Kisalföld logö

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -7°C | -1°C Még több cikk.

Mennyire megbízhatók a jövedelem-felmérések?

Ajánlatot kaptam egy új üzem középvezetői állására. Nem vagyok egy ugrándozó típus, de persze semmi jónak nem vagyok az elrontója, főleg, ha hajlandóak a mostaninál jóval több pénzt adni. Az Interneten nézegettem különböző jövedelem-kimutatásokat, de egyrészt nem találtam elég részletesnek őket, másrészt nem tudom, hogy mennyire megbízhatóak ezek az információk?
H. Tamás (Mosonmagyaróvár)

Igen nehéz a kategorizálás, hiszen a bérek függnek a szervezet méretétől, az egyes beosztásoknak a hierarchiában elfoglalt helyétől, fontosságától. Szintén sok függ az adott állást betöltő vezető egyéni képességeitől, például a nyelvtudástól. Egyes esetekben a „virtuális nyelvpótlék" mértéke akár 80-200 százalék is lehet, ha figyelembe vesszük, hogy például egy jogász nyelvismeret nélkül havi 460 ezer forintot kap. Ugyanő, tárgyalóképes nyelvtudással, akár havi 850 ezer – egymillió forintot is kereshet.

Sokszor nehéz kategorikusan elhatárolni a felső- és a középvezetői kategóriát, illetőleg egyes középvezetői beosztásokat az alsó szintű vezetőitől. Úgyszintén nehézséget okoz, hogy a TB és az adózás körülményei miatt igen nehéz a látható jövedelmi viszonyokat összegszerűen felmérni. Például a magyar vállalkozók „papíron" sokkal kevesebbet keresnek, mint EU-s társaik: a legtöbben minimálbérre vannak bejelentve és másként „veszik ki" a pénzt. Máshol prémiumként Mauritiusra utaztatják „konferenciára" a menedzsert családostul (incentive utak) vagy a prémium fejében gépkocsit biztosítanak, amely rövid idő elteltével – banális összegért – a tulajdonába kerül.

Egyébként is a jövedelmek terén, még látszólag azonos kategóriákban is borzasztóan nagy a szórás: az egyik multinál egy HR-igazgató havi 400 ezer forintot kap, míg egy másiknál a vele korban, képzettségben, gyakorlatban szinte azonos kvalitású HR vezető havi 850 ezret. Persze itt jön figyelembe a „szinte azonos" meghatározáson belül a további finom distinctio (amit egy táblázatos jövedelem-tanulmány nem képes tükrözni): lehet, hogy a kevesebbet kereső azért jó pár évvel fiatalabb, tapasztalatlanabb és nemrégen még angol szakos tanár volt. Egy kimutatás nem tükrözi elég differenciáltan a munkáltatók jellemzőit sem: lehet, hogy az egyik egy multi 50 fős hazai kisvállalata, míg a másik egy ezer ember foglalkoztató vállalatcsoport.

Pintér Zsolt fejvadász és karrierszakértő

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Véradók figyelmébe

Győrszentiván. Ma délután 3 órától este 7 óráig kiszállásos véradásra várják a véradókat a helyi… Tovább olvasom