Kisalföld logö

2018. 12. 10. hétfő - Judit 3°C | 7°C Még több cikk.

Mentőt hívtak egy Geréb Ágnes vezette szüléshez

Kórházba kellett szállítani egy újszülöttet Solymáron, mert komplikációk léptek fel az otthonszülésnél.

A rendőrség tájékoztatása szerint a szülést Geréb Ágnes vezette le. Beluzsárné Belicza Andrea, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta: péntekre virradó éjjel Solymáron az e tevékenységtől korábban eltiltott Geréb Ágnes vezetett le egy otthonszülést, ám közben komplikációk léptek fel, ezért az újszülötthöz mentőt kellett hívni.

A részletekről a szóvivő későbbre ígért tájékoztatást, annyit azonban megjegyzett, hogy egyelőre nem tudni, lesz-e büntetőjogi következménye az esetnek. Az Országos Mentőszolgálat ügyeletese sem szolgált egyelőre bővebb információval, az újszülött állapotát firtató kérdésre sem válaszolt, csak annyit közölt: még tart az adatgyűjtés.

Geréb Ágnest 2007 októberében a bíróság jogerősen három évre eltiltotta a szülész-nőgyógyász szakma gyakorlásától egy 2000-ben lezajlott szülés során elkövetetett foglalkozási szabálysértés miatt. Ez év augusztusában pedig egy 2007 szeptemberében levezetett szülés miatt - mivel közben meghalt az újszülött - halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt emeltek vádat ellene.

Olvasóink írták

27 hozzászólás
12
 • 27. lr 2009. szeptember 19. 18:23
  „Tudom, hogy Geréb Á volt az első aki beengedte az apákat a szülőszobákba.
  Az otthonszülés ettől függetlenül felelőtlenség.
  A felelőtlenségből elkövetett orvosi mühibákért pedig minden orvost felelősségre kéne vonni.
  Akárhogy is hivják, és akárhol is történt a szülés.
  Az pedig tény, hogy a kórházi környezet biztonságosabb a szülő nőnek és a születendő gyermeknek is.

  pl: otthon nem igazán tart senki sem tart jól felszerelt mütőt.
  és egy sima komplikácó mentes szülés közben is felléphet bármi, ami előre nem látható.

  Nem kell a szülést túllihegni. és nem kell tőle félni sem feleslegesen. Nem kell ok nélküli császármetszés mert a mama fél a fájdalomtól. Sőt, én az epidurállal sem értek egyet. A Természetes szülés hive vagyok- De kórházban.
  Szerintem a kórházakban kéne olyan körülményeket termeteni, hogy a kimamának kényelmes legyen. Ez elsősorban nem pénz hanem a személyzet hozzállásának kérdése.

  Elég szomorú, hogy a XXI században egyes nők valamiféle hiszitből inkább veszélyeztetik a maguk és a babájuk életét - egészségét.

  És ne jöjjön senki azzal, hogy régen is otthn szültek..
  Igy volt. és sokkal több baba és mama halt bele a szülésbe mint manapság.
  Ja, hogy ez benne volt a pakliban, és mégsem halt ki az emberiség??
  tényleg igy van. De ha a közvetlen családtaggal történik ilyesmi, akkor is ezt mondjuk?”
 • 26. mentha 2009. szeptember 19. 17:58
  „Kedves Ir!

  Kevesen tudják, hogy G.Á. volt az, aki Magyarországon először engedte be az apákat a szülőszobába a szegedi klinikán. Ezért is büntették, ma pedig már természetes mindenki számára.
  Ha Geréb Ágnest be is csukják egy kicsit, az otthonszülések száma nem fog változni.”
 • 25. lr 2009. szeptember 19. 11:18
  „Előfordul, hogy kórházban is meghal egy kisbaba vagy kismama a szülés közben. Sokszor az orvos felelőtlensége következtében. De ez nem menti fel Geréb Ágnest a felelősség alól.
  Szerintem.. igenis minden orvost, aki mühibát követ el igenis felősségre kéne vonni. Minimum kivizsgálni az ügyet, a mütétet, a szülést... stb. És nem a szönyeg alá söpörni a problémát, vagy agyonhallgatni. Akkor talán jobban odafigyelnének. és nem lenne olyan eset, mint legutobb a győri kórházban. Ahol egyértelmüen az orvos hibázott.

