Kisalföld logö

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -6°C | 1°C Még több cikk.

Mentők: fokozatos átszervezés A módszerrel nem ért egyet

Az Országos Mentőszolgálatnál (OMSZ) tervezett intézkedéseket fokozatosan hajtják végre, és azok nem érintik a sürgősségi betegellátást – hangsúlyozta az egészségügyi miniszter a kormányszóvivői tájékoztatón.
Molnár Lajos hozzátette: megkezdik az átszervezést, de ez nem egyik napról a másikra történik. A szakmai egyeztetéseken dől el, milyen ütemben válnak meg a dolgozóktól, és milyen ütemben „adják át” a betegszállítást a magánszolgáltatóknak. A tárcavezető kijelentette: nem vonnak el forrást a mentőszolgálattól, és a kórházaknak lehetőségük lesz arra, hogy az OMSZ-től átvett gépkocsikat használhassák saját betegeik szállítására; ehhez az egészségbiztosítótól megkapják majd a szükséges forrásokat. Molnár Lajos egyértelművé tette: a kórházak saját maguk dönthetnek arról, hogy vesznek-e át (ingyen vagy csökkentett áron) mentőkocsit betegszállításra, vagy valamelyik magánszolgáltatót bízzák meg a feladattal, illetve az OMSZ-nél megmaradó szállítási kapacitást veszik-e igénybe.
Arra az újságírói kérdésre, hogy biztonságosnak látja-e a jövőbeni betegszállítást, Gorove László megbízott főigazgató azt mondta: „Csak olyan fokú leépítést fog a mentőszolgálat végrehajtani, itt most a gépjárművek leállítására gondolok elsősorban, amit az alternatívok, illetve a kórházak át tudnak venni. Tehát azt semmiképpen nem szeretnénk, hogy beteget ne tudjunk elvinni.”
A szaktárca vezetője megismételte a korábban elmondottakat, hogy az átszervezést nem a „minisztérium találta ki”, a javaslatokat Takács Zoltán lemondott főigazgató készítette el. A miniszter szerint az elbocsátottak végkielégítését külön költségvetési forrásból biztosítja majd a kormányzat.
Gorove Lászlót, az eddigi főigazgató-helyettest nevezte ki az Országos Mentőszolgálat élére az egészségügyi miniszter.
A mentőszolgálat lemondott főigazgatója azért vált meg vezetői beosztásától, mert nem értett egyet a mentőszolgálatot érintő döntések módszerével, és azzal sem, hogy a döntések azonnali hatállyal lépjenek életbe – közölte Takács Zoltán, reagálva az egészségügyi miniszter korábbi közleményére. Takács Zoltán hozzátette: valóban készült egy racionalizálási javaslat, amely arra irányult, hogy a mentőszolgálat megőrizhesse likviditási helyzetét, azonban ezt a javaslatot a miniszter kérésére készítette el. Az elkészített anyag érintett létszámkérdéseket is, de a „hogyan tovább” csak „gondolati síkon” jelent meg a javaslatban – mondta. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A csarnokban lehet kamera

„ A dunakiliti SP Industries Kft. csarnokában, ahol a termelés folyik, kamerákat szereltek fel.… Tovább olvasom