Kisalföld logö

2019. 07. 18. csütörtök - Frigyes 16°C | 26°C Még több cikk.

Mesterházyt miniszterelnök-jelöltté választották

Megkezdődött az MSZP nagygyűlése Budapesten. A rendezvényen 13 ezer párttag és szimpatizáns vesz részt.
Mesterházy: aki változást akar, szavazzon az összefogásra!

Mesterházy Attila szerint csak a baloldali összefogás képes leváltani az Orbán-kormányt, ezért annak, aki változást akar, az összefogást kell támogatnia az áprilisi választáson.

Az MSZP elnöke, az összefogás miniszterelnök-jelöltje a szocialisták nagygyűlésén a Papp László Budapest Sportarénában szombaton azt mondta, a magyaroknak választaniuk kell, hogy modern, európai köztársaságot szeretnének vagy "a Horthy-korszak restaurációját".

Azt javasolta, mindenki mérlegelje, teljesültek-e a Fidesz 2010-es ígéretei, jobban él-e, mint négy évvel ezelőtt, és milyen jövőt szeretne. Aki változást akar, támogassa a kormányváltás elérésére egyedül képes összefogást - mondta.

Mesterházy Attila szerint felelős gazdaságpolitikára, igazságos társadalompolitikára és erős demokráciára van szükség, és a baloldali összefogás kormányra jutva a gyermekek, a nők, a munkavállalók, a kis- és közepes vállalkozások és a nyugdíjasok érdekeit fogja képviselni. Mert Magyarország akkor teljesíthet jobban, ha beteljesül a rendszerváltás álma, és az itt élők jobban élnek - jelentette ki.

Ígéreteik közül kiemelte, hogy kormányzásuk első évének végére megszüntetik a gyermekéhezést.

"Az emberek nem bírnak ki még négy ilyen évet" - mondta, hozzátéve: ha az Orbán-kormány hatalomban marad, "marad a tandíj", folytatódik az elvándorlás, tovább nő a szegény emberek száma, nem szűnnek a nyugdíjasok megélhetési nehézségei.

Összefogás. Fotó: MTI/Illyés Tibor
Összefogás.
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Mesterházy Attila hangsúlyozta, nem ígérnek Kánaánt, mert egyik napról a másikra nem lehet jólétet teremteni, de lehetséges a korszakváltás és a jó kormányzás, aminek eredményeként mindenki élete könnyebb, kiszámíthatóbb és békésebb lesz.

Szólt arról is, hogy az országnak békére van szüksége, de nem maradhat el a "jogállami igazságtétel" például a trafik- és a földügyek miatt.

Az MSZP elnöke "Bolseviktornak" nevezte Orbán Viktor miniszterelnököt, és egy még ellenzékből, 2008-ban tett nyilatkozatára utalva úgy fogalmazott: a paksi atomerőmű bővítéséről Oroszországgal kötött megállapodással puccsot hajt végre a magyar nép ellen.

A politikus a Fidesz-kormány állatorvosi lovaként jellemezte az "Orbán-Putyin-paktumot", szerinte ugyanis "ami Pakssal történt, az igaz az egész országra nagyban": demokratikus jogállamban elképzelhetetlen módon egy ember dönt mindenki háta mögött.

Ígéretet tett arra, hogy kormányra kerülésük esetén felülvizsgálják az oroszokkal kötött egyezséget, az erőmű bővítéséről pedig szakmai és társadalmi vita után a nép megkérdezésével döntenek.

Mesterházy Attila arról is beszélt, hogy a Fidesz eltűri, sőt sokszor bátorítja a szélsőséges nézeteket. Történelemhamisításként értékelte a német megszállás tervezett emlékművét, és felháborítónak nevezte, hogy a kormány nem határolódott el Szakály Sándor történésztől, a Veritas Intézet vezetőjétől, aki idegenrendészeti eljárásnak minősítette zsidók deportálását.

Azt is mondta, hogy a Fidesz "propagandagépezetté silányította a közmédiát", és irányítása alá vonta a kultúrát.

Véleménye szerint a gazdaság romokban hever, míg a Fidesz társadalompolitikáját perverznek és gyilkosnak minősítette. Szerinte ennek szimbóluma a stadionépítés, miközben a társadalmi különbségek - szemben a Gyurcsány-kormány időszakával - nőnek.

