Kisalföld logö

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Mesevetélkedő Bőnyön

A szórakozáson túl az értő olvasás fejlesztése, a csapatmunka és az olvasási készségek fejlesztése a célja annak a mesevetélkedőnek, amelynek megyei fordulóját a minap a bőnyi művelődési házban rendezték. A mese imádata töretlen: megyénkben több mint ötszáz alsó tagozatos kisdiák nevezett erre az iskolákban.
Az alsó tagozatosoknak szóló mesevetélkedőben a gyerekek több fordulón keresztül versenyeztek, egyre több mese alapos tanulmányozása után jutottak el a következő szintig. A szervezők idén Illyés Gyula hetvenhét magyar népmeséjét vették alapul, de szívesen válogattak a Mátyás királyról szóló mesék közül is.
– A házi versenyeket követően tizenkét iskola hatvankét csapatából hét jutott el a megyei fordulóig – sorolta Ignáczné Buruczky Erika könyvtáros, a megyei verseny főszervezője. – Örvendetes, hogy helyben az iskola létszámának legalább a fele ringbe szállt nálunk, ami azt is jelentette, hogy a kisdiákok olvastak és naponta látogatták a könyvtárat.
Lapincs Lászlóné, a mosonmagyaróvári Fekete-iskola diákjainak felkészítője elégedett volt a gyerekek eddigi teljesítményével.
„ A hét holló, vagy a Lúdas Matyi olvasása élményt jelentett, ám a verseny több az olvasásnál: nagyon figyelni kell a tartalomra, a szereplőkre, a részletekre.”
– A mese mindenhatósága a családdal, az édesanya első meséjével kezdődik – vélekedett a tanárnő. – Alsó tagozatban nagy hangsúlyt fektetünk a mesékre, éppezért hasznos az ezzel kapcsolatos vetélkedő, hiszen nagyon sok kisgyereket ösztönöz az olvasásra, az értő elemzésre.
A megyei fordulóra húsz mesét tanulmányoztunk át a legapróbb részletekig. A szókincs, a kifejezőkészség ezzel épül, ráadásul olyan élményt nyújt, amellyel ki-ki a maga világát teremtheti meg.
A mosonmagyaróváriak Mesefaló csapata derekasan helytállt, az országos döntőbe viszont a győri „Aranyos boszorkák” csapata jutott Széles Dórával, Gulyás Eszterrel, Szepesi Szonjával és Csanaki Biankával. Május 20-án Hódmezővásárhelyen már 24 mese ismeretéről kell számot adniuk a Marcalvárosi Közoktatási Központ tanulóinak, akárcsak a hét megyéből érkező többi csapatnak is. Előzetes feladatként a gyerekek mesedramatizálással készülnek.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Állja a versenyt a Lombard

A szegedi központú, országos hálózattal rendelkező Lombard Lízing Csoport megőrizte előkelő helyét,… Tovább olvasom