Kisalföld logö

2019. 03. 21. csütörtök - Benedek -2°C | 12°C Még több cikk.

Milyen nyelvet érdemes tanulni?

Közgazdászként végzek és angolul beszélek, hiszen kiskorom óta azt sulykolták belém, hogy az mennyire fontos. Kellene még egy „második" nyelv, de nem tudom, hogy melyik legyen az. Nekem tetszik a spanyol vagy az olasz. Ön szerint melyikkel járok a legjobban?
Gy. Erzsébet

Ma már magától értetődik, hogy a nemzetközi üzleti életben valaki akár több nyelvet is beszéljen. Az angol elterjedését akár más nyelvek „gyilkosának", akár a globalizáció jótékony hatásának tekintjük, tény, hogy még nem volt nyelv a világon, amelyet ilyen széles körben és ilyen sokan beszéltek – vagy inkább – használtak volna. De nemcsak az üzleti életben van ez így: ma a tudományos írások háromnegyede angolul lát napvilágot. Tehát az angol a „belépő", az elvárt minimum.

Európában a német és a francia messze nem elhanyagolható. Különösen mivel a magyarországi befektetések tekintélyes része német, osztrák és francia cégeknek köszönhető és mind a németek, mind a franciák szeretik is, ha valaki beszéli a nyelvüket. Bár az üzleti világban mozgó németek és franciák jól tudnak angolul, célszerű az angol mellett a németet és/vagy a franciát is elsajátítani!

Megfigyeléseim szerint aki – időrendben – először az angolt tanulja meg, annak sokkal nehezebb más idegen nyelvet elsajátítani és ebben a „restségi tényező" nagy szerepet játszik: a legtöbb nyugati országban úgyis mindenki tud angolul. Analógiaként említem, hogy a sok pozitív példa ellenére, a legtöbb hazánkban élő angol/amerikai nem hajlandó más nyelvet megtanulni mondván minek kínlódjak, a mi köreinkben úgyis mindenki tud angolul. És ez igaz is!

Ami az olasz, a spanyol, esetleg a finn vagy a svéd nyelvet illeti (a különböző egzotikus nyelvekről – japán, arab – nem is beszélve), hacsak nem tolmácsolással vagy hostesskedéssel akar foglalkozni, ezek (legalábbis a hazai üzleti életben) nem meghatározók.

Érdekes kérdés még az orosz nyelv problematikája. Én az üzleti életben mindenkinek azt tanácsolom, hogy ne felejtse el, sőt fejlessze, ha a volt Szovjetunióban üzletet akar kötni. Ugyanis ott – bár az utóbbi időben sokat fejlődtek – még „felsőbb" körökben sem igazán tudnak jól idegen nyelveket (ebben hasonlítanak az amerikaiakra). Arról nem is beszélve, hogy – akárcsak a németek vagy a franciák – az oroszok is nagyon szeretik (és meg is szokták!), hogy mások is az ő nyelvükön szólnak hozzájuk.

Pintér Zsolt fejvadász és karrierszakértő

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Véradók figyelmébe

Győrszentiván. Ma délután 3 órától este 7 óráig kiszállásos véradásra várják a véradókat a helyi… Tovább olvasom