"Orbánnak mennie kell (...), és menni is fog, mert kormánya úgy működik, mint egy bűnszervezet: ami megtetszik neki, odarohannak és elveszik" - jelentette ki.

Mesterházy Attilát az ország következő miniszterelnökeként hívták színpadra, miután a szocialista párt kongresszusa délelőtt az összefogás kormányfőjelöltjévé választotta. Beszéde előtt egy 15 perces kisfilmet vetítettek le, amelyben rajta kívül szülei és felesége beszélt a pártelnök gyermekkoráról, családjáról, céljairól.

Botka László, az MSZP választmányi elnöke azt mondta: a Fidesz lebontotta a demokráciát, tömegeket taszított nyomorba, Magyarországot pedig leszakadó országgá változtatta, amelyet több százezren hagytak el.

Az ellenzéki összefogásra utalva úgy fogalmazott, a sokféle szálból font kötél mindig erősebb, mint az egyforma szemekből álló lánc, "amely csak rabláncnak jó".

Lukács Zoltán szocialista frakcióvezető-helyettes azt mondta, az Orbán-kormány fél az elszámoltatástól. "Van mitől tartaniuk" - hangoztatta, majd hozzátette: az összefogásnak köszönhetően újra nyílt a verseny, van remény az "Orbán-rendszer" legyőzésére.

Harangozó Tamás frakcióvezető-helyettes kijelentette, az MSZP "kiszabadítja az országot a kollégiumi szobatársak fogságából", azokéból, akik "elveszik az emberek pénzét és szétosztják egymás között".

Horváth Csabát, a szocialista párt fővárosi frakcióvezetőjét Budapest új főpolgármestereként mutatták be a rendezvényen. Szerinte a Fidesz Budapesten már elveszítette a választást, mert nem szereti és ezért rosszul vezeti a fővárost. Az MSZP ezzel szemben szabad, szolidáris, tiszta és versenyképes várossá tenné Budapestet - mondta.

A szervezők közlése szerint a rendezvényen 13 ezer párttag és szimpatizáns vett részt, akiknek felfújható tapslufikat osztottak, a beszédek közben többségük azokkal fejezte ki tetszését.

A nagygyűlésen beszédet mondott Zoran Milanovic horvát miniszterelnök, és jelen voltak az MSZP-vel szövetséget kötött pártok vezetői is: Bajnai Gordon, az Együtt-PM szövetség vezetője, Gyurcsány Ferenc a Demokratikus Koalíció elnöke, Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt elnöke és Szabó Tímea, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke, akik Mesterházy Attila mögött a közös lista első öt helyén szerepelnek.

Mesterházy Attila beszéde végén mindegyikükkel kezet fogott, és azt mondta: voltak vitáik, de erős szövetséget kötöttek, és nem hagyják, hogy a Fidesz éket verjen közéjük.

Mesterházy Attila, az MSZP elnöke mond beszédet pártja nagygyűlésén, a Papp László Budapest Sportarénában január 25-én. Fotó: MTI/Illyés Tibor
Mesterházy Attila, az MSZP elnöke mond beszédet pártja nagygyűlésén, a Papp László Budapest Sportarénában január 25-én.
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Tizenháromezer ember részvételével megkezdődött a rendezvény

Megkezdődött az MSZP nagygyűlése a Papp László Budapest Sportarénában szombaton délután. A szervezők közlése szerint a rendezvényen 13 ezer párttag és szimpatizáns vesz részt.

Veres Gábor MSZP-szóvivő az ország következő miniszterelnökeként hívta színpadra Mesterházy Attilát, a szocialisták elnökét, akit a párt rendkívüli kongresszusa délelőtt a baloldali összefogás kormányfőjelöltjévé választott.

A feleségével érkező Mesterházy Attilát a résztvevők felállva, tapsolva köszöntötték.

Mögötte vonultak be az MSZP-vel szövetséget kötött pártok vezetői: Bajnai Gordon, az Együtt-PM szövetség vezetője, Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke, Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt elnöke és Szabó Tímea, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke, akik Mesterházy Attila mögött a közös lista első öt helyén szerepelnek.

A rendezvényen vezető szocialista politikusok mellett Zoran Milanovic horvát kormányfő is beszédet mond.

Elsőként Lukács Zoltán frakcióvezető-helyettes szólalt fel, aki azt mondta: az ellenzéki összefogással újra nyílttá vált a verseny, visszatért a remény, hogy az "Orbán-rendszer legyőzhető".

