Kisalföld logö

2019. 07. 17. szerda - Endre, Elek 14°C | 26°C Még több cikk.

Milla-tüntetés: beiktatták Dopeman elnököt

Az Egymillióan a Magyar Sajtószabadságért (Milla) nevű civil szerveződés ünnepi rendezvényén beiktatták az alternatív köztársasági elnökké választott Pityinger László (Dopeman) rappert.
18:19 - Beiktatták az alternatív köztársasági elnököt

Az Egymillióan a Magyar Sajtószabadságért (Milla) nevű civil szerveződés csütörtöki, ünnepi rendezvényén beiktatták az alternatív köztársasági elnökké választott Pityinger László (Dopeman) rappert.

A rendezvény idejére a Erzsébet híd pesti hídfője és a Városház utca között zsúfolásig megtelt a Szabad sajtó útja és a Kossuth Lajos utca. A tüntetést Juhász Péter, a szerveződés egyik alapítója nyitotta meg, aki akkor azt mondta: a színpadról úgy látja, százezernél is többen jelentek meg a megmozduláson. Az MTI becslése szerint több tízezernyien hallgatták a szónokokat.

Dopeman beiktatása után azt mondta: Magyarországon "már a köztársaság is csak egy alternatíva". Az 1848-as forradalom arról szól, hogy a magyarság összefogott egy magasztos célért - emlékeztetett, hozzátéve: a szabadságért megéri meghalni, de élni is.

A rendezvényen jelképesen kiosztották a Rák Bende-díjakat; ezeket azoknak ítélik oda, akik a szervezők szerint a legtöbbet tették az alkotmányosság lebontásáért.

Az idei díjazottak között van Lázár János, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője, Szájer József néppárti EP-képviselő, Balsai István alkotmánybíró és Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője.

A "nem Rák Bende" díjat Parti Nagy Lajos író kapta, aki beszédében azt mondta: "nincsenek illúziói, sokáig kell még nemet mondani". Mint fogalmazott: siránkozni nem akar, lelkesíteni nem tud.

A díjátadás előtt Majtényi László volt adatvédelmi biztos, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet főigazgatója azt mondta: a hatalom a "legalantasabb" eszközökkel próbálta megakadályozni a csütörtöki demonstrációt.

Véleménye szerint a "szabadság ellenségei a kerítésen belül támadnak". Barta Bea, a Hallgatói Hálózat aktivistája úgy fogalmazott, a diákok közül sokan "az aktív részvételt választották a passzív hallgatás helyett", és országszerte egy alulról szerveződő hallgatói mozgalmat alakítanak. Stribik Ferenc tanár, a Hálózat a tanszabadságért tagja azt mondta, az új köznevelési törvény "tévútra taszítja" az országot, ezért annak ügyét újra kell tárgyalni. Szerinte a kormány "nem akarja, hogy szabad, gondolkodó embereket neveljenek az iskolákban".

Molnár Péter, a Fidesz egyik alapítója, egykori SZDSZ-es országgyűlési képviselő olyan médiatanács felállítását sürgette, amely - fogalmazott - nem szégyen, hanem követendő példa lesz Európában. Közölte, hogy az alapvető jogok biztosához fordul, kezdeményezve a médiatanács alkotmánybírósági vizsgálatát, s a hallgatóságot is erre buzdította. Pikó András, a Klubrádió főszerkesztő-helyettese, a Hadd szóljon! Egyesület nevében azt mondta: a Klubrádió ügye szerdán győzött, s szerinte ez "a civil összefogás első, igazi, látványos győzelme volt.

Nagy Navarro Balázs, a Tiszta Kezek Mozgalmának egyik alapítója, a Televíziós és Filmkészítők Független Szakszervezetének (TFSZ) alelnöke úgy fogalmazott: "egy maroknyi újságíró bebizonyította, hogy nem lehet mindenkit megfélemlíteni, elhallgattatni". Közölte, tisztességes tájékoztatásra van szükség, s támogatást kér egy alternatív közmédia kialakításához. A budapesti rendezvényen összegyűlt tömegben a Szolidaritás és a DK transzparensei is megjelentek. A Milla budapesti demonstrációján részt vett mintegy harminc, Franciaországból érkezett fiatal is, akik "Összefogás, Magyarország" feliratú magyar zászlót a kabátjukra tűzve fejezték ki a szolidaritásukat a magyar demokrácia ügyével. Maxance Barre, a csoport egyik szervezője az MTI-nek azt mondta: "nagyon jó hangulatú volt a tüntetés, és az is jólesett, hogy többen megköszönték, hogy eljöttünk".

