Kisalföld logö

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Mi lehet a megoldás az ország gazdasági problémáira?

Magyarország mezőgazdasági ország! Kiváló adottságokkal, mellyel fél Európát el tudná látni élelmiszerrel!


Sokáig nem fogtam fel ennek jelentőségét. Azt gondoltam, aki ezt mondja, visszasírja a fiatalságát, nosztalgiával gondol a múltjára. Ezt arra alapoztam, hogy az Édesapámtól hallottam. Akkoriban sok nézeteltérésünk volt. Szinte semmiben nem értettünk egyet, minden beszélgetésünk vitába fulladt.

Nem volt egyszerű ezen változtatni, kísértett a múlt. Mikor a felnőtt kor kezdetéhez ért, jött a Szocializmus. Másképp látta a jövőt, mint a Nagyapám. Összevesztek, tíz évig nem beszéltek.

Mikor elértem a felnőtt kor kezdetét, jött a rendszerváltás. Természetesen, másképp láttam a világot, mint Ő.

Összevesztünk és én rácsaptam az ajtót, elszaladtam.

Az első pár méter után, arra gondoltam: Ugyan azt teszem, mint Apám tett, pár évtizeddel korábban. Rá kellet ébrednem, nem attól lesz különb az Ember, hogy különbnek hiszi magát, hanem attól hogy Ember módjára viselkedik az ilyen helyzetekben.

Nálunk csak tíz percig tartott, ami korábban tíz évig! Bár nagyon nehezemre esett, visszamentem és bocsánatot kértem. Attól kezdve mindketten vigyáztunk arra, hogy ne essen hangos szó közöttünk.

Így huszon év távlatából, be kell, lássam teljesen igaza volt!

AZ országra erőltetett iparosítással, tönkretettük a termőföldek jó részét, és a másik óriási hiba hogy evvel beszálltunk a GDP növekedés csapdájába.

Ilyen fogalom, hogy fenntartható fejlődés nem létezik.

Világunkban a változás állandó. Minden változik. Így látszólag elfogadhatjuk a fenntartható fejlődés kijelentést, de csak akkor, ha egy sor dolgot nem akarunk figyelembe venni.

Ezek a következők:

1.      Végesek a Föld nyersanyag kincsei

2.      Véges a Föld tűrőképessége.(légkör szennyezése)

3.      A pénz csak cserealap. nem több és nem kevesebb.

Az állandó növekedésnek törvényszerű akadálya, hogy a nyersanyagokhoz egyre nehezebben jutunk hozzá. Egyre nehezebb az új lelőhelyek felkutatása, feltárása és kiaknázása.

De ez egyben a túlélésünk esélye is!

Ha még mindig könnyen meg tudnánk szerezni, sokkal jobban szennyeznénk a légkört. Így sem akarunk tudomást venni arról a tényről, hogy az utolsó pillanatokban vagyunk.

Olvastam egy könyvet, ahol az író az „Istennel" beszélget:

Az író ezt a kijelentést teszi:

Ha így bánunk a Földel, akkor hamarosan elpusztítjuk.

Erre a következő választ kapta:

El vagy egy kicsit tévedve! Túlságosan kicsik vagytok a Földhöz képest! Nem tudjátok elpusztítani.

Ez jó hír lehetne, ha itt meg állt volna a válasz, de jött a folytatás:

Ha az emberiség nem változtat a hozzáállásán és nem szolgálja a Föld életét, a Föld elpusztítja az emberiséget.

Itt szándékosan használtam kis e betűt az Emberiségre, mert, ha így folytatjuk, nem lehetünk magunkra büszkék. Az, azért vigasztal, hogy a Föld nem tesz különbséget gazdag és szegény között. Nem lehet kilóra megvenni, úgy, mint a hivatalnokainkat! Az országok vezetőit!

Be kell, lássam, hogy Édesapámnak igaza volt!

Sőt ahogy telik az idő, és ahogy egyre mélyebbre süllyed, az ország az adósság csapdájába egyre inkább látom, nagyon súlyos dolgoknak nézünk elébe.

Az ország vezetői, még mindig a multinacionális érdekek szem előtt tartásával hozzák meg döntéseiket, az emberek meg lassan, de sajnos biztosan éhen halnak!

Ha bekövetkezik az államcsőd, a multik úgy fognak elszaladni, ahogy jöttek! Nem fognak szuper, meg hipermarketeket fenntartani, csak azért, hogy legyen mit kirabolni. És főleg nem fognak segélyt osztani. Nem ez a dolguk.

Magunkra hagynak!

