Kisalföld logö

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -3°C | 4°C Még több cikk.

Mennyiért dolgoznak?

A legnagyobb szakszervezeti szövetségnél a tisztségviselők azért a tagdíjakból összegyűlt pénzből kapják a fizetésüket, tiszteletdíjukat, mert különben érdekeltségük megkérdőjelezhető lenne.
Több napilapban megjelent – a Kisalföldben február 12-én Veszteglés, veszteség, veszekedés címmel –, hogy az egyik vasutas szakszervezet vezetői hétszázezres fizetés kapnak havonta. Ennek kapcsán utánajártunk, hogy a legnagyobb hazai munkavállalói érdekképviseletben, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségében a tisztségviselőket ki fizeti és mennyiért dolgoznak.

Hogy az üzemekben működő szakszervezeti csoportok titkárainak jár-e pár ezer forintos tiszteletdíj, arról tagtársaik döntenek. Többnyire egyáltalán nem kapnak megbízatásukért pénzt, tudtuk meg Németh Kálmántól. Az MSZOSZ megyei képviselet-vezetője elmondta, hogy területi szinten az ágazatoknak megyénkben hét függetlenített képviselője van. Közülük hárman nyugdíjasként, jelképes tiszteletdíjért vagy költségtérítésért látják el feladatukat, a többiek főállásban, bruttó százezer forint körüli fizetésért. Annyit vagy kevesebbet keresnek, mint amennyit eredeti szakmájukban kapnának.

Megyei képviselet-vezető – olyan beosztásban, mint Németh Kálmán – az MSZOSZ-nél a tavalyi leépítés után hét maradt az országban.
Az elnöknek nagyobb a fizetése, mint a területi képviseletek vezetőinek, de az MSZOSZ-nél Németh állítása szerint nincsenek kiugróan magas bérek. Tájékoztatásából kiderült, hogy a szakszervezeti tagok fizetésük egyszázalékát vagy annál kisebb részét utalják át érdekvédelmi célra. Ezért ők határozzák meg a szövetségi tanácsba delegált képviselőiken keresztül, hogy a befolyt összeg mekkora része költhető például bérekre, működésre, sztrájkalapra. Németh Kálmán véleménye szerint a munkavállalói érdekvédelemhez felkészült, hozzáértő szakemberek kellenek, több, mint amennyi jelenleg van.

Kapcsolódó cikk >>

Veszteglés, veszteség, veszekedés (2003-02-11) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ázsiában nő legyorsabban az internet

A felhasználók számát tekintve az Egyesült Államok után Kína a világ második legnagyobb… Tovább olvasom