Mesterházy Attila, az MSZP elnöke és felesége megérkezik a párt nagygyűlésére, a Papp László Budapest Sportarénába 2014. január 25-én. MTI Fotó: Illyés Tibor
Mesterházy Attila, az MSZP elnöke és felesége megérkezik a párt nagygyűlésére, a Papp László Budapest Sportarénába január 25-én.
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Korábban:

Az MSZP rendkívüli kongresszusa titkos szavazáson 99,7 százalékos többséggel az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltjévé választotta Mesterházy Attila pártelnököt, és egyhangúlag jóváhagyta az összefogásról szóló, korábban meghirdetett szövetségkötést - közölte a szocialista párt szombaton.

A baloldali ellenzék pártvezetői január 14-én jelentették be, hogy közös listán indulnak a parlamenti választáson. Akkor azt is közölték, hogy a névsort, miniszterelnök-jelöltként Mesterházy Attila MSZP-elnök vezeti, akit Bajnai Gordon, az Együtt-PM szövetség vezetője, Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke, a Liberálisokat képviselő Fodor Gábor, és Szabó Tímea, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke követ.

Az összefogásban részt vevő pártok vezetői akkor megállapodtak az egyéni választókerületek elosztásáról is.

Az MSZP szombaton kongresszust és nagygyűlést is tart, a párt kongresszusi küldöttjei délelőtt zárt tanácskozáson tárgyalnak a baloldali összefogás közös listájáról.

Az MSZP kongresszusa már októberben elfogadta a párt országgyűlési listáját. Azóta viszont a baloldali ellenzéki pártok közös lista állításáról állapodtak meg, s ebbe a szocialisták legfőbb döntéshozó fórumának is bele kell egyeznie.

A választmány múlt szombaton azt javasolta, hogy az MSZP-s politikusok az őszi listaállításkor elfogadott sorrendben szerepeljenek a közös ellenzéki listán. Vagyis Mesterházy Attila és az összefogásban részt vevő pártok vezetői - Bajnai Gordon, Gyurcsány Ferenc, Fodor Gábor és Szabó Tímea - mögött Botka László választmányi elnök a hatodik, Tóbiás Józseffrakcióvezető-helyettes a hetedik, Gúr Nándor alelnök a nyolcadik, Harangozó Tamás frakcióvezető-helyettes a kilencedik, Molnár Zsolt kampányfőnök pedig a tizedik helyen következhet.

A szocialista párt, az Együtt-PM szövetség, a Demokratikus Koalíció és a Magyar Liberális Párt megállapodása alapján a közös lista első 60 helyéből 42 illeti meg az MSZP-t.

A SYMA-csarnokban megtartott kongresszus után az MSZP déltől nagygyűlést rendez a Papp László Budapest Sportarénában, ott jelentik be a kongresszus döntéseit.

A gyűlésen az Orbán-kormány tevékenységét értékeli a szombat délelőtt hivatalosan is miniszterelnök-jelöltté választott Mesterházy Attila és a szocialista párt több vezetője. Beszédet mond Zoran Milanovic horvát kormányfő is.

Budai Bernadett, az MSZP szóvivője korábban azt közölte, hogy a rendezvényre több mint tízezer párttagot és szimpatizánst várnak.

Korábban írtuk:

Több mint tízezer embert vár szombati nagygyűlésére az MSZP a Papp László Budapest Sportarénába - közölte Budai Bernadett szóvivő pénteken sajtótájékoztatón.

Elmondta: a rendezvényen értékelik az Orbán-kormány négyéves teljesítményét, Mesterházy Attila pártelnök pedig először mond beszédet hivatalosan is miniszterelnök-jelöltként.

A nagygyűlés előtt zárt kongresszust tart a szocialista párt a SYMA-csarnokban. Itt hagyhatják jóvá a baloldali összefogás közös listáját és azt, hogy Mesterházy Attila a kormányfőjelölt.

Budai Bernadett közölte, hogy a nagygyűlésen több szocialista politikus mellett beszédet mond Zoran Milanovic horvát miniszterelnök, és jelen lesznek az összefogás pártjainak vezetői is.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árokba csúszott egy kamion Abonynál

A balesetben senki sem sérült meg, de a műszaki mentés idején korlátozásokra kell számítani. Tovább olvasom