Kisalföld logö

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Megújuló dalok: magyar szabadalom

A Korai Öröm közreműködésével megjelent az első lemez, mely abban a magyar szabadalomként bejegyzett .di formátumban tartalmaz számokat, melynek segítségével a dalok újra és újra megújulnak. A lejátszóprogram ugyanis minden hallgatáskor gyakorlatilag újrakeveri és hangszereli a zenét.
A Digitális Improvizáció az MS3 néven is ismert Mester Sándor találmánya. Több mint két évig tartó újdonságkutatás mutatta ki, hogy ilyen algoritmust vagy szoftvert senki nem tervezett rajta kívül. A szabadalmi eljárás 1999-ben indult, egy-két éven belül Európában, az USA-ban, illetve Japánban a Digitális Improvizáció bejegyzett szabadalom lehet.

A technológia lényege, hogy a felvett és beszerkesztett dalokat a szoftver elemeinek variálásával gyakorlatilag végtelen szám variációban játszhatja le. A keverést valós időben megvalósító program segítségével így gyakorlatilag végtelen számú verzió készülhet. A szerkesztés során a hangmintákat és a keverés alapszabályait rögzítik a .di formátumú zenefájlban. A többi a véletlen dolga. A feltaláló elmondása szerint az így megalkotott verziókból az emberi érzékelés nem mindegyiket képes különbözőnek érzékelni, körülbelül minden ezredik próbálkozásra születik felismerhetően új változat. Kis ügyeskedéssel és helyes beállításokkal azonban az egyforma dalok születése kiküszöbölhető.

Június elején jelent meg a Korai Öröm közreműködésével az első kereskedelmi forgalomban is kapható album, amely kizárólag .di formátumban tartalmaz dalokat. A lemez - amelynek címe Life isn't static, Why should music be? - egyelőre csak korlátozott példányszámban elérhető.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Filmes hírek - Indiana Jones 4.

Indiana Jones újra színrelép. A film kedvelői biztos örömmel hallják a hírt. A régi felállás is… Tovább olvasom