Kisalföld logö

2019. 05. 25. szombat - Orbán Még több cikk.

Milliókra bírságolják a Tesco-t

Az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) ellenőrzései során több területen is szabálytalanságokat állapított meg a Tesco Globál Áruházak Zrt.-nél.
Az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) ellenőrzései során több területen is szabálytalanságokat állapított meg a Tesco Globál Áruházak Zrt.-nél, és emiatt "több millió forintos munkaügyi bírság kiszabása várható" - közölte a főfelügyelőség az MTI-vel.

A büntetés pontos összege még változhat, így később kerülhet nyilvánosságra.

A Tesco Globál Áruházak Zrt.-nél lefolytatott helyszíni ellenőrzések, bizonyítási eljárások, valamint a beszerzett iratok alapján általánosan megállapítható, hogy a jogsértések a munkaidő-nyilvántartási kötelezettség, a munkaközi szünet kiadása, a vasárnapi munkavégzés szabályai, a szabadság és a pihenőidő megfelelő kiadása, a rendkívüli munkavégzés bérpótlékának megfizetése, a napi munkaidő felső mértéke, a munkaidő-beosztásra, készenlétre, és a munkabérre vonatkozó jogszabályok betartása körében történtek - olvasható a közleményben.

A közöltek szerint egy, az OMMF Közép-magyarországi Munkaügyi Felügyelőségénél tett szakszervezeti bejelentés alapján végrehajtott ellenőrzés tapasztalatai indokolták azt, hogy valamennyi régiós felügyelőség vizsgálatot indítson az illetékességi területén található Tesco áruházaknál.

A július 27. és október 13. között végzett országos ellenőrzést megelőzően már korábban is voltak vizsgálatok az egyes régiókban munkavállalói, illetve szakszervezeti bejelentések alapján - fűzi hozzá az OMMF.

A munkaügyi ellenőrzések alkalmával a hatóság azt vizsgálta, hogy a kereskedelmi áruházlánc üzleteiben betartják-e a munkaidő, pihenőidő -, valamint a rendkívüli munkavégzés és ellentételezés szabályait. Emellett vizsgálták a szabadság nyilvántartására és kiadására vonatkozó szabályok betartását is.

A közleményben az OMMF hangsúlyozza, az országos vizsgálat a hatóság számára néhány olyan, a munkavállalókat hátrányosan érintő jelenséget is középpontba állított, amelyek igazolhatóan, több nagyobb kereskedelmi vállalkozás gyakorlatában is előfordulnak.

Ilyen például az alultervezett munkavállalói létszám, amikor a létszámszükséglet megállapításakor nem veszik figyelembe a törvényes távollétek - szabadság, betegség - mértékét. Az emiatt szükségszerűen keletkező létszámhiány pótlásaként olyan munkaszervezési megoldásokat választanak, amelyek elsősorban csak a munka- és pihenőidőre vonatkozó előírások megsértésével lehetségesek.

Általános felügyelői tapasztalat az is, hogy a munkaügyi hatóság ellenőrzéseit megnehezíti a munkáltató és a munkavállaló közötti kényszer-együttműködés, s mivel a munkavállalók féltik állásukat, nehezen nyílnak meg a szabálytalanságok feltárásában, illetve nem szívesen működnek ebben közre.