  Geréb Ágnest szerintem is be kéne csukni egy kicsit. Mert hiába tiltották el az otthon vezetett szülések levezetésétől, ő továbbra is folytatja ezt a tevékenységet.
  Én 3 gyereket szültem a győri kórházban. Most szült a barátnőm a napokban. Apás szüléssel, a baba vele lehetett. Egyébként ez már 18 évvel ezelött is igy müködött. 18 a fiam.. és már akkor a gyermekágyas részlegen velem volt éjjel-nappal.
  A Legtöbb Szülészeten ez már igy van.
  Ha nincs komplikáció pár nap alatt hazaengedik a kismamát és a kisbabát.
  Én nem hiszem el, hogy ezt a pár napot nem lehet kibirni....
  Hiszen nincsenek már túzsúfolt szobák. A Szülőszobáknál is lehetőség van, hogy csak egyedül legyen a szülő nő, ill azzal a családtagjával akivel akar.
  És ha baj van, komplikáció lép fel, akkor nem 10 perc mulva van ott a mentő, hanem rögtön van segitség.

  És azt is mérlegelni kell, hogy a kórházakban hány szülő nő és újszülött életét mentik meg, ha komplikáció lép fel... és hogy ezek egy otthonszülés esetén meghaltak volna, vagy életre szóló károsodást szenvednek.”
 • 24. ab_raka 2009. szeptember 19. 09:10
  „És ha még tudnánk, hogy a kórházi orvosok hány beteget haláláért felelhetnének... GÁ a lista alján lenne.”
 • 23. anya2007 2009. szeptember 19. 06:46
  „Ha jól tudom már meghalt egy kicsi a gá által vezetett szülésben...”
 • 22. ab_raka 2009. szeptember 18. 22:06
  „Anya2007! Én nem gyilkosoznék azért le senkit... pláne azért, mert az eleve elrendelésben hiszek. Nekem is volt fogadott orvosom, a 2. gyermekemnél az ügyeletes amíg az én orvosom még nem jött, sikeresen megvizsgált... okozott jó 5 perces görcsöt, baba frekije 200 felett, fájásmérő kiakadt, és cseppet sem túlzok.
  Én részemről örülök, hogy a 3-at úgy megszülhettem, hogy egyikünk sem maradt ott.”
 • 21. monoka89 2009. szeptember 18. 21:42
  „én a kis pindurt sajnálom,hogy ilyen hülye anyja van!
  nem féltette a gyermeke életét,sem a magáét!
  nagyon nagy az isten állat kertje és sajnos alacsony a kerítés!nimet-tel 1 et értek,csak kiegészíteném,vagyis én így mondanám,sztem a GÁgnes is hülye!”
 • 20. Gab2000 2009. szeptember 18. 21:14
  „nekem csak az a furcsa hoyg beszélhetünk otthon vagy kórházi szülésekről, de
  statisztikailag és kérnék egy számot, hogy valójában mennyi az
  otthon , illetve a kórházi szülések száma és a fellépő komplikációk és problémák száma

  Ha valaki kórházban szül elméletben hamarabb van segítség mint hogy még mentőt kelljen hívni és még szállítani azt a kisembert aki nem tehet semmiről, hogy a szülők hogy döntöttek a világra jövetelével szemben.
  Röviden ennyi

  kérdezném viszont azt, hogy dr GÁ aki elméletben az országban ebben a legprofibb hogy tud ennyi félresikerült otthon szülést összehozni, nem lehet hogy van nála profibb és jobb ŐT MEG CSUKJUK BE EGY KICSIT PÁR ÉVRE A KAPTÁRBA HOGY ELGONDOLKOZZON HOGY MIT IS B...SZOTT EL PÁRSZOR

