Kisalföld logö

2019. 02. 20. szerda - Aladár, Álmos 2°C | 10°C Még több cikk.

Merénylet a gazdaság ellen?

Utolsó tartalékaikat élik fel az egykor nagy hírű és valamikor ezreket foglalkoztató soproni textilipari cégek, már amelyik túlélte a kilencvenes évek változásait.

Sopront a huszadik századi iparosítás óta a hazai textil- és ruhaipar fellegváraként tartották számon. A szőnyeggyár, a pamutipar, a selyem-, a ruha- és az egykori fésűsfonalgyár, később pedig a ruhaipari szövetkezet neve jól csengett a hazai és a nemzetközi piacokon. A rendszerváltást követően aztán szinte pillanatokon belül omlott össze a pamutipar, a többi gyárat pedig privatizálták és az új tulajdonosok új termékstruktúrával, csökkentett termelési szinttel és dolgozói létszámmal próbálták túlélni a válságos időszakokat.
A minimálbér-emelés és az erősödő forint aztán újabb pofonokat jelentett az ágazatnak, és napjainkra számos cég csődközelbe került, másokat pedig felszámoltak. A soproni gyárakat sem kerülték el az említett kedvezőtlen hatások, ezért további létszámleépítésekről, a termelés keleti határainkon túli kihelyezéséről hallani.

Növekvő költségek

A Sofés Kft. elődjében, a fésüsfonalgyárban 1934-től gyártják, szinte megszakítás nélkül, a fonalakat. Tóth Zoltán ügyvezető igazgató szerint a minimálbér-emelés egyszerűen merénylet volt a gazdaság ellen, mert az ágazat képtelen kitermelni a béremeléssel járó terheket és a költségek növekedését.
– Míg a kilencvenes évek elején 300 – 400 dolgozónk volt, addig napjainkra száz fő alá csökkent a létszám. Az elmúlt évben mintegy húsz dolgozótól voltunk kénytelenek megválni. Közöttük a mongol lányok-asszonyok többségétől is. Már csak hatan vannak nálunk. Kétségtelen tény, hogy a forint csúszó leértékelésének megszüntetése sem kedvezett nekünk, hiszen termékeink egy részét közvetlenül exportáljuk. A költségek növekedését ma már szinte lehetetlen kompenzálni. Béremelésre természetesen szükség volt és lesz is, de csak a gazdaság, vagy esetünkben az ágazat jövedelmező képességének arányában. Nem szerencsés mesterségesen beavatkozni a gazdasági folyamatokba, mert ez előbb-utóbb visszaüthet. A minimálbér-emelés miatt – a hivatalosan elismert adatok szerint – 80 ezer munkahely esett áldozatul. Ez a valóságban legalább százezer munkanélkülit jelent.

A szőnyeggyár stabil

Kíváncsiak lettünk volna, hogy a Soproni Ruhagyárban és a hozzá tartozó egykori ruhaipari szövetkezetben, hogyan sikerült, sikerül kivédeni a negatív tendenciákat – hiszen többnyire bérmunkát végeznek – , de a gyárban minden információtól elzárkóztak, így arra a kérdésre sem kaptunk választ, hogy igazak-e a létszámleépítésről, a gépek egy részének leszereléséről és más országba (esetleg Ukrajnába) telepítéséről szóló hírek.
– A Graboplast csoporthoz tartozó Soproni Szőnyeggyárat nem rendítették meg a kedvezőtlen folyamatok – tudtuk meg Mónus Ágnestől, a részvénytársaság sajtószóvivőjétől. A holding konszolidálja az eredményeket és nem engedi meg, hogy bármelyik gyára esetleg a csőd szélére kerüljön. A szőnyeggyárak – ahol jelenleg 210-en dolgoznak – a német piacokon megduplázták eladásaikat, ezért új fejlesztések előtt állnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négy napig élt törött csigolyával

Tibor elrugaszkodott a győrújfalui bányató partjáról, csobbant, aztán tehetetlenül lebegett a… Tovább olvasom