beteget helyezzük félülő helyzetbe (hátát megtámasztva ültessük), lehetőleg biztosítsunk friss levegőt (nyissunk ablakot).

Ha panasza a kétszer alkalmazott gyógyszeres kezelés mellett nem múlik, hívjunk mentőt és mondjuk el a panaszok kezdetének időpontját, jellegét, a beteg küllemét és az alkalmazott terápiát.

Ha a fenti kezelésre a panasz nem múlik, ne várjunk, inkább telefonáljunk, a mentőszolgálat szolgálatvezetője kérdéseivel úgyis segít az egyéb okok kizárásában. Ha időben jut kórházba a beteg, a koszorúserekben elzáródást okozó vérrögöcske eltávolítható, feloldható, így a szívizom újra oxigénhez jut, kisebb terület hal el. Ez a beteg későbbi életminőségének javulását eredményezi (kevesebb szívizom hal el, így a szív jobban terhelhető marad, pl. a betegnek nem okoz akkora gondot a lépcsőzés, fizikai munka stb.)

Ha nem tudja eldönteni, hogy mi okozhatja panaszait, kérje háziorvosa vagy a mentőszolgálat segítségét!


Dr. Lóczi Gerda
Az S.O.S.24 szakmai vezetője, mentőszakorvos
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az Agrár Kht. zöld programja

Nemzetközi összefogással szeretné a biotechnológiában érdekelt kutatóintézeteket, egyéni és… Tovább olvasom