Olvasóink írták

41 hozzászólás
 • 41. Agent 2010. október 29. 13:13
  „40, hogy te mit bánnál, vagy sem, senkit nem érdekel, azért biztosan jólesett:)”
 • 40. horkri11 2010. október 29. 11:42
  „Azt sem bánnám ha bezárna az összes tesco..”
 • 39. Agent 2010. október 29. 05:12
  „38, csak a kicsiken nem olyan hatásos a példa statuálás, ezért inkább hagyják őket:)”
 • 38. pancser 2010. október 29. 00:21
  „A felügyelőség nyugodtan végigjárhatná vaárosunk minden menő vállalkozóját, lenne szabálytalanság bőven, hozzájuk képest a Teso munkásparadicsom. Sok helyüüt még ellenőrizni sem lehet, mert nincsen mit papírok hiányában.”
 • 37. vanessa 2010. október 28. 22:00
  „jó estét! amarcalvárosi cba nagyon jó kis bolt,elötte évekig sokféle bolt volt de becsödölt mindegyik ez a tulaj jól vezeti, amugy a Szent Imre uti és a Bácsai uti üzletek is hozzá tartoznak,miért nem ment a Reaál bolt?amiota a cba s azota egész jó kis bolt,az igazi kereskedö a vevőkért van, nam olyan ak nem veszi komolyan vavevöket, ennyi”
 • 36. passuth 2010. október 28. 18:43
  „29,eszerint te is jársz oda,ha zavar a tele parkoló,a baj az,hogy nem tudják elviselni a forgalomcsökkenést,pedig közben megnyílt 3 Lidl,meg még 2 versenytárs,a csökkenő dolgozólétszámmal akarják hozni az elszállt régi forgalmukat,14 órás munkaidő sem ritka náluk,elírjuk,oszt jónapot,megérdemlik a bírságot,eszükbe sincs kivonulni,hiába szajkózzák,ilyen hasznot itt nem hagynának,csak a dogozó nem számít,azon lehet még csavarni,sajnos”
 • 35. traboca 2010. október 28. 18:35
  „Nem csak a tescoba menjenek ellenőrizni jöjjenek az árkádba is.....Ott is vannak igen komoly gondok....megérdemelnék....”
 • 34. susan 2010. október 28. 17:26
  „Madarász !
  Hol lehet erről olvasni, hogy kit és mikor és mennyire bírságoltak meg? Egyet mondhatnál szívesen megnézném.”
 • 33. nagyfulesbagoly 2010. október 28. 17:15
  „SZerintem,,,,,,,,
  a tesco dunnyogott a "válságadó" miatt erre a "mi"jó Viktorunk rájuk küldte az embereit.
  ennyi.
  szerintem,,,,,,,”
 • 32. georgbob 2010. október 28. 16:10
  „Szóval minden olyan dolgot elkövettek, mint bármely másik munkaadó...Csak ebből sikerült hír csinálni? Mit szóltok például a 7 napos munkahéthez???”
 • 31. fortuna54 2010. október 28. 15:48
  „1-es.Te m.országon élsz?”
 • 30. LadyGaga90 2010. október 28. 15:30
  „mobile Igazad van!! Az ellenőrök mehetnének Tétre is!”
 • 29. dzsi 2010. október 28. 15:29
  „Hadd szókja az egyorrú teresa scott(tesco)..
  Nem kell oda menni szart vásárolni!!Csak sajnos a parkoló mindig tele van...és mindenki panaszkodik rá..akkor ki a károm jár oda..!!??”
 • 28. Madarász 2010. október 28. 15:27
  „Susan, dehogy nem lehetett hallani, rendszeresen megbírságolta őket a munkaügyi hivatal és a versenyhivatal is.”
 • 27. janika 2010. október 28. 15:25
  „Jött a kutyára dér itt is?”
 • 26. mobile 2010. október 28. 15:13
  „Nagyon helyes!!! Ugyanígy kéne még a gyárakat is ellenőrizni! Pl. Mosonszolnokon.”
 • 25. susan 2010. október 28. 14:39
  „fióka
  Nem értem mi köze van Viktornak a Tesco ellenőrzésekhez meg a bírságokhoz. Ide is be kell hozni a mocskolódó politikát? Ha már behoztad akkor válaszolj arra, hogy az elmúlt 8 éves szocialista kormány alatt hányszor hallottad, hogy ellenőrzik a multikat? Megmondom őszintén én talán egyszer sem.
  Egyetértek abban, hogy a bűntetés nagyon kicsi ekkora céghez mérten, de úgy tudom, hogy visszaellenőrzések következnek, hogy betartják-e az eddig elmulasztott szabályokat és ha nem akkor nagyobb bünti és így tovább. Én úgy gondolom végre valami megmozdult ezen a téren is.”
 • 24. hehe08 2010. október 28. 14:23
  „:))”
 • 23. Csetneky 2010. október 28. 14:21
  „Az elv jó, de az összeg nem. Röhögve kifizetik, majd minden megy tovább a maga útján.”
 • 22. Madarász 2010. október 28. 14:21
  „Ir, a Szent Imre útiaknak még egy van azon kívül, Marcalvárosban.”
41 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Frontális ütközés az 56-oson: egy nő meghalt

Teherautóval ütközött egy személygépkocsi csütörtök reggel az 56-os úton a szálkai elágazónál, a… Tovább olvasom