Kisalföld logö

2019. 03. 26. kedd - Emánuel 3°C | 10°C Még több cikk.

Milyen betűtípust használjak az önéletrajzomban?

Friss diplomával a kezemben lelkesen ültem le önéletrajzot írni, de néhány egészen apró dolgon elakadtam. Például nem tudom, milyen betűtípust használjak? Szeretnék elegáns papírra írni, de mégis milyen legyen az? Tudom, nagyon fontos a külalak, de ahhoz, hogy elegáns önéletrajzot készítsek szükségem lenne néhány apró de lényeges tanácsra.
L. Diána (Sopron)

Fontos a külalak, hisz egy önéletrajznak 30 másodperce van arra, hogy felhívja magára a figyelmet és abba a kupacba kerüljön, amelyekkel tovább foglalkoznak. Minden oldala legyen eredeti és nem fénymásolt. A figyelemfelkeltés mellett kerülendők a túlzások: ne használjon rikító vagy különleges színű levélpapírt (lila, rózsaszín, kanárisárga). Ehelyett írjon fehér, tört fehér vagy pasztellszürke, szabványos A/4-es, 90-110 grammos papírra, mely elég kemény és ropogós. Válasszon olyat, amelyiken – ha lámpa elé tartja az ember – rövid függőleges oszlopokban vékony vízszintes bordázás, valamint vízjel is látható (például Rives, Conqueror). Ez komolyságot tükröz és bizalmat kelt.

A betűtípust illetően kerülje a túl kicsi vagy nagyon feltűnő (Western), cifra (Gothic), esetleg kézíráshoz hasonló, de nehezen olvasható betűtípusokat. Általában a 12 pontos Garamond (Times) vagy Ariel (Helvetica) az ajánlott, egy-másfeles sorközzel. Nem tanácsos túl sokféle kiemelést alkalmazni, szöveg közben gyakran betűtípust vagy méretet váltani. Használja a szokványos vastag, döntött kiemeléseket és ezek kombinációját. Ha igazán jó benyomást akar kelteni – és otthon nincs profi nyomtatója –, inkább diszkréten használja fel a mostani munkahelyét (egyetemét) erre, vagy kérjen meg valakit a kinyomtatására.

Ami a terjedelmet illeti, azt tanácsolom, hogy a beadott szakmai önéletrajz mindig legyen lényegre törő és tömör (legfeljebb két és fél oldal), csak a valóban fontos információkat tartalmazza. Ha még ennél is többet szeretne elmondani, tegye azt az egyoldalas kísérőlevél keretein belül. Persze ahogyan nincs két egyforma munkakör, úgy nincs két egyforma önéletrajz sem. Minden beosztás más és más megközelítést kíván. Például, ha egy fejvadász adatbankjába szeretne bekerülni, akkor elég egy egészen tömör anyag, ami viszont kiemeli legvonzóbb tulajdonságait, eredményeit, tehát elősegíti, hogy felhívja a fejvadász figyelmét.

Pintér Zsolt fejvadász és karrierszakértő

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Véradók figyelmébe

Győrszentiván. Ma délután 3 órától este 7 óráig kiszállásos véradásra várják a véradókat a helyi… Tovább olvasom