Kisalföld logö

2019. 06. 25. kedd - Vilmos 20°C | 29°C Még több cikk.

Melegfelvonulás - Rendben véget ért a rendezvény

Különösebb rendbontás nélkül ért véget a meleg méltóság menete elnevezésű demonstráció szombat délután Budapesten, a felvonulást jelentős rendőri erőkkel biztosították

A tizenötödik alkalommal megrendezett Budapest Pride melegfesztivál záróeseményén mintegy ezren vettek részt. A menet a Hősök terétől az Andrássy úton haladt, és a tervezettnél hamarabb, az Oktogon helyett a Csengery utcánál fordult meg.

Az Oktogon és az Andrássy út kereszteződésénél felállított kordonoknál ellentüntetők gyülekeztek, akik "Mocskos buzik", "Ria-ria Hungária", illetve a "Szebb jövőt" felkiáltással várták a menetet. Az Andrássy út 60-nál, a Terror Háza előtt négy fiatalember próbálta útját állni a felvonulóknak.

A ruházatukon radikális mozgalmak jelképeit viselő férfiakat tucatnyi rohamrendőr körülvette, a járdára vezette és igazoltatta. A menetet a célállomásnál, a Hősök tere és az Andrássy út kordonokkal elzárt kereszteződésénél is ellentüntetők várták, egyebek között a "Mocskos buzik" és a "Gyertek ki" felkiáltásokkal.

A résztvevőket a szervezők arra szólították fel, hogy a kisföldalattival a Deák tér felé hagyják el a helyszínt. A rendezvényt az utóbbi három évben szélsőségesek zavarták meg: gyalázták a felvonulókat, majd kövekkel és sörösüvegekkel támadtak a rendőrökre.

Bántalmaztak külföldi állampolgárokat is. Az idei felvonuláson a menet élén egy szivárványszínű zászlókkal díszített teherautó haladt. Többen transzparenseket tartottak a magasba, az egyiken például az állt, hogy "Magyarország a mi hazánk is". Volt olyan felvonuló, aki a nemzeti együttműködési nyilatkozatát vitte nagyméretű, színes transzparens formájában.

A rendezők becslése szerint a rendezvényen ezerötszázan vettek részt. Az MTI helyszíni tudósítói szerint mintegy ezren lehettek a felvonulók. Köztük sokan külföldiek voltak, köztük osztrákok, németek, finnek és franciák.

A demonstráción több közéleti személyiség és politikus is megjelent, köztük Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök és felesége, az MSZP és a Lehet Más a Politika több parlamenti képviselője, valamint Kőszeg Ferenc, a Magyar Helsinki Bizottság volt elnöke.
17.55

17.25


A felvonulást eredetileg a Hősök tere és az Oktogon között tervezték, ám a szervezők a rendőrökkel egyeztetve úgy döntöttek, hogy a Csengery utcánál visszafordulnak a Hősök tere irányába.

Az Oktogonnál gyülekező mintegy száz fős tömeg nemtetszését "mocskos buzik"- szólamot skandálva fejezte ki, többen azt kiabálták: "ria-ria Hungária", valamint "szebb jövőt".

Az Andrássy út és az Oktogon találkozásánál kutyás rohamrendőrök álltak sorfalat a kordonok mellett, és a környező kis utcákat ugyanígy nagy erőkkel biztosították. Az MTI tudósítói azt látták, hogy a felvonulás közeléből a rendőrök több kiabálót is kiemeltek.

Elindult a menet
A menet az Andrássy úton halad. A tizenötödik alkalommal megrendezett Budapest Pride elnevezésű melegfesztivál záróeseményén, az utóbbi évekhez képest rövidített útvonalon, a Hősök terétől az Oktogonig vonulnak a résztvevők, majd vissza a Hősök teréhez.

Az Andrássy út érintett szakaszát, és a keresztutcákat kordonokkal zárta le a rendőrség. A menet élén egy szivárványszínű zászlókkal díszített kamion halad. Többen transzparenseket tartanak a magasba, az egyiken például az áll, hogy "A család alapja a szeretet", egy másikon pedig az, hogy "Magyarország a mi hazánk is".