Európa közepén ismét egyedül maradunk. De nem csak hogy egyedül maradunk, enni sem tudunk. Sőt ha a vízműveket eladják, innivalók sem lesz!

A mai világ nem a segítségről, vagy a szeretetről szól! Csak a PÉNZ-ről.

Az a nagy baj a pénzel, hogy nem lehet megenni. A másik nagy baj hogy az országban csak egy, két kiváltságos embernek lesz, igaz nekik rengeteg. Az ország lakosságának többsége ott áll majd üres zsebbel, tehetetlenül.

Tehát Magyarország előtt egy út marad:

A mezőgazdaságot a PARASZTOT engedni kell DOLGOZNI!

Hogy miért jutottam erre a megállapításra és miért állítom ilyen határozottan, hogy ez az egyetlen út előttünk?

Egy élőlénynek az életben maradáshoz két nélkülözhetetlen dologra van szüksége:

Az egyik a víz, mert víz nélkül 2-3 napig tud életben maradni!

A másik az étel, étel nélkül 7-8 napig letehet ellenni.

Csak ezután következik a ruha és a lakás. Az életben maradás szemszögéből az összes többi luxus!

Csak akkor válik fontossá a menő autó, az utazás, a „szép" ruha, a drága lakás, ha az ember jól érzi magát a bőrében! Ez üres hassal, szomjazva, átfagyva nem ér semmit!

Tehát azonnal elfelejteni a mezőgazdaság adóját, úthasználati díjait, az összes dolgot, ami hátráltatja! A vetőmagot és a szükséges eszközöket biztosítani KELL neki! Inkább erre kell az adókból költeni, mint a bankok „megmentésére"!

Tudom, eretnekségnek hangzik, első hallásra. De nincs más lehetőségünk. Ha nem kezdünk hozzá időben nem lesz mit ennünk!

Ha végre elindulunk ezen az úton, akkor is minimum két év mire látszatja lesz. Ha lesz elegendő nyersanyag, beindíthatjuk az élelmiszeripart. Ahoz hogy az élelmiszer feldolgozók, biztonságosan tudjanak dolgozni, szükség van némi gépiparra. De csak a biztonságos feldolgozás számára szükséges mértékben. Nem számíthatunk külső segítségre, mert túlságosan sokba kerül!

A kiszolgált, (ember, állam) az egyben kiszolgáltatott!

Nem csak Magyarországra igaz ez az út, hanem a körülöttünk élőkre is. Lehet, hogy egy kicsit jobban állnak, nálunk, de ez az előny hamar elmúlik.

A természeti kincsek egyre csökkenő mértéke és a természetvédelem nem szorul magyarázatra, sokan foglalkoznak ezzel a kérdéssel!

A PÉNZ:

Kérdezték tőlem mi a baj a bankokkal?

Önmagában semmi. De a világban elfoglalt helyével rengeteg gond van!

Az országokat nem a kormányok irányítják. Hogy gondolhatjuk komolyan a választást, az állampolgárok beleszólását az ország életébe, ha az állam el van adósodva?

Lehet, hogy egy kis adósság belefér, bár már azért is nagy árat fizet a lakosság! De egy eladósodott államot nem a kormány irányít!

A másik baj az „álnév"! Mindenki elfogadja, hogy X, vagy Y bank megváltoztatja a feltételeket. Pedig nem a bank változtat a megállapodáson, hanem az emberek! Sok bank vezetője még csak nem is az országban tartózkodik. Pedig az Ő felelőssége hogy milyen döntést hoz, ellehetetlenítve az adósokat! Mindezt sokkal könnyebben teszi úgy, hogy közben nem kell a szemébe néznie az emberekkel. És főleg nem kell tartania az esetleges bosszútól!

A következő dolog, ennél is nagyobb probléma. Ez pedig az értékpapír!

Bár látszólag könnyű pénzkereset. Egy ideig én is játszottam a gondolattal: BRÓKER leszek.

Ma már szerencsének tartom, hogy nem sikerült!

Nem lehet úgy sok pénzt keresni, hogy nincs mögötte érték! Ha mégis sikerül, az csak mások kárára lehetséges!

Az értékpapír csak addig értékes, amíg annak tartják. Nincs mögötte kézzelfogható látható, megfogható, a fizikai világban mozdítható tárgy.

Látszólag van, de igazából nincs.

Hogy miért írom ezt?

Egyetlen, egy Rt csődje után sem sikerült a kis részvényesnek hozzájutni, akár egy csavarhúzóhoz sem. Mire eljutott, a végelszámolás stádiumába a cég, bank és a „hitelezők" mindenre rátették a kezüket. Itt ismét megjegyzem a hitelezők kivétel nélkül (emberek).

