Kisalföld logö

2019. 02. 15. péntek - Kolos, Georgina 0°C | 9°C Még több cikk.

Milliárdokat költenének a honvédségi helikopterek javítására, de nem érteni miért

Úgy néz ki, hogy ez a pénz is az oroszokhoz menne. A Mi-24-esek a nagyjavítás után is megmaradnak eredeti, hetvenes évek végi, nyolcvanas évek eleji színvonalukon, ami teljességgel alkalmatlanná teszi őket a modern harcmezőn történő hatékony bevetésre és túlélésre.
Csütörtökön jelent meg az Európai Unió közbeszerzési értesítőjében (TED) az a kiírás, melyben a Honvédelmi Minisztérium (HM) vállalkozót keres Mi–24-es harci helikoptereinek nagyjavítására – szúrta ki a Magyar Nemzet.

Olyan gépekről van szó, amelyek 2013 óta nem repültek, és a fenntartásukhoz szükséges készleteket (például a rakétafegyverzetet) már kiárusította a HM.

A lap felidézte,hogy a kiírás előzményeként a parlament pár hete pótköltségvetést szavazott meg a célra tízmilliárd forint összegben, és jövőre újabb tízmilliárd forint áll rendelkezésre a nagyjavításra.

Aa TED-en található dokumentációból az derül ki, hogy első lépésként hat darab Mi–24P változatú gépet vetnének alá komplex ipari nagyjavításnak, majd opcióként, két éven belül további hat Mi–24V változatú gépet.
Az a tény, hogy az eljárás tárgyalásos lesz, valamint a pályázóknak az elmúlt három évből legalább öt Mi–24-es nagyjavítását kell felmutatniuk, bizonyossá teszi, hogy az eredeti (szovjet) gyártói jogokat öröklő Vertoleti Rosszii orosz cég lehet csak a győztes – értesült a lap.
 
Kép: Ujvári Sándor / MTI

A lap azt is felidézte, hogy a múlt hónapban tértek vissza azok a Mi–17-es szállító helikopterek, amelyeket a Vertoleti Rosszii-nál javítottak és amire – a 2016 eleji moszkvai Orbán–Putyin találkozót követően, tavaly nyáron –  kötöttek négymilliárd forintos szerződés. A lap szerint a mostani eljárás pedig az idén februári „csúcstalálkozón" hozott stratégiai döntés folyományaként értékelhető.

Arról is beszámoltak, hogy a mostani kiírásból is úgy tűnik, hogy a Mi–24-esek a nagyjavítás után is megmaradnak eredeti, hetvenes évek végi, nyolcvanas évek eleji színvonalukon, ami teljességgel alkalmatlanná teszi őket a modern harcmezőn történő hatékony bevetésre és túlélésre. Mivel a kiírásban a nagyjavításon kívül szó esik „kapcsolódó szolgáltatások nyújtásáról" is, ebben a tekintetben elvileg van mozgástér, de biztosat csak a pontos követelményrendszer ismeretében lehetne erről mondani, ami nem nyilvános - írják.

Emellett az is problémás, hogy nem nagyon lesz aki repüljön majd és karban tartsa ezeket a gépeket, mivel az elvándorlás miatt a szolnoki helikopterbázison kritikus szintre süllyedt a repülőműszaki katonák létszáma.

A szovjet-orosz gépekre szánt húszmilliárd forintból hat darab korszerű, nyugati, felfegyverzett többcélú helikoptert is lehetne vásárolni, de használtan kijönne ebből ugyanennyi amerikai Black Hawk közepes szállítóhelikopter is. S ha már a földi csapatok légi tűztámogatásának megerősítése a cél, a pénzt arra is lehetne fordítani, hogy a Gripenek végre képessé váljanak bombázásra, és ehhez jelentős, korszerű irányított bombakészletet vásároljanak számukra – írja forrásaira hivatkozva a lap .

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Azt hitte befejezte a kormány a plakátkampányt? Tévedett

Azt hitte befejezte a kormány a plakátkampányt? Tévedett
Folytatódik az "Állítsuk meg Brüsszelt!". Tovább olvasom