A rendezvény elején Clare Dimyon brit melegaktivista, az európai meleg és leszbikus sportszövetség képviselője szervezete nevében kifejezte szolidaritását a magyarországi leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű közösségekkel, hősöknek nevezve a felvonulás résztvevőit. Steigler Sándor, az eseményt szervező Szivárvány Misszió Alapítvány elnöke "biztonságos felvonulást" kívánt az egybegyűlteknek. A felvonuláson több közéleti személyiség és politikus is megjelent, köztük Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök és felesége, az MSZP és a Lehet Más a Politika több parlamenti képviselője, valamint Kőszeg Ferenc, a Magyar Helsinki Bizottság volt elnöke.

Amikor a szocialista politikusok biztonsági emberek gyűrűjében a melegfelvonulás gyülekezőhelyére, a Hősök terére megérkeztek, Gyurcsány Ferenc láttán a kordonon kívül többen, akik árpádsávos zászlót ábrázoló polót viseltek, azt kiabálták: "hazaáruló". A szervezők a rendőrségre hivatkozva az MTI-vel azt közölték, hogy a résztvevők száma nem haladja meg az ezret.

Az MTI helyszíni tudósítóinak becslése szerint több száz ember vesz részt a meleg méltóság menetén. A kisföldalatti a Hősök terétől az Oktogonig nem áll meg. A rendezvényt az utóbbi három évben szélsőségesek zavarták meg: gyalázták a felvonulókat, majd kövekkel és sörösüvegekkel támadtak a rendőrökre. Bántalmaztak külföldi állampolgárokat is.

Az Amnesty International emberjogi szervezet csütörtökön azt közölte az MTI-vel, hogy magyarországi szervezetének tagjai, aktivistái, támogatói részt vesznek a meleg méltóság menetében, kifejezve ezzel szolidaritásukat a magyarországi leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű emberek iránt, akik - mint írták - országszerte "továbbra is széleskörű ellenségességnek és hátrányos megkülönböztetésnek vannak kitéve".

Az Amnesty International arra kéri a magyar hatóságokat, hogy tartsák tiszteletben, és biztosítsák megfelelően az érintettek jogát a véleménynyilvánításhoz és a békés gyülekezéshez. Az idei Budapest Pride fesztivál alkalmából több magyarországi nagykövetség, köztük az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Németország, Svédország és Szlovénia budapesti külképviselte közös nyilatkozatban biztosította támogatásáról a magyarországi leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű közösségeket.

Mint állásfoglalásukban megfogalmazták, az esemény ellen az elmúlt években megnyilvánult erőszakos cselekményeket figyelembe véve kiállnak e közösségek joga mellett, hogy ezen a hagyományos rendezvényen békésen és törvényes keretek között felvonuljanak, "kifejezvén azon szándékukat, hogy megtörjék az őket érintő kérdéseket övező csendet".

Előzmény:
Az Andrássy útról nyíló kis utcák egy részét kordonokkal zárták le, míg máshol rendőrök fordítják vissza a járókelőket. A lezárt területre sem autóval, sem pedig gyalogosan nem lehet bejutni, így a Hősök tere csak a Dózsa György út felől közelíthető meg, az Oktogon irányából nem.

Az Andrássy út környékén gyülekező rendőrök egy része védőfelszerelést visel. A lezárásról a BRFK közleményt adott ki, ebben egyebek mellett azt írják: déli 12 órától este 8 óráig lezárják az Andrássy utat a Nagymező utca és a Hősök tere között. A BRFK egy másik közleményében azt írta, tudomásul vették a melegfelvonulást rendező Szivárvány Misszió Alapítvány vonulásos rendezvényéről szóló bejelentést, ugyanakkor arra hívták fel a szervezők figyelmét, hogy "a menetben részt vevők tartózkodjanak minden olyan magatartástól, amely alkalmas lehet a közerkölcs, a közszemérem megsértésére".

Ha a rendőrség ilyet tapasztal, fel fogja szólítani a szervezőket az intézkedésre, ám ha ennek nem tesznek eleget, akkor "a törvény szigorával" lép fel a törvényes rend fenntartásáért - tudatták.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lengyel árvízkárosult gyerekek érkeztek a balatonőszödi kormányüdülőbe

Árvízkárosult lengyel gyerekek vették birtokba a balatonőszödi kormányüdülőt, az első csoporttal 32… Tovább olvasom