A befektetők, a látszólagos biztonság és a félelem, hogy elveszti a nehezen összerakott kis pénzüket, megveszik a részvényeket. Rengeteg pénz befolyik a kasszába, Valaki gondol egy merészet, látszólag elgazdálkodja magát, hitelt vesz fel, erre természetesen a részvények fedezete a hitel fedezet. Vagy a segítségére siet egy olyan „gazdasági világ vállság" mint 2009-ben, és mindenki számára elfogadható módon eltűnik a pénz.

De nem csak ezért veszélyes az értékpapír és a kamat!

Azon túl, hogy a magas kamatok miatt az adósok többsége nehéz helyzetbe kerül, az érték nélkül maradt pénz, inflálódik.

Vagyis az adósoknak nem csak a kamatot kell megfizetni, hanem a kamat okozta inflációt is.

Ez egy öngerjesztő folyamat.

Ma már tudom, Édesapám miért mondta: Soha ne vegyél fel kölcsönt! Csak addig nyújtózkodj, amíg a takaród ér.

Az értékpapír is inflációt termel! Nem tehet mást! Nincs mögötte fedezet, csak eszmei érték. Ez abban a pillanatban amint kibocsájtják, növeli az inflációt. Akkor is, ha termelő munkát finanszíroz. Bar ez a jobbik eset. De ekkor a spekuláció lép a képbe. A jól prosperáló cégek papírjai egyre értékesebbek lesznek. De emögött az értéknövekedés mögött megint nincs megtermelt érték. Ha hozzáadott munka nélkül, valaminek az értéke növekszik azt megint csak valakinek vagy valaminek a kárára teheti.

Ebben az esetben az üzletkötők, nem járulnak hozzá az értékteremtéshez, vagyis az ő munkájuk látszólagos. Ez is a pénz romlását növeli. 

                                                                                                                   Bóka Jenő

Olvasóink írták

 • 20. load 2010. december 08. 09:54
  „19. szocdem
  "Ez egy hazugságfoylam része.."
  Részedről meg egy tévedés cunami.
  A makói földgázkészlet kitermelése nem munkaerő, hanem technológia és pénz kérdése.
  Nekünk pont e két dolog hiányzik.
  Kubikusból van elég.
  De, látod mégis megfojt bennünket a belvíz.”
 • 19. szocdem 2010. december 07. 13:21
  „Ki az a hülye, aki kitermeli azt a gázt, aminek tizszerese a kitermelési költsége, mint a más forrásból beszerezhető gáz fogyasztói ára...?

  Ez egy hazugságfoylam része..
  A saját erőforrásaink a legolcsóbbak!
  Ha nem érted próbálj forinttal fizetni a gázért a testvéreidnek Moszkvában...

