Kisalföld logö

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -1°C | 11°C Még több cikk.

Milyen témájú recepteket várunk?

Családi és egyházi ünnepekhez, eseményekhez kötődő ételek:
lakodalom, eljegyzés, keresztelő, disznóölés, böjti ételek, húsvéti, karácsonyi, szilveszteri ételek, ide sorolva a kisalföldi szórvány népcsoportok tradicionális ünnepi ételeit is.


Egyszerű paraszti és népi ételek:
magyar, sváb és osztrák, zsidó, cigány, szerb és tót konyhák remekei.

A kemencében készíthető ételek:
kenyér- és lángosfélék; aszalt élelmiszerek és lekvárfélék; csiripiszli és más gabonából készült ételek; káposztafélék és más húsételek.

Házi tészták, sütemények:
rétesek, kelt tészták, gyúrt tésztafélék, pogácsafélék, perecek, galuskák, torták, aprósütemények, gombócok.

Kukoricás ételek:
kásafélék, prószák stb.

Háborús és inflációs ételek:
erre a korra a mérhetetlen szegénység és alapanyag hiány volt a jellemző. Minden nemes anyagot, helyettesíteni kellett valamivel, mégis ízletes ételeket főztek elődeink.

Halételek:
az ősi halfajtáinkból (süllő, csuka, ponty, harcsa, compó, csíkhal, márna, dévér, menyhal, domojkó, balin, kecsege, kárász, sügér, keszegfélékből) készített, rábaközi, szigetközi, tóközi és hansági halételek receptjei.

Fontos tudnivalók

A receptkönyvekből ollózott recepteket nem tudjuk értékelni. Kizárólag a Kisalföldön és közvetlen környékén meghonosodott ételkészítési leírásokat várunk, régi paraszti, népi és polgári háztartásokból. A leírásoknak tartalmazniuk kell az adagszámot, amire az anyaghányad vonatkozik és az elkészítés folyamatát. Süteményeknél a sütés hőfokát, idejét és a tepsi hozzávetőleges méretét. Az értékelést, egy mesterszakácsokból álló bizottság végzi, Pető István irányításával.

Vadételek:
a szegény emberek étlapján ritkán fordult elő, legfeljebb az apróvadak, amelyek többnyire „balesetet szenvedtek". A polgári konyhán viszont ünnepek alkalmával elég gyakran asztalra került egy-egy kiváló vadétel.

Grillezett, nyárson sütött és bográcsos ételek:
az újabban oly divatos kerti partikon, a roston és nyárson sütés, valamint a bográcsozás terjedt el. Ez utóbbi három műfaj a legősibbek közül való. Már az ősember követ tüzesített és arra tette a húst vagy nyársra húzta és úgy sütötte meg. A pásztoraink és a halászok pedig csak két edényt használtak, a bográcsot és a lábast. Ez a kategória, talán a legszínesebb. A hobbi sütő-főző férfiak és nők, szinte kimeríthetetlen kincsestárát adják az egyedi receptúráknak.

Házi gyógyászat, befőzés, tartósítás:
gyógyteák, gyógyfőzetek, házi szörpök, lekvárok, dzsemek, befőttek és savanyúságok.


Egykori és mai kisalföldi vendéglők, csárdák és éttermek legkedveltebb receptjei:
Ennek a fejezetnek a mottója az, hogy nincs két egyforma ízvilágú vendéglő. Mindegyik hely, valamelyik kedvelt ételéről, ételeiről vált híressé. Ezeket a recepteket szeretnénk összegyűjteni és megismertetni az olvasóval, emléket állítva egykori kiváló vendéglátósainknak, a sok kiváló ételért.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Súlyos vereség

Teke Szuperliga, férfi

FTC–S. Ászok 8:0 (3246–3069). A nagyon gyenge… Tovább olvasom