  Nem tudom lehet hogy rosszul gondolkozom de hát én már csak iylen vagyok”
 • 19. pancser 2009. szeptember 18. 21:05
  „Nem is olyan régen, a többség otthon született, kérdezzétek meg a 60 éveseket és nem pusztult ki az emberiség. Nem ördögtől való ez, a kismama otthoni környezetben végzi egy nő legnőiesebb feladatát. A kórházban szülés, hallomásból tudom, lélektelen futószalagszerú művelet is lehet, ami azért valahogy mégsem passzol abba a képbe, ahogy a gyermeket várok a baba világra jövetelét elképzelik.
  Ma a kórházban szülés számít normális dolognak, ezt a fejlődés hozta magával nem tudom pontosan, de ez a rendszer nem több 50-60 évesnél. Ne ítélkezzünk elhamarkodottan, hiszen a komplikációk még a legjpbban felszerelt klinikákon is előfordulnak! Nem ítélem meg Geréb Ágnes dolgát, mert nem vagyok rá képes, bulvárhírekre, hanguletkeltésre nem alapozok.”
 • 18. thomek 2009. szeptember 18. 20:30
  „Oké, én megértem ezt az otthon szüléses mizériát! Fizetek ezért is meg azért is nem tudom melyikért kevesebbet vagy többet, DE! Ha sikerül lelkiismeretes orvost választani az a kórházban segíteni tud, ez a GÁ megoldás pedig a századelejei szintre sülyeszt annak minden kockázatával. (na jó akkor mentő nem nagyon volt) Akkor ha meghalt egy baba monták: ez van ebben ezis benne volt! MA vagy megoldják a komplikációkat, mert lehetőségük van rá, vagy elítélik az orvost mert SEGÍTHETETT volna! GÁ mit tehetne? Hamarabb tárcsázná a mentőket? Felelőtlenség, de nagyon!”
 • 17. Primax 2009. szeptember 18. 19:59
  „A legfelháborítóbb az az otthonszülésben, hogy a gyermeket nem kérdezi meg senki...
  Felelőtlen felnőttek - divatból, önzésből , egyéb okoból - veszélyeztetik egy magatehetetlen ember életét.
  Illetve kettőét is, hiszen a kismama is könnyen bajba kerülhet.
  Nekem ne magyarázza meg senki, hogy egy lakásban is akkora biztonságban lehet szülni, mint a szakszemélyzettel és komoly műszerezettséggel bíró kórházban.
  Bolond, aki ilyet állít.”
 • 16. Sz.Beatrix1975 2009. szeptember 18. 18:30
  „Megértem az otthonszülést, de nekem 3 gyermekem született kórházban. Imádom az orvosomat, nem is mennék máshoz, még az életem árán sem!!! Az egész otthonszülés felvan fújva, de nem értem mi a baj a kórházban szüléssel..Az anyákban van kicsit felfújva, hogy otthon kell szülni. Talán akkor más lesz a gyerek? Jobb, vagy kedvesebb, vagy szebb? Nekem szimpi nagyon GÁ, de én soha nem kérném fel, hisz a saját orvosomnál nem lehet jobb!:)”
 • 15. anya2007 2009. szeptember 18. 17:35
  „ab_raka!

  Szerinted akkor van különbség két gyilkos között, ha az egyik felvállalja, a másik nem?? Lehet a Gyilkos szó kicsit erős, de nem áll túl messze a valóságtól....”
 • 14. bugyortudor 2009. szeptember 18. 17:29
  „Szóval én is azt mondom, hogy annak ellenére, hogy két gyerekemet császármetszéssel kórházban hoztam világra, ezeket a GÁ féle eseteket nagyon felfújja a sajtó.
  Pontosabban bizonyára sokszáz hasonló eset történik a kórházban is, amiről persze nem tudósítanak, csak nagyon kirívó esetben.
  Pedig ha úgy vesszük, és ami érvet fel szoktak hozni mellette, ott még a segítség is kéznél LENNE! Mert a kórházi esetek legtöbbjében is fennáll a gondatlanság esete, csak azt eltusolják.
  Az otthon szülésnél el tudom képzelni, hogy még sokkal de sokkal jobban oda is figyelnek, és bármi apró jelre ugarsztják a mentőt.