  Viszont a magyar munkaerő - aki a feltáráshoz és kitermeléshez szükséges - ebben az országban él, megelégszik azzal a más célra is sokkal alklamasabb papírral fizettségképp amit Forintnak hívnak..”
 • 18. gjozsi88 2010. december 03. 16:54
  „annobon!
  A vörösiszapból is lehet vasat, titániumot nyerni....igaz olyan áron, hogy csak na...!
  Ki az a hülye, aki kitermeli azt a gázt, aminek tizszerese a kitermelési költsége, mint a más forrásból beszerezhető gáz fogyasztói ára...?”
 • 17. annobon 2010. december 01. 17:45
  „16-hoz: a hatalmas gázmező továbbra is ott van, a világ nagy olajkonzorciumai (pl. Exxon) nem adná a nevét hozzá egyébként. Más kérdés, hogy a próbafúrásokat - ideiglenesen - leállították. De biztosan meg fogják találni a módját a kitermelésnek. Máskülönben "Hitler utolsó benzinutánpótlása" a zalaegerszegi kőolajmező sem merült ki még, bárha ezt tanították (tanítják?) az általános iskolákban. Csak a magyar gazdaság egyszerűen nem tud akkora összegeket ráfordítani az olajkutatásra, pláne a kitermelésre, amennyi elegendő lenne. Kézzelfoghatóbb dolog a Barátság II, Nabucco és hasonló csővezetékekbe való invesztálás. Az sem számít, ha néha elzárják a csapot keleti testvéreink...”
 • 16. load 2010. november 30. 08:49
  „15. annobon
  "...a Makó mellett feltárt hatalmas gázkészletünket, amely 100 évre fedezné hazánk gázszükségletét,..."
  A kanadaiak elmentek, mert a "hatalmas gázkészlet" kitermelhetetlen.
  Ez egy tavalyi hír, de a legenda - a csodaszarvashoz hasonlóan - tovább él a magyar néplélekben.
  http://www.mbfh.hu/home/html/print.asp?msid=1&sid=0&hkl=309&lng=1”
 • 15. annobon 2010. november 30. 08:17
  „Nekem az a kedvencem, hogy a Makó mellett feltárt hatalmas gázkészletünket, amely 100 évre fedezné hazánk gázszükségletét, nemes egyszerűséggel eladtuk a kanadaiaknak! (Mi meg vehetjük jó drágán az orosz gázt, amely vagy ideér Ukrajnán keresztül, vagy nem.)”
 • 14. Catherina 2010. november 29. 07:58
  „Teljesen igaz! hozzávéve még a termőföldünkhöz a másik kincsünket, a vízkészletünket, amit majd szintén lenyúlnak tőlünk lassan....”
 • 13. Muaddib 2010. november 29. 01:27
  „Nekem van egy ismerősöm ő kb. 5-6 éve úgy döntött, csinál egy kis kertészetet le szarta kvótákat belföldi piacra, termelt, megkeresett kisboltokat, ,virágboltokat és nekik szálit, sőt már maga is nyitott egy zöldségest, ahol az ö általa termelt zöldségei is árulja.
  Dísznövényeket is termeszt azt meg Szigetszentmiklósi piacon bérel helyet, és ott adja el a termékeit.
  Rengeteget dolgozik de 5-6 év alatt nagyon megszedte magát.
  Mindenből annyit termeszt, amit el tud adni.
  Ö annyit termel amennyit egy-egy fajtából el, tud adni, mérlegel és dönt!
  Ugyanúgy gondolkodik, mint egy jó kereskedő, aki annyi árút vesz minden egyes fajta termékből amennyit a tapasztalatai szerint, el tud adni.
  Támogatásokkal, kvotákkal elrontották parasztjainkat elfelejtettek gondolkodni, gazdálkodni!
  De én hiszem, hogy jön egy olyan gazdálkodó generáció, aki leszarja az uniós kvotákat támogatásokat, és kicsiben cselekszik de, nagyban gondolkodik.
  Végül is Bill Gates is egy garázsban kezdte akár csak sok nagy cég, miért lenne ez a mezőgazdaságban másképp!
  A Gazdálkodóknak egy rossz irányt mutatott az Unió valószínű, hogy ez is volt a cél!
  Azért mert hülyének néznek, nem kell annak lennünk!”
 • 12. knifemaster 2010. november 28. 14:49
  „10. hozzászólás Nebuchadnezzar 2010.11.28. 11:39
  Nem a mennyiség,a minőség!

