Kisalföld logö

2019. 04. 24. szerda - György Még több cikk.

Mit ellenőriz az APEH június 30-tól?

Június 30-án lejár a színlelt szerződésekre adott türelmi idő, addig a cégek büntetlenül rendezhetik dolgozóik jogviszonyát.

Június 30-án lejár a színlelt szerződésekre adott moratórium, addig a foglalkoztatók még büntetlenül rendezhetik a színlelt megbízási vagy vállalkozási szerződésekkel foglalkoztatott dolgozóik jogviszonyát. Ha mégsem teszik ezt meg, akkor elveszíthetik a törvény által felkínált kedvezményt, azaz visszamenőleg is ellenőrizhetik a cég szerződéseit.

A munkáltatónak nem kell megfizetnie a szerződés színleltté minősítése következtében rá visszamenőleg kirótt adó- és társadalombiztosítási terheket, ha június 30-ig átalakítja a foglalkoztatási jogviszonyt és nyilvántartásba veszi az érintett alkalmazottat. Erről azonban adóhatóságot is értesítenie kell. 
   
Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) felhívja a figyelmet, hogy annak a foglalkoztatónak, amellyel szemben már jogerős adóhatósági határozat született, július 31-ig értesítenie kell az adóhivatalt, elsősorban arról, hogy június 30-tól már  az érintett magánszemélyeket társadalombiztosítási nyilvántartásba vette, vagy pedig foglalkoztatásukat megszüntette.
 
Az értesítési kötelezettség a 2004. január 1. és a 2006. június 30. között megszűnt jogviszonyokra is vonatkozik.  Itt fel kell tüntetni az adóhatósági határozat ügyiratszámát, a magánszemélyekre vonatkozó azonosító adatokat azonban nem szükséges közölni - áll az APEH közleményében.

A feltételek teljesülését az adóhatóság utóellenőrzés keretében vizsgálja meg. Ha mindent rendben talál, törli a színlelt szerződés miatt előírt adófizetési kötelezettséget a foglalkoztató folyószámlájáról.

Ellenkező esetben a színlelten szerződő  elveszíti a törvény által felkínált kedvezményt és nem köti az adóhatóságot korábbi időszakra vonatkozó ellenőrzési tilalom.

Amennyiben az APEH a törvény által biztosított határidő leteltéig nem végez ellenőrzést és a foglalkoztató ellenőrzés nélkül intézkedik a színlelt szerződés átminősítéséről, akkor az adóhatóság az esetleges későbbi adóellenőrzés során sem állapít meg adókülönbözetet a korábbi színlelt szerződés miatt.
   
Azoknál a munkáltatóknál, amelyeknél 2006. június 30. után kerül sor adóellenőrzésekre, a 2006. július 1. előtti időszakot a színlelt szerződések szempontjából nem vizsgálják. A korábbi időszakot érintő ellenőrzési tilalomnak nem feltétele semmilyen értesítési kötelezettség.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bátran vásárol baromfihúst?

Tovább olvasom