Kisalföld logö

2018. 12. 12. szerda - Gabriella -2°C | 4°C Még több cikk.

Mindig a férfié a végső szó

A Bódi Guszti és a Nagyecsedi Fekete Szemek formáció az ország egyik legsikeresebb, lakodalmas zenét játszó együttese.

Bódi Guszti felesége, Margó asszony hajdanán az árok partján ismerkedett meg élete párjával, akivel azóta elválaszthatatlan párt alkotnak – színpadon és otthon egyaránt. Margó modern hagyományápolónak tartja magát, az orrán látható pici testékszer is erről tanúskodik, a válás azonban nem szokás náluk.

– A romákról köztudott, hogy vérükben van a muzsika. Az édesanyja tanította énekelni?

– Nem, sajnos, anyukám kilencéves koromban meghalt. Valóban a zene szinte velünk születik: az anyatejjel szívjuk magunkba. Hagyománytisztelő családból származom, tehát nem a muzsikus roma családok kasztjához tartozom. Nem jártam zeneiskolába, sem énekórákra. Az Istentől kaptam az énektudásomat.

– Mióta lép fel a zenekarral?

– Az együttesünk 1978-ban alakult, én pedig a szülést követően, ’81 óta vagyok aktív tagja. Azóta is ez az életünk.

Tüzet raktak

– Hogyan ismerkedtek meg férjével, Gusztival?

Mindig a férfi hordja a kalapot, ő mondja ki a végső szót, és ezt a nő tiszteletben tartja.
– Lánykoromban olyan romatelepen laktunk, ahol kizárólag romák éltek. Guszti bátyám barátja volt, Budapesten egy munkásszállón együtt laktak. Akkoriban hét közben Pestre jártak a szabolcsi romák dolgozni, majd hét végén hazajöttek. Szombaton pedig összejártak a fiatalok: táncoltak, zenéltek, énekeltek és tüzet raktak az árokparton. Itt ismerkedtünk meg, így kezdődött a szerelem köztünk, ami hál’ istennek azóta is tart. Immáron 32 éve.

– Férjével sok időt töltenek együtt, hiszen a munkájuk is összeköti önöket. Nem sok ez egy picit a jóból?

– Egyáltalán nem, a nap huszonnégy órájában együtt vagyunk: együtt dolgozunk, alszunk, eszünk és szaunázunk. Guszti azt szokta mondani, hogy tányér- és kanálcsördülés nélkül nincsen házasság. Minden családban és együttesben vannak összezördülések, azonban a problémákat megoldjuk.

– Azt mondják, hogy egyes roma családoknál valójában az asszony hordja a nadrágot...

– A tradicionális roma családoknál ez nincs így. Mindig a férfi hordja a kalapot, ő mondja ki a végső szót, és ezt a nő tiszteletben tartja. Nálunk nem fordulhat elő, hogy az asszony megszidja az urát, esetleg rákiabál vagy leköpi. Más családoknál azonban ilyet is láttam már.

Indiai hagyomány

– Egy aprócska kővel díszített piercing van az orrán. Nem szokatlan ez egy tradicionális roma asszonytól?

– Egyáltalán nem, ugyanis Indiából származó hagyomány a testékszer. Modernül vagyok hagyományőrző. Fontos azonban, hogy a bal oldalamon hordom, mert ha a jobbon lenne, akkor szexuális üzenetet jelentene.

Szomorú év

– Az éneklésen kívül mire vágyik még az életben?


– Azt szeretném, hogy a családom és a három unokám boldog legyen. A múlt évünk nagyon szomorú volt. A tradicionális romáknál nincsen válás, ezerből eggyel fordul elő. Ez az egy sajnos az én fiam volt. Bódi Csabival megtörtént: elvált hódmezővásárhelyi feleségétől. A mai napig nem tudtam kiheverni a dolgot, nem is akarok erről többet mondani.

Szeretni jó dolog

– Sem a romák, sem a nem romák között nincsenek irigyeink. Legalábbis ezt tapasztaljuk. Bármerre is járunk az országban, Bódi Guszti diszkósított roma zenéje mindenhol sikeres. Nagy tisztelet övez bennünket. Valószínűleg azért, mert látszik rajtunk, hogy jó emberek vagyunk. Szeretni jó dolog: nem kerül fáradságba és pénzbe. És az is számít, hogy mi egy család vagyunk a színpadon. A dalainkat mi formáljuk, és a szövegek nyolcvan százalékát én írom. Mi mindig saját magunkat adjuk, van saját stílusunk.

Lévay Gizella

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két lakás égett ki a villámcsapott debreceni társasházba

Két lakás égett ki kedd este Debrecenben, amikor villám csapott egy társasházba. Tovább olvasom