Kisalföld logö

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -6°C | 2°C Még több cikk.

Merénylet? Történet részeg diáklányokról

"Belekényszerítenek a padba egy olyan réteget, amelyik nem akar iskolába járni, nincsenek életcéljai, és motiválatlanok."

Amikor 16-ról 18 évre emelték a tankötelezettség korhatárát, merényletet követtek el a szakiskolák ellen - idézi Bugya Lászlót, a mátészalkai szakképző iskola igazgatóját a Népszabadság.

A lap pénteki számában az igazgató elmondja: belekényszerítenek a padba egy olyan réteget, amelyik nem akar iskolába járni, nincsenek életcéljai, szinte motiválatlanok.

Az iskola egy héten belül kétszer került az újságok címlapjára: először azért mert öt fiú füves cigit szívott a kollégiumban, másodszorra azért, mert tanítás előtt beborozott tíz lány.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. pamplona 2010. február 21. 18:21
  „Nem helyén való felelőssé tenni az eleszköztelenített ,a devianciáknak kiszolgátatottá tett pedagógusokat iskolákat. Ők csak elszenvedői ennek a neoliberális, magyar oktatási hagyományoktól idegen szellemnek, melynek a térnyerése okolható a jelenlegi állapotokért.A JOBBIK első lépésben tudatosítja, hogy mitől meddig köteletzettségek és jogok területén, utána pedig helyre állítja az egész társadalomban az egészséges társadalmi morálon alapuló ,annak szellemében működő mechanizmusokat.”
 • 20. CafeDiva 2010. február 21. 13:02
  „Totya, épp azért a megalapozott vélemény, mert már foglalkoztam velük. 17-18 éves "hátrányos helyzetűek" oktatását figyeltem meg, elemeztem, vizsgáltam. Épp ekkor változott meg hozzáállásom. Utat mutattak a tévúton járóknak, megmutatták értelmét, h ezzel kiemelkedhetnek, s mindannyian tenni akartak saját jobbulásokért. De lehet, h ők csak a vékony "kivétel" rétegét jelentették....
  Igaz, h nem kamaszkorban kell elkezdeni nevelni őket, akkor már iszonyú nehéz, a család felelőssége elvitathatatlan, s igen, a gyökerénél kell kezdeni, kisgyermekkorban jó irányt mutatva. De az igazgató szavai akkor is elfogadhatatlanok számomra. Ha Ő lemond róluk, mi lesz később? A Jobbik majd megoldja, mi? Elkeserítő.”
 • 19. vanessa 2010. február 20. 07:13
  „szép jó reggelt!a SZÜLÖI FELELÖSÉG HOL VAN? hány gyerekekt látni tanitási idő alatt az utcán csavarogni,sok szülöt nem is érdekli hogy a gyereke mit csinál, azt hiszi,ha meg vesz mindent a gyereknek az már nevelés,de a kötelességre, tiszteletadásra nem neveli, ne a tanárokat szidjátok,az tanit szülö meg nevel, miért nem veszi észre a szülö,hogy a gyereke merev részeg?én ,pedig 2 szülö van,mindig azt mondják,hogy a csonkacsaládban vabnnak ilyenek,ez nem igaz,tudok olyanokat akik egyedül neveltek,nem volt semmi gond velük,de a 2 szülös gyerekekkel több gond volt.”
 • 18. Truder 2010. február 19. 20:46
  „17. hozzászólás 13.István 2010.02.19. 18:55
  Jó a kiegészítés, köszönöm.”
 • 17. 13.István 2010. február 19. 18:55
  „T.CafeDiva !
  Ilyenkor következne a CSALÁD mégegyszer a CS A L Á D ahol igazából nevelni kellene a gyereket türelmesen,
  csak sajna nem jut rá idő ,esetleg akarat !!
  Truder ! Max. osztom véleményedet,még egy kis Hitet és Erkölcsöt tennék hozzá ,mert azok nélkül nem megy,
  vagy tévednék ?
  A két szót nem tudatlanságból írtam nagybetűvel !”
 • 16. Lárika 2010. február 19. 18:24
  „Vannak 17-18 éves általános iskolások is. Na őket motiválja az, aki 18 évre emelte a tankötelezettséget!”
 • 15. Truder 2010. február 19. 17:01
  „Az első, és legfontosabb nevelő-tanító közeg a család! Én ebben hiszek!Ami kisgyermekkorban(sőt babakorban)kimaradt, azt nem lehet behozni később.. Halott ügy kamaszkorban elkezdeni nevelni egy gyereket, mikorra kialakult személyisége, jelleme van. Ép, erős gyökerek nélkül, nem terem egészséges gyümölcs!
  Ehhez még jön a társadalom óriási felelőssége(felelőtlensége), az iskolák tehetetlensége(mert meg van kötve a kezük!). Lejtőn vagyunk, morális csőd.”
 • 14. Mankapunka 2010. február 19. 15:56
  „Így van,ahogy Imcsi írta.Ez az iskola az rózsaszín épület a víztorony mellett”
 • 13. Imcsi 2010. február 19. 15:20
  „11. CafeDiva! Gondolom elméleti oldalról közelítesz a témához, nincs ekkora gyereked. Nálunk a kisebbik tavaly végzett szakmunkásképzőben. A 9-10. osztály kisebb rémálom volt, a gyerek elkezdett csavarogni, iskolát kerülni, nem tanulni! Osztályfőnök panaszkodott félévkor szinte az egész osztályra. A fél osztály bukásra állt ráadásul nem is csak egy tantárgyból, volt, aki kilencből. 2 gyereknek száznál is több igazolatlan hiányzása van! Ha bent voltak órán, abban sem volt köszönet, beszélgettek, telefonáltak, zavarták a többieket is. És szépen húzták lefelé a többieket is, mint követendő "példakép". Az iskola kezében meg nincs semmi szankció lehetősége!”
 • 12. Totya 2010. február 19. 13:54
  „CafeDiva , tisztán látszik, hogy ezt a réteget te hírből ismered csak. Élj mellettük, köztük, vagy velük! A nagy integrációjuk mit okoz a normális rétegben? Terrorizálják a többieket, köpködnek, kezelhetetlenek és jogaik vannak kötelességek nélkül már törvényileg is, mert nem lehet kirúgni őket, illetve ha eltávolítják, akkor kötelesek máshol befogadni őket.
  Nem előítélet, hanem a tapasztalat szól belőlem. Aki eddig nem utálta őket, az nem élt a közelükben. Próbáld ki, javaslom; na ezután majd nyilatkozhatsz!”
 • 11. CafeDiva 2010. február 19. 13:38
  „Ha már otthon nem kap életcélokat ösztönző "pofonokat" a szerencsétlen, akkor az iskolának kéne irányt mutatni, nem?? Az iskola a következő szocializáló közeg a család után. Akkor mi a fenét mentegetőzik ez az igazgató? Épp azért kell plusz két év, hogy nagyobb eséllyel utat találjon az ifjúság. Kiutat. Igaz, "mi" is tettünk érte, h idejussanak, de nem menthetetlen réteg. A még formálható, idomítható korban kell nyakon ragadni őket, tanítani, nevelni, orientálni. Elfogadhatatlan hozzáállás ez egy oktatási intézmény vezetőjétől.”
 • 10. 13.István 2010. február 19. 13:28
  „Ma már olvasni lehet a" Kökény" pálinkáról meg a diszkóba járó lányokról !!
  Reális teljsesen igazad van ,issza az ország ennek csodálatos tudornak az ellenzéki
  elméletét. Az a legjobb nem érteni semmihez az -az a H......K !!”
 • 9. Reális 2010. február 19. 11:13
  „Ide vezetett a neoliberalista,szélsőbaloldali,szocialista világ!”
 • 8. csiga_biga 2010. február 19. 10:54
  „Mankapunka - igazad van abban, hogy sajnálatosan lebutításról kell beszéljünk ma Magyarországon, ellenben ne felejtsük el azt, hogy szakképzésre szükség van és szükséges, hogy minél több embernek legyen érettségije és ne csak szakmája (természetesen normális érettségit, nem pedig a mostani könnyített dolgot értem).”
 • 7. Mankapunka 2010. február 19. 10:28
  „Az a baj,hogy igaza van az Igazgatónak.
  Mai világban 90 %-ban protekcióval lehet normális helyre bekerülni.
  az is baj,hogy a munkakereséskor mindenkitől csak a papírokat kéri,de egy 10 perces "tesztet" nem csinálnak senkivel,hogy tényleg ért-e a szakmához.