  Én magam soha nem szülnék itthon. Nem tudom miért, mert az első szülésemnél is, ha az ügyeletes orvoson múlik, akkor a lányom most nem él. Tulajdonképpen az életét és egészségét a szülésznőmnek köszönheti. Ennek ellenére sem szülnék itthon.
  B.”
 • 13. bugyortudor 2009. szeptember 18. 17:22
  „"A szülés medikalizációjának kezdetét az 1600-as évekre teszik, amikor el?ször alkalmaztak fogót a szülések során. Semmelweis Ignác felfedezése el?tt - így még az 1800-as évek végén is - azonban veszélyesebb volt
  kórházban szülni, mint otthon. A XIX-XX. század fordulóján is a szüléseknek mindössze 5%-a történt kórázban. 1900 és 1970 között az arány megfordult, 1970-ben a világ fejlett országaiban a szüléseknek már 99%-a kórházban zajlott le. Az 1940-es évekt?l a terhesgondozás és a kórházi szülés általánossá válásával az anyák és gyermekek százezrei menekültek meg. Az elmúlt évtizedekben azonban a n?k harcot indítottak a szül?szobák instrumentált világa ellen, az emberi, a természetes és a nem kiszolgáltatott szülési körülményeket keresve. Ennek eredményeként vált mind elterjedtebbé az együttszülés, és a közös gyermekágyi elhelyezés, egyel?re a kórházakban. Bár Európa egyes országaiban a tervezett otthonszülésnek
  is vannak hagyományai - Hollandiában a n?k több mint 30%-a szüli meg otthon a gyermekét -, Magyarországon aránya elenyész?, és évek óta parázs viták kereszttüzében áll."

  Ezt egy ksh által kiadott tanulmányból másoltam ide.

  B”
 • 12. Zöldséges 2009. szeptember 18. 17:09
  „Nem csak három évre kellett volna eltiltani, és azt sem tudni, hogy azóta hány szülést vezetett... sajnos van még szülő aki hisz neki, hogy ért hozzá... szörnyű”
 • 11. MTT 2009. szeptember 18. 16:54
  „Már lassan évtizedek óta csinálja, és engedik neki, de a legdurvább, hogy vannak akik rábízzák a születendőt és a saját életüket is. Fanatizmus.”
 • 10. Dr.Horváth 2009. szeptember 18. 15:12
  „Egyet értek ab_raka-val. Amit a kórházban a kislányom születésekor átéltünk a párommal, az egy rettenetes élmény volt. (És még hallottunk mellé sok más történetet is.) A kórházban is bele lehet halni a szülésbe - nem kevés példa van erre - ennek ellenére soha nem vállalnánk az otthon szülést, túl sok kockázatot rejt magában.”
 • 9. nimet 2009. szeptember 18. 14:44
  „nem ageréb ágnes az idiota,hanem az, aki felkéri. aki rábiza a kismama és születendö baba életét.
  korházban is történhet baj, ez is korház és orvos függö. mindenki maga választja meg az orvosát.
  de hokuszpokkal meg energiával, fénnyel nem sokra megyünk.”
 • 8. ab_raka 2009. szeptember 18. 14:20
  „Nem értem az előttem szólók stílusát. G.Á. felvállalja, amit tesz. Mi van a kórházi orvosokkal? Még nem is olyan régen volt az ikres anyuka esete... csak a kórházi eseteket el lehet sinkófálni, ki lehet magyarázni; ezt a G-Á esetet meg meg lehet írni az újságokban, van miről csámcsogni, mert valaki valamit másképpen csinál. Örüljünk, hogy nem tudjuk a kórházi eseteket, mert félve, rettegve mennénk szülni (én így mentem a 3. babámat szülni a kórházba)!!!”
27 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

H1N1: a középső régióban területi járvány van

Területi H1N1-járvány van a közép-magyarországi régióban az Országos Epidemiológiai Központ… Tovább olvasom