Kisalföld logö

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv 1°C | 7°C Még több cikk.

Megszüntették Mesterházy Ernő előzetes letartóztatását

Megszüntette a Fővárosi Bíróság a BKV-ügyben gyanúsított Mesterházy Ernő előzetes letartóztatását pénteken - tájékoztatta a gyanúsított védője, Papp Gábor az MTI-t.

Az ügyvéd elmondta: a bíróság helyt adott a fellebbezésének, amelyben arra hivatkozott, hogy ügyfele esetében nem állnak fenn az előzetes letartóztatás törvényi feltételei.

Mesterházy Ernő főpolgármesteri tanácsadót február 5-én helyezték előzetes letartóztatásba a BKV ügyében folyó eljárás során. A rendőrség gyanúja szerint rábírta a BKV vezetőit arra, hogy vagyonkezelési kötelezettségüket megszegve indokolatlan és szükségtelen szolgáltatások igénybevételére szerződéseket kössenek.

A Fővárosi Bíróság pénteken közleményben erősítette meg, hogy szabadlábra helyezték a volt főpolgármesteri főtanácsadót, a bíróság a házi őrizet elrendelését sem látta indokoltnak.

Mesterházy Ernő előzetes letartóztatását június 4-én hosszabbította meg a Pesti Központi Kerületi Bíróság, ez ellen fellebbezett a gyanúsított és védője. A Fővárosi Bíróság - mint a közleményből kiderül - pénteken változtatta meg a döntést.

A másodfokú bíróság az indokolásában egyebek mellett kitért arra, hogy az előzetes letartóztatásnak az eljárás megnehezítésének veszélyére hivatkozó rendelkezése alapján "akkor van helye, ha megalapozottan feltehető, hogy a terhelt szabadlábon hagyása esetén, különösen a tanúk befolyásolásával vagy megfélemlítésével, tárgyi bizonyítási eszköz, okirat megsemmisítésével, meghamisításával vagy elrejtésével meghiúsítaná, megnehezítené, vagy veszélyeztetné a bizonyítást". A bíróság indokolása szerint ez az ok csak konkrét tény, körülmény alapján állapítható meg, amelyből alappal valószínűsíthető, hogy a gyanúsított magatartása.

A másodfokú bíróság álláspontja szerint – a nyomozás érdekeire is tekintettel – az eljárás jelenlegi szakaszában, az eddig beszerzett személyi és okirati bizonyítékok alapján, a többször kihallgatott és a hatósággal együttműködő gyanúsított esetében már nem áll fenn annak reális lehetősége, hogy a bizonyítékok megsemmisítésével, meghamisításával, elrejtésével vagy összebeszéléssel, a tanúk befolyásolásával a bizonyítást meghiúsítaná vagy megnehezítené.

A gyanúsításban szereplő hűtlen kezelés bűntette és a gyanúsított felbujtói közreműködésének bizonyítása nem indokolja a további kényszerintézkedést - írta a Fővárosi Bíróság.

A Központi Nyomozó Főügyészség szerdán közölte, hogy több mint 24 órán át tartottak házkutatást a volt főpolgármesteri főtanácsadó érdekeltségébe tartozó szigligeti ingatlanokban, valamint más szigligeti helyszíneken, ahol bizonyítékokat foglaltak le.

Fazekas Géza, a főügyészség szóvivője az MTI-nek aznap megerősítette: Szigligeten, a vár alatti műemléki területen öt ingatlanban, az ahhoz tartozó több emelet mély pincerendszerben tartottak kedd délutántól házkutatást, onnan okiratokat, valamint számítástechnikai eszközöket foglaltak le.

Papp Gábor, Mesterházy Ernő ügyvédje az MTI-nek akkor azt mondta: kifogásolja, hogy nem értesítették sem őt, sem pedig ügyfelét a házkutatásról, s azt a gyanúsított három gyermeke jelenlétében hajtották végre órákon át.

A főügyészség szóvivője megerősítette azt is, hogy Lelovics Ottó kommunikációs szakember balatoni nyaralójában is házkutatást tartottak még a múlt héten, illetve lovasi ingatlanán is több bizonyítékot foglaltak le.

Olvasóink írták

 • 10. Fürgeszarvas 2010. június 27. 10:21
  „6. AHA 2010.06.26. 09:12 Remélem is , hogy mások is mennek, mert van a Fidesz környékén bőven börtönbe való egyed ! A másik dolog : Farok vagy te kishaver , mert érveid nincsenek , és ez minősíti a szintedet !”
 • 9. accelerator 2010. június 26. 17:46
  „Persze!Mert ő egy tisztességes üzletember! Azért a kínai maffia (ami nem létezik) szedhetne tőle védelmi pénzt... :D”
 • 8. makacs 2010. június 26. 16:08
  „Ez már részletkérdés fideszéknél, a lényeg, hogy a húsosfazékhoz ültek és osztozkodnak. Érdekli is most őket egy bukott bkv-s?. Haha”
 • 7. FW190 2010. június 26. 10:32
  „Hogy rohadt volna rá a műanyag lakat!!!”
 • 6. AHA 2010. június 26. 09:12
  „Fürgeszarvas
  <moderálva> Nem a vizsgálat szűnt meg,csak szabadlábra helyezték.Ne aggódj megy az majd vissza mire lezárul a vizsgálat.Meg még sokan mások is.”
 • 5. Julianusz 2010. június 26. 07:47
  „Ez mért nem "embargós cikk "a kisalföldben? Különben meg mitől embargós cikk ami az? Ha le van tiltva, akkor mért van eldugva, megjelenve??”
 • 4. Jandex 2010. június 26. 07:22
  „Az elvtik között ez a különbség!:) /nem mindegy hova nyal,a jó elvti mindig megtalálja a megfelelő .egget:)))/

  http://www.origo.hu/itthon/20100625-kivalo-tarsasagi-ember-fideszes-kepviselok-schmitt-pal-allamfojeloltrol-video.html”
 • 3. janika 2010. június 26. 06:13
  „Lehet, hogy a bűnüldözés buzgóságuk miatt megütik a bokájukat? Rájöttek, hogy végeredményben az elvtársak üldözik az elvtársakat? Ez olyan mint, mikor az iskolások ráragasztják egymás hátára, azt a cetlit, hogy "hüje"!”
 • 2. targis 2010. június 25. 20:12
  „Ki udja, hogy mit találtak Szigligeten! Vagy semmit, vagy olyant, hogy ...!”
 • 1. Fürgeszarvas 2010. június 25. 19:34
  „Szép lassan majd kiderül,hogy eerősen " koncepciós szagú " volt a hónapokig tartó vizsgálódás ! Ugyanez a helyzet Hunvalddal is ! Törvénytelenül tartják bent hónapok óta ! Megvan a 2/3-os többség ,így a Fidesz szép lassan kiengedi a trörvénytelenül bentartott embereket ! Ez nem egészen azt jelenti,hogy nem lehet valamit "rájuk verni" , de a fogvatartásuk hosszú ideje gyomorforgató !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Embercsempész - hálózat? - Hien apját is letartóztatták?

Vietnami állampolgárokat illegális módon Nagy-Britanniába juttató hálózatot számolt fel közösen a… Tovább olvasom