Kisalföld logö

2018. 12. 15. szombat - Valér -2°C | 1°C Még több cikk.

Mínuszban sok önkormányzat

Magyarország - Pénzügyi hiánnyal zárta az évet az Állami Számvevőszék által vizsgált önkormányzatok harmada. A nagyobb települések negyede bocsátott ki devizaalapú kötvényt, amelyben a szakemberek szerint nagy a kockázat.

Összesen 109 megyei, fővárosi és települési önkormányzatnál folytatott vizsgálatot az Állami Számvevőszék (ÁSZ) tavaly. Az erről készült jelentést nemrégiben tette közzé a szervezet. A szakemberek alapvetően a 2007-es gazdálkodásra koncentráltak, de a helyszíni ellenőrzés befejezéséig figyelemmel kísérték a pénzügyi-gazdasági folyamatokat, valamint a 2005–2008 közötti időszak eseményeit, adatait is értékelték.

Győr-Moson-Sopron megyéből három városi hivatalban – a kapuváriban, a pannonhalmiban és a tétiben – jártak a számvevők.

A górcső alá vett helyhatóságok négyötöde költségvetésében hitelfelvétellel tervezte biztosítani a bevételek és a kiadások egyensúlyát, harmada pedig ténylegesen mínusszal zárt év végén. A nagyobb önkormányzatok negyede – javítandó pénzügyi helyzetét – kötvényt bocsátott ki, jellemzően devizaalapút és változó kamatozásút. Az ÁSZ úgy ítélte meg, hogy az árfolyamváltozás és a változó kamatfeltétel miatt mindez kockázatot rejt magában a települések számára.

Az ellenőrök további problémaként állapították meg, hogy az európai uniós támogatások igénybevételét és felhasználását az ellenőrzött önkormányzatok négyötöde nem szabályozta, egyötöde pedig a szervezettség terén nem készült fel eredményesen. Jellemző, hogy a hivatalok nem biztosítják a személyi feltételeket a pályázatfigyeléshez és a pályázat-előkészítéshez. ˝A kifizetési kérelmek benyújtása után a támogatások folyósítása átlagosan fél hónap és egy év közötti időtartamot vett igénybe, az időbeli elhúzódást többségében az igénylést alátámasztó dokumentumok hiánya, a számlák alaki és tartalmi hiányosságai okozták˝ – olvasható az ÁSZ jelentésében.

Ugyancsak gond van a közérdekű gazdálkodási adatok nyilvánosságával. Az ellenőrzött önkormányzatok mintegy fele a törvényi kötelezettség ellenére elmulasztotta a céljellegű támogatások, a nettó ötmillió forintnál nagyobb értékű szerződések és az éves költségvetési beszámoló szöveges indoklásának közzétételét.

Az ÁSZ-jelentés két megyei várost külön is nevesít.

Pannonhalma esetében pozitívumként szerepel, hogy minden év végén csak rövid lejáratú fizetési kötelezettséggel rendelkezett, és hogy 2006-ban valamennyi vizsgált önkormányzat közül neki volt a legjobb a készpénz-likviditási helyzete.

Kapuvár mellett az áll, hogy az uniós forrásokkal kapcsolatos pályázatfigyelés, pályázatkészítés, feladatlebonyolítás szervezeti, személyi feltételeit nem biztosította.

Olvasóink írták

  • 1. Auriana 2009. augusztus 22. 21:34
    „Szegény-szegény Magyarország!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Testvérek a romaellenes támadásokkal gyanúsítottak között

A Népszabadság szerint a romák elleni támadássorozat miatt őrizetbe vett gyanúsítottak mindannyian… Tovább olvasom