Quentin Guillemain, az aktivisták informális szóvivője hozzátette, "jó volt látni, hogy a nehézségek és a provokációk ellenére ennyi magyar ember állt ki a demokráciáért és jött el a tüntetésre". A csoport csütörtök reggel ellátogatott a Magyar Televízió székházához is, ahol találkoztak az ott december közepe óta demonstráló civilekkel és újságírókkal; később pedig a Szolidaritás mozgalom szóvivőjével folytattak megbeszélést. A franciák mindkét szervezettel szeretnének hosszú távú együttműködést kialakítani: a Szolidaritással - más magyar és francia civil szervezeteket bevonva - a közeljövőben szeretnének tető alá hozni egy konferenciát a demokráciáról, míg a Tiszta Kezek Mozgalmat szeretnék összekötni a Riporters sans frontiers nevű, a sajtószabadságért küzdő francia szervezettel.

A Milla megmozdulást tartott csütörtökön Szegeden is. A Dugonics téren helyi szervezők szólaltak fel, majd Ottlik Géza prózáiból hangzottak el részletek, illetve Galkó Bence színművész - Galkó Balázs színművész öccse - szavalta el József Attila Levegőt című versét. A Milla szervezésében Gyulán is ünnepeltek a helyi Kossuth téren, ahol Grecsó Krisztián, József Attila-díjas költő arról beszélt: a hazaszeretet felelősséget és munkát jelent, nem pedig menlevelet, másokat kirekesztő hitbizományt.

Bokros Lajos EP-képviselő azt mondta, hogy a kormány sarkalatos törvényei ugyanúgy haladásellenesek, mint az 1948-as forradalmat megelőző másfél évized törvényei; azok korlátozzák a polgári szabadságjogokat, az állampolgári függetlenséget, akadályozzák a haladást, s a hatalom a "neobarokk világ csonka, tört demokráciáját próbálja visszaállítani".

16:26 - Több embert előállítottak a rendőrök a Millásokat megzavarók közül

A Rendszervágás elnevezésű megmozdulás több mint félezer részt vevője közbekiabálásokkal próbálja megzavarni az Egymillióan a Magyar Sajtószabadságért (Milla) Szabad sajtó úton zajló rendezvényét. A tömegből több embert is előállítottak a rendőrök - jelentette az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója. A budapesti Ferenciek terén található Jégbüfé előtt zajló rendezvényt a rendőrség a Petőfi Sándor utca és Ferenciek tere közötti szakaszon kettős kordonnal zárta el. Mögötte mintegy háromtucatnyi rohamrendőr sorakozott fel, hogy megakadályozzák az arcukat sállal eltakaró tüntetők bejutását a Szabad sajtó útján zajló rendezvényre.

15:10 - Március15-demonstráció: Elkezdődött az Egymillióan a Magyar Sajtószabadságért (Milla) tüntetése az Erzsébet-híd pesti hídfőjénél a fővárosban csütörtök délután három óra után. A rendezvény kezdetére megtelt a Szabad sajtó útja, a Kossuth Lajos utcában pedig a Ferenciek terén álló templomig állnak a szimpatizánsok, akik folyamatosan érkeznek a helyszínre.

A Milla rendezvényén mások mellett beszédet mond Parti Nagy Lajos író és Galkó Balázs színművész, Majtényi László volt adatvédelmi biztos pedig átadja a Rák Bende-díjakat, amelyeket az alkotmányosság lebontásáért legtöbbet tevők kapnak minden évben.

A program részeként beiktatják az alternatív köztársasági elnökké választott Pityinger László (Dopeman) rappert.

A szervezők fel fogják olvasni a Milla 12 pontját, amelyben sajtó- és vallásszabadságot, népképviseletet, közteherviselést, független igazságszolgáltatást, demokratikus jogalkotást, átláthatóságot, korrekt munkavilágot, esélyegyenlőségen alapuló köz- és felsőoktatást, fenntartható fejlődést, valamint az EU alapértékei melletti határozott kiállást követelnek.

