Kisalföld logö

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Megtették hatásukat a megszorító intézkedések

A bejelentett megszorító intézkedések megtették a hatásukat, június közepére 6 százalékponttal esett vissza az MSZP népszerűsége. Csökkent a szocialista szimpatizánsok aktivitási szintje is.
A Szonda Ipsos felmérése szerint a szocialisták a biztos pártválasztók körében a májusi 48 százalék helyett júniusban csak 42 százalékot mondhattak magukénak, míg a Fidesz ugyanezen viszonylatban 39 százalékról 46 százalékra növelte támogatottságát.

Az SZDSZ népszerűsége ebben a körben 5 százalékról 3 százalékra csökkent, és az MDF-é is 5 százalékról 4 százalékra apadt, azaz olyasmi történt, ami 1996 óta nem: a fórum megelőzte a liberálisokat. A szocialisták szimpátiavesztése nem vált egyértelműen az ellenzék javára: a bizonytalanok aránya az összes megkérdezett körében 28-ról 32 százalékra nőtt, és ebben a körben a két nagy párt között sem olyan tetemes a különbség; az MSZP 28, a Fidesz 30 százalékot tudhat maga mögött, míg az SZDSZ 2, az MDF pedig 3 százalékot.

Csökkent a szocialista szimpatizánsok aktivitási szintje is: 78 százalékról 73 százalékra, és a májusi 92 százalék helyett most már csak 58 százalékuk látná esélyét egy választási győzelemnek. Hasonló a helyzet a liberálisoknál is: májusban még kétharmaduk gondolta úgy, hogy jó irányba megy az ország, jelenleg ez a ráta 48 százalék, és a negatív véleményt megfogalmazók tábora is egyötödről egyharmadra bővült. A megszorítások tekintetében a nyugdíjasok látszanak a legtoleránsabbnak: ebben a körben az MSZP és a Fidesz támogatottsága nagyjából megegyezik a korábban mérttel, míg az értelmiség átbillent az ellenzék oldalára: a májusi 32:26-os MSZP-előnnyel szemben júniusra 31:25-re fordított a Fidesz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyurcsány elismerte, hogy hibáztak gazdasági kérdésekben

Gyurcsány Ferenc elismerte, hogy hibázott az MSZP és kormánya is több gazdasági kérdésben. Tovább olvasom