Kisalföld logö

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 7°C | 13°C Még több cikk.

Megújult a Kesserű-kúria

Tizenegymillió forintba került az a felújítás, amelynek eredményeként Enesén megszépült a falu legrégibb épülete. A hajdani Kesserű-kúria ma óvodaként, illetve konyhaként szolgál.
Az elmúlt években következetes sorban újultak meg az enesei kúriák. A polgármesteri hivatal (hajdan Enessey-Barcza-kúria) és a kultúrház (hajdan Enessey-Tschurl-kúria) után idén őszelőre az óvoda épülete (egykor Purgly-Kesserű-kúria) is elkészült. A község legrégebbi – az 1830-as évek elején „született” – épületén a nyáron kezdődött rekonstrukció részeként kicserélték a héjazatot, a nyílászárók egy részét, lefestették a külső homlokzatot, a kúria környéke díszburkolatot kapott, megszüntették a pincerész nedvességét, szigetelték a konyharész tetejét és felújították a felvezető lépcsőket is. A 11 millió forintba került rekonstrukciós munkákat az önkormányzati önrészen kívül hitelből, valamint a megyei területfejlesztési tanács céljellegű decentralizált (céde) keretéből sikerült megvalósítani.

Enesei kúriatörténet

A XVIII. század harmincas éveiben épült kúriát többször átépítették, ami eredetileg 5–6 szobás, teljes egészében téglaépület volt. Utolsó tulajdonosa a szerdahelyi Kesserű család. A kúria 1945 után került a község tulajdonába, benne óvodát, a pincerészben pedig étkezőt, konyhát, illetve raktárakat alakítottak ki.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alzheimer-kór ellen gyümölccsel

Egy okkal több, hogy gyümölcsöt és zöldséget együnk, főként nyersen, így kerülhetjük el öregségünkre… Tovább olvasom