Olvasóink írták

64 hozzászólás
 • 64. Jandex 2012. március 17. 03:47
  „63. Túrhabakancs 2012.03.16. 21:44
  Ez a H.sz.-d is olyan mint a többi, tudatlanság és találgatás zagyva keveréke!/ tudod nem mindegy hogy osztogatnak vagy fosztogatnak! /
  Még a legelemibb gondolkodásra is képtelen vagy:
  "Az én szememben az az ember nem normális, akinek a szüleit meggyilkolják, /tavaly/és rá nemsokára gengszter szövegű nótákat dalolgat nagy boldogan!!!"
  A nagyszüleit gyilkolták meg és nem a szüleit, mellesleg nézz utána mit csinált "nagy boldogan"!
  Igazán kímélhetnéd azt a két ujjadat amivel bökdösöd a billentyűzetet!”
 • 63. RickCartman 2012. március 16. 23:48
  „ilyen országnak, ilyen népnek ilyen elnök jár
  még mindig nem értitek benne az iróniát?”
 • 62. Túrabakancs 2012. március 16. 21:44
  „load+jandex!
  Na ja, nem mindegy! :) Gyorsan írtam, ez ugrott be elsőre...
  Akkor maradjunk a kipában.
  pancser!
  Az én szememben az az ember nem normális, akinek a szüleit meggyilkolják, /tavaly/és rá
  nemsokára gengszter szövegű nótákat dalolgat nagy boldogan!!! A fű ezek szerint csodákra
  képes! :))))”
 • 61. pancser 2012. március 16. 20:47
  „Eléggé súlyos kritika, ha Dopeman a versenytársa a Scmittnek, csak ezt nem akarják észrevenni, pedig ez volt a cél. Ha Scmitt megfelel, akkor akár Dopeman is. Utánozzuk az elnököt mindenki plagizáljon, amit tett a legközönségesebb emberré tette magát.”
 • 60. mc 2012. március 16. 19:17
  „53.Panza7 2012.03.16. 09:26
  A millások szerencsére nem tudnak 1milliót embert megtéveszteni, csak azt a pár tízezer értékzavaros önmagát és az országot gyűlölő kártékony demokratát. Ezzel a Dropman üggyel sem a jelenlegi köztársasági elnököt járatják le, hanem csak önmagukat minősítik

  Szerintem nem demokratát, hanem megkövült demagógot akartál mondani, azaz írni.

  Egyébként sz@rból nem lesz kenőmájas, legfeljebb, ha a lekvárosüveg mellé teszik, akkor jam-nak érzi magát.

  Ejnye Elnök Úr! Csak két olimpiai arany? Csak MOB?. Csak NOB?