  Akkor már értem miért nincs Magyarországon egyetlen egy cukorgyár sem.
  Ezzel már biztos nem fogunk túltermelni...”
 • 11. Nebuchadnezzar 2010. november 28. 12:06
  „Egy újabb gyöngyszem: "Soha ne vegyél fel kölcsönt! "
  Vegyünk egy átlag fiatal párt, mely 30 évesen vesz fel 15 évre kölcsönt, így 45 évesen szabadul meg a banktól (és közel másfélszeresét fizeti vissza annak, amit felvett).
  Most ez hitel nélkül úgy festene, hogy önerőből 40 éves korára lenne meg a pénz lakásra. Akkor most 40 éves koráig a szüleivel éljen és ott nevelje a saját gyerekeit? Vagy várjon a gyerekekkel 40 éves koráig, hogy majd a megfelelő méretű saját lakásában rakjon csak fészket? Kinek mi a jobb.”
 • 10. Nebuchadnezzar 2010. november 28. 11:39
  „Mekkora blődségeket, minden racionalitást nélkülöző dolgokat hord itt össze a cikk szerzője.
  "Magyarország mezőgazdasági ország! Kiváló adottságokkal, mellyel fél Európát el tudná látni élelmiszerrel!"
  Csak vegyük az adatokat: Magyarország: 93e km2, és még nálunk is jobb adottságokkal rendelkező, jól kiépített csatornarendszerrel ellátott Franciaország: 547e km2. Akkor ők 3 Európát el tudnának látni? Akkor a Német-alföldről, Hollandokról, Dánokról, stb. nem is beszéltünk! Ezekkel együtt Európa képes lenne 20-30 Európányi területet élelmezni? Ez még akkor sem igaz, ha az összes erdőt és gyárat beszántanák. (Remélem ilyen senkinek nem jut az eszébe).
  A kvóta a felesleges túltermelés elkerülésére lett kitalálva. A hátrányaival együtt is jobb annál, mintha a gazdák hőbörögve a lefolyóba burogatják a tejet.
  Hazánkban a mezőgazdaság nagyon kitett az időjárásnak. Vannak jó évek, és van amikor veszteség van. Más sikeres és stabil ágazatok tartják életben a mezőgazdaságot. A termelés sok más területén kiszámíthatóbban - a mezőgazdasághoz képest - többszörös hasznot lehet előteremteni. Nélkülözhetetlenül szükségünk van rá, de nem kell ezt túlmisztifikálni.”
 • 9. Lone_wolf.. 2010. november 26. 19:44
  „Politikusaink agyonlövése és felkoncolása kimaradt.”
 • 8. Nagy3845 2010. november 26. 00:48
  „Csodálatos cikk! Több ilyet!”
 • 7. peet2 2010. november 25. 21:49
  „Talán az lenne az egyik megoldás,hogy nem a nemzetközi IPARI multiknak adni X milliárdot hanem a Magyar
  Mezőgazdasán tovább fejlesztésére.
  Olyan mezőgazdasági kulturák termesztésére a mi munkaigényes /és honos is/
  Igy rengeted munkaerőt lehetne lekötni/öntözéses gazdálkodás ,üvegházas termesztési technologia/
  Ebből lehetne jópénzen exportálni is./akár keletre is/
  Nálam okosabb is megmonda tár régen ,hogy MI olyan erős ipari ország leszünk,hogy abba fogunk éhenhalni!!!”
 • 6. Muki81 2010. november 25. 20:56
  „A fejlődésünk egyik motor lehetne a mezőgazdaság. Fontos lenne az u.n. hozzáadott érték elismerése és támogatása. A kertészetnek: zöldség gyümölcs termesztésnek kellene minden esetben elsőséget kapnia. Ez azonban nem megy nagyüzemi keretek között, ami kialakulóban van Magyarországon.”
 • 5. Bali01 2010. november 25. 19:38
  „3.
  Igen,remekül kivitelezhető lenne,ha nem lennének az EU-s kvóták,amik remekül körbehatárolják,hol és miből mennyit is lehet termeszteni...Nem úgy van ám,hogy csak rajta vessük be aztán adjuk el.Meg lehet próbálni,és mint azoknál akik ezt nem tartották be eladhatatlanság miatt rájuk rohad,vagy épp jön egy nemzetközi hang,miszerint evvel avval mérgezett,szennyezett a hús...
  Pedig itt még remek munkaerő is lenne a szarlapátolásra illetve a mezőgazdaság köré csoportosuló egyéb szaktudást nem igénylő munkákra.És máris meglenne "azegymillió" új munkahely meg a járulékfizető.
  Ezt Te is tudod,meg az is aki fent csücsül,meg azok is akik a kártyát keverik.
  De aki nem tartja be a játékszabályokat,az repül a buliból,nincs eu-s támogatás,és nincs semmi amit könnyen lehet zsebre tenni.”
 • 4. anuvuk 2010. november 25. 18:58
  „A sorokat olvasva, a kemény megtapasztalás tünik ki a való igazsággal.
  Még a realitás talajára sem léptünk, - egyesek úgy fogják fel, - már megint a kolhozosítás fele haladunk.
  A Magyar föld eltartó képességéből kell kiindulnunk, a többi jön magától....

  " Madárvédelem - Természetvédelem "”
 • 3. gabmaster 2010. november 25. 17:05
  „Ez az első cikk a Kisalföld honlapján ami,közérthető,értelmes,és hasznos az emberek számára amennyiben felfogják.Teljes mértékben egyetértek az írás szerzőjével.

  "Magyarország mezőgazdasági ország! Kiváló adottságokkal, mellyel fél Európát el tudná látni élelmiszerrel!"

  Egy gondolattal lehetne kiegészíteni az egészet.
  Addig kell csinálni amíg nem túl késő!!”
 • 2. Bali01 2010. november 25. 12:46
  „Esetleg hozzácsatolni részenként a minket körülvevő sikeresebb országokhoz,mert ameddig itt a magyar politikai "elit" irányít,ez az ország sikeres soha nem lesz.”
 • 1. fióka 2010. november 25. 08:01
  „Mi lehet a megoldás az ország gazdasági problémáira?-->a JOBBIK”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újjáalakult a Bormarketing Bizottság

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter december 1-jei hatállyal kinevezte az újjáalakuló… Tovább olvasom