  Ország lebutításáról szól most ez az időszak.”
 • 6. piroskaésabarkasz 2010. február 19. 10:03
  „Mátészalka?Na akkor megint a svédországi lappok csinálják a fesztivált!!!!!”
 • 5. csiga_biga 2010. február 19. 09:34
  „Véleményem szerint ez a kérdés csak az alsóbb (értsd: szegényebb) rétegek és a cigányság közében nagyon fontos! Közöttük egyébként már rég óta jelen van a füves cigi és a kannás bor. Ez van, ezt csinálja 20 éve demokrácia Magyarországon.
  Azok akik polgári családban nőttek fel, azoknak alapvető, hogy legyen érettségi!
  bn - teljesen egyetértek veled, de őket csak apuka és anyuka nyomja. Érdektelenek, így nem foglalkoznak mással, csak a "rajsággal".”
 • 4. Innen 2010. február 19. 09:10
  „Motivációt, életcélt akár az iskola is adhatna ezeknek a gyerekeknek. Az iskola "utálata" egyidős az iskola létével, ez nem újdonság, gondoljunk csak a saját gyerekkorunkra. Motivációt mindenhol kapni kellene, az nem jön csak úgy magától (pl. sport - az edző feladata motiválni a sportolót). Természetesen otthonról kellene a legtöbbet kapni, de ez már egy másik történet...”
 • 3. lord40 2010. február 19. 08:58
  „bn

  Teljesen igazad van!Itt valami nagyon nincsen rendben!”
 • 2. bn 2010. február 19. 08:22
  „így van, nincsenek életcélok, vagy ha vannak is, ahhoz nem kell iskola, nem kell dolgozni. Otthon sem lát mást, mint hogy munka nélkül, segélyből, bodzából, vagy akárhonnan vígan megélnek. Kilós fuxokkal, vadi új autókkal járnak tizenévesek, én meg egyetemi diplomával hitelre veszek használt autót... Tudom mindenki a maga szintjén nyomorog, de valamit marhára elcsesztünk...Túlzásba vittük a demokráciát...”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fránya matek - Lehangoló eredmények a középiskolai felvételin

A megszerezhető ötvenből átlagosan 16,5 pontot szereztek matematikából a diákok. Tovább olvasom