  Bezzeg a kritikusok az országban, itt a Kisalföld online oldalain azok igen. De mit is igen? Mit tudnak oly remekül? Fanyalogni, nyavalyogni. Netán doktori címet visszavonni.
  Ne nézzenek tükörbe, mert az talán le is köpi őket.”
 • 59. RickCartman 2012. március 16. 14:38
  „akik a Himnusz "meggyalázásáról" hebegnek,azokhoz három kérdésem lenne:
  - az nem meggyalázás, amikor félrészeg szurkolók üvöltik el nemzeti imádságunkat torzan,hamisan, minden, lassan már minden mérkőzés előtt(nem csak válogatott, hanem klubszinten is)?
  - felháborodott magyarként az nem csípi a szemüket, hogy a doktor nem is doktor, csak lapít, hátha elcsitul a botrány, és az sem, hogy 0, azaz nulla törvényjavaslat volt, amit nem írt volna alá elnöksége alatt? ennyit Dopeman is tud...
  - tudnák-e idézni fejből a Himnusz második versszakát?
  gondolkodásra fel, honfitársaim, magyarkodás helyett gondolkodás, okosodás nemzetünk felemelkedésének záloga:-))))”
 • 58. Pikulics 2012. március 16. 13:51
  „Megérdemelte a lóf@szos himnusz? szerzöje ism, meg akik beiktatták, azok is. Hasonló a hasonlóhoz huz!”
 • 57. LAZA 2012. március 16. 13:23
  „54.
  Jó lenne már megérteni:
  Nem a Magyar Embereket minősítették le hanem a Magyar kormány munkáját.
  Különben pedig a történelmi jelentőségű ünnepet mindig és most is politikai célokra használták,használják fel.
  Amióta az eszemet tudom az mindig igy volt.
  Tovább megyek az esemény maga is tüntetésből(felvonulásból) indult ki és csak később lett belőle forradalom illetve szabadságharc.
  Az egészben a legundorítóbb az,hogy az országban százezrek(gyerekek,idősek)éheznek,tengődnek.
  A hatalom pedig a saját ünnepeltetésére költi az adó fizetők pénzét.
  Erről kéne már gondolkodni.
  Lefizetett turistákkal akarják bizonyítani,hogy ők tulajdonképpen milyen népszerűek a világban,csak hát azok a gaz komcsik mindenhol lejáratják az országot.Pedig hát?
  Lehetne másképpen is.
  Ahogyan nyolc éven keresztül igérgették.Csak a töredékét tartanák be.
  Nem kéne itt békemenetekre pénzt költeni.Ez a szégyen és nem az ha a civilek összejönnek a saját költségeikre és elmondják azt ami nekik nem tetszik.”
 • 56. Amorphis 2012. március 16. 12:49
  „Hányinger ez a nyolckerületi Pityinger. Mit magyarkodik az ilyen, mikor nem is magyar...”
 • 55. Jandex 2012. március 16. 11:01
  „54. VJR 2012.03.16. 10:15
  Tiéd a két pont!”
 • 54. Jandex 2012. március 16. 10:58
  „50. hablaty 2012.03.16. 08:39
  Nem rémlik, hogy ki akart többféle előadásmódot-hosszúságot adni a himnuszunknak?”
 • 53. VJR 2012. március 16. 10:15
  „Nem kell minket leminősíteni!Megteszi a magyarság saját maga!
  Szánalmas,és szánalmasan nevetséges ez az egész ügy!Legfőképp,hogy egy történelmi jelentőségű nemzeti ünnepet mai politikai célokra használnak fel! Ez az 1848-as Márciusi Ifjak emlékének sárbatiporása! Hogy lehet egyáltalán egy tüntetést engedélyezni egy ilyen napon?! Ha annyira tüntetgetni,forradalmazni akarnak,válasszanak egy másik,saját napot erre!
  Komolyan mondom,szégyellem,hogy magyar vagyok!Mert ez a nép mást nem tud,csak a másikra mutogatni,a másikat hibáztatni a múltért!Soha a büdös életbe nem fogunk előrébb haladni,mert mindig áskálódunk és fúrjuk a másikat!Aztán csodálkozunk,ha "leminősítenek" ???!!”
 • 52. Panza7 2012. március 16. 09:26
  „A millások szerencsére nem tudnak 1milliót embert megtéveszteni, csak azt a pár tízezer értékzavaros önmagát és az országot gyűlölő kártékony demokratát. Ezzel a Dropman üggyel sem a jelenlegi köztársasági elnököt járatják le, hanem csak önmagukat minősítik.”
 • 51. jóhatudod 2012. március 16. 09:19
  „Már van egy elnökünk aki irt magának doktorit, ez a cigánygyerek meg majd vesz a kinai -piacon egyet !!”
 • 50. load 2012. március 16. 08:56
  „31. hablaty
  "...olimpiai bajnok, a világ legjobbja volt a versenyszámában."
  Ez azért barokkos túlzás.
  Schmitt Pál olimpiai bajnoki címét párbajtőr csapatversenyben nyerte 1968-ban, Mexikóban és 1972-ben, Münchenben. 1968-ban öten osztoztak a bajnoki címen, közülük a leggyengébb teljesítményt Schmitt nyújtotta 15 csörtében szerzett 9 győzelemmel, 2 döntetlennel és négy vereséggel, egyéniben nem indult.
  1972-ben, Münchenben már a csapat legjobbja volt 20 csörtéből szerzett 12 győzelemmel, de egyéniben a magyarok közül a leggyengébb teljesítményt nyújtotta, mert Fenyvesi Csaba aranyérmes, Kulcsár Győző bronzérmes lett, viszont Schmitt nem jutott a legjobb 16 közé.

  Itt magad is utána nézhetsz:
  http://www.sports-reference.com/olympics/athletes/sc/pal-schmitt-1.html”
 • 49. hablaty 2012. március 16. 08:39
  „Jandex!
  Lehet elkerülte a figyelmemet, de nem hallottam, hogy O.V. gyalázta volna a himnuszunkat.”
 • 48. Jandex 2012. március 16. 08:08
  „46. hablaty 2012.03.16. 06:31
  Most a vikire vagy a Dopemenre gondoltál?!”
 • 47. Jandex 2012. március 16. 08:06
  „41. Túrhabakancs 2012.03.15. 23:15
  Még mindig meg tudsz nevettetni, tortával a fejeden de anélkül is! Már értem miért kevered össze a litániát Litvániával! :))) Gondolom most nekiállsz megkeresni a térképen litániát, nem baj tőled ennyi telik, sok sikert égesd magad tovább legalább jókat röhögünk!:)))))))))))))))) /a Polska nem poloska, ennyit azért segítek mert támogatom a szellemi sérülteket!/”
 • 46. load 2012. március 16. 07:40
  „41. Túrabakancs
  "Tórával a fejükön otthon meg ..."
  De jó napot szereztél nekem!
  Köszönöm!
  :o))

  http://meszotar.hu/keres/t%C3%B3ra”
 • 45. hablaty 2012. március 16. 06:31
  „Sosem tudnák olyan embernek hinni, aki a himnuszunkat gyalázza!”
64 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vona: mi vagyunk a 2006-osok politikai nemzedéke

Vona Gábor szerint az 56-osok és a 89-esek után megszületett a 2006-osok politikai nemzedéke is,… Tovább olvasom