Kisalföld logö

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -6°C | 1°C Még több cikk.

Mikor kapnak a férfiak szívrohamot?

Egy felmérés szerint az életkortól is függ, hogy mely napok a veszélyesek a férfi szívre.

Egy francia felmérés adatai részben igazolták az orvosok tapasztalatait. Mindezidáig a hétfő számított kritikus napnak a férfiak számára. A felmérés szerint azonban az életkortól is függ, hogy mely napok a veszélyesek a férfi szívre.

Egy francia kutatócsoport több évre visszamenőleg összegyűjtötte kórházak és rendelőintézetek adatait, hogy elemezze a férfiak szívrohamait. A férfiaknál ugyanis gyakoribbak a koszorúér problémákból adódó rohamok, illetve az infarktus, mint a nőknél.

A betegek adatait, a rohamot kiváltó okokat vizsgálva két, általánosítható megállapítást tettek. A 25 és 40 év közötti férfiaknál sokkal gyakoribb a hétvégén bekövetkező szívroham, míg az ennél idősebbeknél hétfő a kritikus nap.

Aktív hétvége vagy a stresszes hétfő

A felmérés eredményét elemezve az orvosok feltételezik, hogy a fiatalabb férfiaknál azért következik be inkább hétvégén szív probléma, mert fizikailag túlterhelik magukat. A hétközben elmaradt sporttevékenységet a hétvégén akarják nagy hirtelen bepótolni.

Az idősebbek már kevésbé aktívan sportolnak, ám a hétfő, a munkakezdés fokozott stresszt jelent számukra. Hétről-hétre rájuk tör a félelem, hogy megfelelnek-e a munkahelyi elvárásoknak, versenyben tudnak-e maradni fiatalabb kollégáikkal.

A felmérés legfőbb tanulsága, hogy figyelmeztetésként szolgál a férfiaknak. Az egyenletes fizikai terheléssel, illetve a szakmai stressz megfelelő kezelésével csökkenthetik a szívroham rizikóját.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hóvihar Nagy-Britanniában

Heves hóvihar söpört át dél Anglián, káoszt okozva a közlekedésben, és az előrejelzések szerint még… Tovább olvasom