Kisalföld logö

2019. 03. 19. kedd - József, Bánk 3°C | 9°C Még több cikk.

Megszorítások után fejlesztések

Pénzügyi helyzete stabilizálását létszámleépítéssel, ingatlaneladá- sokkal és átszervezésekkel próbálta orvosolni a mosonmagyaróvári egyetemi kar vezetése az elmúlt tanévben. Részben ennek, részben pedig a megnövelt állami támogatásoknak köszönhetően nem nőtt tovább az intézmény hiánya.
A gazdasági egyensúly és a biztonságos működés feltételeinek megteremtése érdekében jelentős változáson ment keresztül a Nyugat-Magyarországi Egyetem Mezőgazdasági és Élelmiszer-tudományi Kara a most véget ért tanévben. Eseménydús, olykor viharos, mégis sikeres akadémiai évként értékelte ezt az időszakot dr. Ördög Vince dékán.
– Jelentős beavatkozásokat tettünk pénzügyi helyzetünk stabilizálására. Bár az elmúlt évi költségvetésünkhöz viszonyítva idén jelentősen megnövelt állami támogatáshoz jutottunk, mégis át kellett gondolnunk létszámgazdálkodásunkat – mondja dr. Ördög Vince. – A feladatokhoz mértük a létszámot, jelenleg 81 oktatóval és 140 egyéb munkatárssal végezzük a feladatunkat. Büszkék vagyunk arra, hogy oktatóink 85 százaléka minősített, tudományos fokozattal rendelkezik. További létszámcsökkentésre és ebből eredő pénzügyi megtakarításra már nincs lehetőségünk.
– A korábbi évek korlátozott költségvetési támogatása miatt felhalmozódott hiányunkat ingatlanok eladásával próbáljuk kompenzálni. Három ingatlanunk eladása folyamatban van, összesen mintegy 500 millió forint értékben. Az eladások mellett azonban építünk is. A Szigetközi Regionális Kutatóközpont építése mintegy 150 millió forintos uniós támogatással már megkezdődött, és várhatóan ez év végére befejeződik. Mintegy 210 milliós, szintén uniós támogatással készül a Vár-tó és várpince rehabilitációja az önkormányzattal közösen elnyert pályázati pénzből, ennek befejezését 2007 végére tervezzük. Mintegy 750 milliós uniós támogatásból felújítjuk a rendkívül leromlott állapotban lévő vár épületét is. Az úgynevezett PPP vállalkozói beruházások keretében megkezdődött élelmiszer-tudományi intézetünk épületének teljes felújítása, valamint a D és E épületek fűtésrendszerének a cseréje, mintegy 370 milliós beruh ázással.
– Még az új felsőoktatási törvény megjelenése előtt, de annak szellemében teljesen átszerveztük karunk szervezeti felépítését. Összesen kilenc oktatási intézetet és négy adminisztratív egységet hoztunk létre. Nyugodtan nézünk szembe az új jogszabályban előírt szigorításokkal, amelyeknek karunk felépítése és működése gyakorlatilag minden tekintetben megfelel.
– Öröm számunkra, hogy az utóbbi évekkel ellentétben idén először országosan harminc százalékkal növekedett az agrár-felsőoktatási intézményekbe jelentkezők száma. Karunkon a korábbi szám csaknem megkétszereződött: százhatvan helyre valamivel több mint hatszázan adták be jelentkezésüket.
– Megkaptuk a Magyar Akkreditációs Bizottság engedélyét környezetgazdálkodási, továbbá a gazdasági és vidékfejlesztési alap (BSc) szakok indítására. Így már hat különböző BSc szakot tudunk kínálni a hallgatóknak. Sajnálatos ugyanakkor, hogy az eredetileg hat félévre tervezett alapképzés év közben – a parlament döntése alapján – hét félévre módosult. Így egy gyakorlati félévet kell beiktatnunk a képzésbe. Nem a gyakorlati képzést kifogásoljuk, hanem azt, hogy az MSc mesterképzést így szokatlan módon keresztfélévben, tehát februárban kell kezdenünk. Az agrármérnöki diploma iránti érdeklődést biztosan nem növeli a tanulmányi idő ötről öt és fél évre történő megemelése. A döntést kényszerűen elfogadva arra törekszünk, hogy legalább hasznosan, nyelvtanulással és nemzetközi tapasztalatszerzéssel teljen ez a hetedik félév.
– Az alapképzésben végzett hallgatók mintegy harminc százaléka tanulhat majd tovább a négy féléves MSc szakokon. Tagjai vagyunk mindazoknak a konzorciumoknak, amelyek a mesterszakok létesítési kérelmeinek az elkészítésére jöttek létre. Több MSc szak indítási kérelmét már elkészítettük, amelyekkel lehetőségünk nyílik az egyetemi szintű képzés megkezdésére. Szomorúan és tehetetlenül tapasztaltuk azonban, hogy az akkreditációs bizottság nem segítette, sőt, kifejezetten hátráltatta a „bolognai folyamatra” egyébként gyorsan reagáló agrárintézményeket az MSc szakok létesítési és indítási kérelmeinek az elbírálásakor – hangsúlyozta dr. Ördög Vince.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Százkettőről hetven kilóra fogyott

Harminckét kilót fogyott öt hónap alatt az idei fogyókúraverseny győztese. Nem volt vészesen kövér… Tovább olvasom