Kisalföld logö

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Minimálbérben az EU-lista végén áll Magyarország

Győr-Moson-Sopron - Hatalmas eltérés mutatkozik Európában a minimálbér összegét illetően, Magyarország a sereghajtók közé tartozik. Az átlagfizetések sem magasak, egy kezdő orvos nálunk a görög minimálbérnek megfelelő összeget viheti haza.

A grafikán olvasható adatokból kiderül, hogy Luxemburgban még minimálbérért is megéri dolgozni, Európában ott a legmagasabb ez az összeg, 1641 euró, ami keddi árfolyamon számítva 436.506 forint. A dobogó második helyén Írország áll (388.892 forint), a harmadik Hollandia (367.346 forint). Ausztriában minimum 1000 eurót fizetnek (266.000 forint) a munkavállalóknak. Az unióban a sereghajtók között vagyunk a 71.500 forintos, 268 eurót érő minimálbérünkkel.

Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat szerint itthon a legjobban a légi irányítók, a pilóták, az első vonalban dolgozó politikusok keresnek (500–900 ezer forint). Nem sokkal utánuk állnak a listán az igazságügyi szakemberek, a pénzügyi vezetők. A jogászok, a mérnökök a havi 300–350 ezres fizetésükkel a középmezőnyben foglalnak helyet, a nyomozók átlagkeresete 309 ezer forint. A logisztikusok, az értékesítők, a piackutatók 180–300 ezret kereshetnek. Az irodavezetők átlagbére 150–180 ezer forint. Az agrárközgazdászok és az orvosok kezdő bére 150–200 ezer forint, míg egy gyakorlott orvos 292 ezret keres. A gyógyszerészek jövedelme 220–450 ezer forint is lehet. A villanyszerelők 130 ezer forintot, az asztalosok 92 ezret vihetnek haza, az autószerelők 136–250 ezret kaphatnak munkájukért, a CNC-esztergályosok bruttó bére 250–350 ezer forint. Százezer alatti vagy a környéki bért kínálnak az alkalmazottként dolgozó cukrászoknak, szakácsoknak, pincéreknek, varrónőknek, eladóknak, vasbetonszerelőknek. A szolgálat listájának alján a tetőfedők állnak, akik munkájukért minimálbért kapnak.


– A béreket nagymértékben befolyásolja a szakirányú végzettség, a tapasztalat, gyakorlat, a nyelvtudás, de a kereset elsősorban a munkáltató és az álláskereső közötti megegyezés tárgyát képezi – tudtuk meg Rimányiné Somogyi Szilviától, a megyei munkaügyi központ szolgáltatási főigazgató-helyettesétől.

Egyes elemzések szerint a közfeladatokat ellátó személyek foglalkoztatásánál azért is fontos a megfelelő juttatás, hogy még a gyanúja se merülhessen fel a megvesztegethetőségnek. Az is kiderült, hogy ma már költözködni sem a magasabb bérek, sokkal inkább a munkalehetőség miatt érdemes. A pedagógusok itt sem keresnek többet, mint az ország keleti részében, és a szalagmunkásoknak szinte mindenütt csak minimálbért kínálnak. A nagyobb városokban viszont több a betöltendő állás.

A nagyvárosokban, a fővárosban, Győrben általában 20–30 százalékkal magasabb fizetést kínálnak, mint a kisebb településeken. Ott ugyanis nagyobb a verseny- mondta Orbán Aladár személyzeti tanácsadó.
– A béreket tekintve azért van némi eltérés. Nemrégiben kerestünk gépbeállító műszerészeket: Sopron környékén 190 ezer forint, Sopronban 160 ezer forint, Győrben 180 ezer forint volt a nekik kínált bér. Fertőszentmiklóson könyvelőt 230–250 ezer forintos fizetéssel vártak, hasonló feltételekkel Sopronban csak 180 ezret kínáltak egy pénzügyi szakembernek. A hűség városában logisztikusnak 180 ezret fizetnének, Szombathelyen, Győrben ugyanezért a munkáért 200–220 ezret adnának – mondta Orbán Aladár személyzeti tanácsadó, akitől megtudtuk, a kisebb vállalkozások általában kevesebbet kínálnak egy-egy munkáért, és esetükben előfordul, hogy nem jelentik be teljes bérrel a munkavállalót. A szakember szerint a nagyvárosokban, a fővárosban, Győrben általában 20–30 százalékkal magasabb fizetést kínálnak, mint a kisebb településeken. Ott ugyanis nagyobb a verseny és a munkaadóknak megfelelő ajánlatot kell tenniük ahhoz, hogy meg tudják tartani vagy más cégektől el tudják csábítani a képzett munkavállalókat.

Olvasóink írták

 • 5. Haru 2009. augusztus 07. 11:54
  „Az osztrák 1000 Eurós minimálbére mutat azért valamit, ugyebár? Érdemes ingázni nap mint nap, még akkor is többet vihetünk haza segédmunkásként, takarítóként stb. mint itt egy komolyabb beosztásban....”
 • 4. vienna 2009. augusztus 05. 14:13
  „Nincs igaza, de ez fontosabb téma, hogy nekik minden jó legyen.
  Egyébként minek hergelni ezzel a cikkel az embereket, még a végén csúnya helyre fognak szavazni.”
 • 3. Primax 2009. augusztus 05. 13:54
  „" Az a lényeg,hogy drogosok és buzik tekintetében európa élén vagyunk!" - írja Reális. ( #2 )
  Szerintem nincs igaza.”
 • 2. Reális 2009. augusztus 05. 09:55
  „Az a lényeg,hogy drogosok és buzik tekintetében európa élén vagyunk!”
 • 1. PaPa 2009. augusztus 05. 09:47
  „Érdekes megközelítése van ennek a cikknek megint. Nem azt feszegeti, hogy a nyugati minimálbérből hogyan tudnak megélni mire elég, és a mi minimálbérünkből mit tudunk vásárolni. Megint azzal jönnek, hogy milyen szakképzetlenek vagyunk, meg, hogy csak rajtunk múlik minden. Nem tudom, a cikkírója hogyan osztaná be a minimálbért. Azt sem feszegeti, hogy se az osztrákok se a szlovákok nem jönnek át vásárolni, mert olyan drágák vagyunk. Az osztrák minimálbéres a 220 000Ft-jából olcsóban vásárol, mint mi a 75000-Ft-ból.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

FBI-ügynökök munkában: a romák elleni támadók után nyomoznak

FBI-ügynök dolgoztak az elmúlt napokban Budapesten; a romákat már több mint egy éve rettegésben… Tovább olvasom