Kisalföld logö

2019. 05. 25. szombat - Orbán Még több cikk.

Megszűnt a tender: nem lesz negyedik mobilszolgáltató

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) megszüntette a mobiltendert, így Magyarországon egyelőre nem lesz negyedik mobilszolgáltató - közölte a hatóság hétfőn.
A közlemény szerint azért szüntették meg a pályázatot, mert a kiírás óta megromlott hazai és nemzetközi gazdasági környezet miatt nem lehetett reális képet alkotni a pályázók által tett vállalások értékéről.

A pályázat megszüntetése mellett a frekvenciák hasznosítását továbbra is napirenden tartja az NHH.

A negyedik mobilszolgáltató piacra lépését lehetővé tevő pályázati eljárás megszüntetésének másik oka, hogy a kiíró NHH és az állam kockázatait az is növelte, hogy a pályázók egy részének tulajdonosi szerkezete a többszöri hiánypótlás után sem vált átláthatóvá.

A pályázatot tavaly októberben írta ki az NHH. A hatóság egyik fő célja az volt, hogy négyszereplőssé váljon a magyar mobilpiac, aminek következtében élénkül a verseny, csökkennek az árak, s elégedettebbé válnak a fogyasztók.

A frekvenciahasználati jogosultságok pályázatairól szóló kormányrendelet és a kiírás szerint az NHH-nak a döntést március 21-ig kellett meghoznia. Igaz, a hatóság októberben még abban reménykedett, hogy a folyamat 2008 decemberében, 2009 januárjában lezárulhat.

Négy cég, a Digi Kft., a DreamCom Távközlési Kft., az Invitel Távközlési Zrt. és a Mobinet Távközlési Projekt Kft. pályázott. A formai megfelelőség ellenőrzése után az NHH valamennyi pályázót nyilvántartásba vette.

A pályázati kiírás az állam és a szolgáltató közös kockázatvállalására épült. Az új szolgáltató alacsony belépési küszöb mellett léphetett volna piacra, az állam pedig a szolgáltatás későbbi sikeréből, az árbevétel arányában részesedett volna. Valamennyi pályázó évről évre növekvő piaci részesedést és árbevételt vetített előre üzleti tervében és így versenyélénkítést, valamint jelentős állami bevételt ígért, de több, az üzleti tervek alapját jelentő feltételezés az NHH szerint nem volt kellően megalapozott.

Az NHH a verseny élénkítése, valamint a szélessávú internet lefedettségének növelése érdekében összesen hét frekvenciacsomagot hirdetett meg októberben. A negyedik mobilszolgáltató piacra lépését lehetővé tevő pályázattal ("A" blokk) egyidőben meghirdetett másik hat frekvenciacsomagra beérkezett ajánlatok elbírálása még folyamatban van - áll az NHH hétfői közleményében.

Az úgynevezett "A" blokk nyertese hasonló frekvenciakészletet szerezhetett volna meg a pályázaton, mint a jelenleg is a piacon lévő három mobilszolgáltató; most ezt a pályázati kiírást szüntette meg az NHH.

A "B" blokkra sikeresen pályázó cég a jelenleg nem használt 450 megaherzes frekvenciatartomány hasznosítására szerezhet jogosultságot. Ez a szolgáltatás elsősorban a ritkán lakott területek és települések vezeték nélküli szélessávú internet-ellátását javíthatja.

A további öt csomag - "C" blokk - a 26 gigaherzes frekvenciatartomány hasznosítására vonatkozik. Ez a frekvenciatartomány a mobilszolgáltatók illetve más piaci szereplők, vagy akár nagyvállalatok belső infrastruktúrájának fejlesztésében tölthet be fontos szerepet, és hozzájárulhat a magyar vezeték nélküli szélessávú internet-lefedettség jelentős növeléséhez.

Olvasóink írták

 • 5. F.L. 2009. március 17. 19:16
  „Emberek! Minek ide még egy nyúzógép? Fölösleges lenne. Csak azért, hogy még több embert bepalizzanak?”
 • 4. szekist 2009. március 17. 13:12
  „NA igen. Ezt vartam mar csak. Gondolom valaki sok penzt tett valakinek a zsebebe es hat el van intezve ezzel. Peddig jolenne egy ujabb szolgaltato mert legalabb frissulne a piac es talan az arak is lejebb mennenek mert meglatasom szerint dragabb othon mobilozni magyar kartyaval mint ha kulfoldivel romingolnal:) de nem mindig:) minden esetre enyit a NHH rol. Szanalmas hogy penzert mire nem kepesek!”
 • 3. osztógép 2009. március 17. 07:56
  „kamu pályázat volt, esély sincs 4. szolgáltatóra, vajon miért!?”
 • 2. Japo 2009. március 17. 07:34
  „Ne károgj, a tendert a vodafone fúrta meg mert a digi valószínüleg ugyan azt tette volna mint előtte ő a másik két szolgáltatóval,leveri az árakat. Ezt meg senki nem teheti meg velük. Ezért inkább némi apanásért inkább visszavonták. Jó mi?Az,hogy nekünk jó lehetett volna kit érdekel.Ennyit az NHH-ról. Nemzeti Hírközlési Hatóság,röhögnöm kell.”
 • 1. SAmu 2009. március 16. 20:22
  „Kár, mert a verseny jót tett volna a túlméretetett tarifáknak....”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szülése előtti napon cigiért ölt egy nő - 12 évet kapott

A Fővárosi Bíróság 12 év börtönre ítélte hétfőn emberölésért és más bűncselekményekért azt a 25 éves… Tovább olvasom