Kisalföld logö

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 1°C | 9°C Még több cikk.

Megszorítások: Jövő májustól két évre csökken a gyes

A 2010. május elseje után születő gyerekek esetében két évre csökken a gyes időtartama.

Gyurcsány Ferenc nem volt jelen a szavazáson. Három szabad demokrata képviselő, Béki Gabriella, Gulyás József és Velkey Gábor pedig ott voltak ugyan a teremben, de nem nyomtak gombot. Ugyanígy tett az SZDSZ-ből Világosi Gábor is, aki éppen elnökölt, ezért nem szavazott.

A gyed-jogosultsághoz szükséges munkaviszony ideje 180 napról 365-re emelkedik, a gyes időtartama pedig háromról két évre csökken. A törvényjavaslat szerint a 2010. április 30-a után született gyermekek esetében lesznek érvényesek a gyes- és gyed-változások. A két munkaviszonyhoz, illetve biztosítási időhöz kötött juttatás, azaz a terhességi-gyermekágyi segély (tgyás) és a gyermekgondozási díj (gyed) jogosultsági ideje 180 napról 365-re emelkedik. Ez azt jelenti, hogy a kismamának minimum 365 nap munkaviszonnyal kell rendelkeznie ahhoz, hogy kapjon tgyást, majd gyedet. A terhességi-gyermekágyi segélynél változás még, hogy a jogszerző időbe nem számítható be a felsőoktatásban eltöltött idő egésze, hanem csak 180 napot lehet majd belekalkulálni.

A szociális tárca számításai szerint a gyedre vonatkozó változások az igénybevevők alig 5 százalékát érintik majd.

A gyed továbbra is a gyermek kétéves koráig jár majd. A gyermekgondozási segélynél (gyes) a jövőben sem lesz szükség jogszerző időre, ám ennek időtartama háromról két évre csökken, kivéve az ikerterhességeket, ahol továbbra is három évig kapják a kismamák a pénzt. Az előzetes számítások szerint 2012-ben 3,6 milliárd forint, 2013-ban pedig 14 milliárd forint megtakarítást jelentene az államnak a gyes idejének csökkentése. A három vagy több gyermeket nevelőknél a gyermeknevelési támogatás (gyet) eddig a legkisebb gyerek hároméves korától nyolc éves koráig járt. A törvénymódosítással az alsó határ három évről két évre módosul, a felső határ azonban nem változik. Ez azt jelenti, hogy egy évet nyernek a főállású anyák.

A kormány szándéka szerint a családi pótlék nem szűnik meg, ám annak összege sem idén, sem pedig jövőre nem változik. Eddig évente átlagosan négy-öt százalékkal emelték - ez marad el a következő időszakban. Erről a 2010-es költségvetés szavazásakor dönt az Országgyűlés.

Korábban:
A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvény, valamint egyes szociális tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslat szerint a jövőben a szülési szabadság 24 hetére folyósított terhességi-gyermekágyi segélyre és gyedre az lesz jogosult, aki a szülést megelőző két éven belül 365 napon át biztosított volt. A gyes időtartama változik, háromról két évre csökken.

A módosítás szerint a gyedet legfeljebb olyan időtartamra lehet igénybe venni, mint amennyit a szülő biztosítási jogviszonyban töltött, de legfeljebb a gyermek 2. életévének betöltéséig. Az új szabályok csak a 2010. április 30-a után világra jött gyerekekre lesznek érvényesek.

A családi pótlék felső korhatára is módosul: 23-ról 20 évre szállítják le. Egyes esetekben az önkormányzatokat határozhatnak úgy, hogy a családi pótlék gyermek után járó összegének legfeljebb 50 százalékát természetbeni formában nyújtják.

Családi kör
Családi kör


És lesz még

Szocialista képviselők kezdeményezésére várhatóan módosítják a szakképzési hozzájárulásról és a képzés fejlesztésének támogatásáról szóló törvényt és az ezzel összefüggő egyes jogszabályokat.

Szavaznak arról a javaslatról, amely az MDF-frakció megszűnése miatt 12-ről 10 főre csökkenti az úgynevezett árnyék-titkosszolgálat ügyeit vizsgáló bizottság létszámát. Az UD Zrt.-vel kapcsolatos vizsgálóbizottságnak arra kellene választ adnia, hogy a cég, továbbá a vezetői által működtetett cégcsoport tevékenysége mire irányult.

A határozathozatalok után folytatódik az erőszakos, fegyveres bűncselekmények szigorítást tartalmazó, a büntető törvénykönyvről szóló törvény módosításának általános vitája, illetve az állami vagyonról szóló jogszabály módosításának részletes vitája.

Olvasóink írták

98 hozzászólás
 • 98. gjozsi88 2009. május 29. 18:58
  „Kami45!
  Ezt már ezerszer elmondtam, ge úgy látszik még mindig nem bírod felfogni!
  Menj oda főnöködhöz és mondd meg neki, hogy több pénzt akarsz, majd várd meg mit mondd!
  Talán várd meg a Bajnai felhívja, hogy legyen szíves neked bért emelni! Semmi mást nem teszel, csak az államtól várod a boldogulást! Ki kell ábrándítsalak, a szocializmusnak vége, a piac farkas törvényei uralkodnak, vagy megtanulsz ezzel élni, vagy nehéz lesz az életed!”
 • 97. Zaraki_Kenpachi 2009. május 28. 00:49
  „Kami,
  3 évig otthon van az anyuka az egy dolog, csak kérdés, ebből mennyi aki felelősségtudó és nem arra apellál, hogy majd eltartja egy hülye pasi. Ha már egyszer ennyire ki lett harcolva az egyenjogúság, akkor mi a baj azzal, hogy a nőket is rákényszerítik a munkára? Én is ellenék szívesen 3 évet otthon, hogy idézzem a nők egy részének ez irányú gondolkodását.
  Legyen 2 év, ez így jó, ez így helyes. És azt se felejtsétek, hogy a kisebbségnek is köszönhető ez ....

  Frissdiplomás
  Én a helyedben hallgatnék. Az egy dolog, hogy megkövetelik azt, hogy az ember tanuljon, de az, hogy 28-29 éves kora előtt, valaki csak élősködik a társadalmon, és utána fellengzős, beképzelt módon, arra gondolva, hogy ő szarta a spanyolviaszt munkát vállal, hát uram bocsá, megérdemli, hogy ilyet iratnak vele alá.”
 • 96. Kami45 2009. május 27. 22:06
  „<moderálva off>”
 • 95. Kami45 2009. május 27. 21:14
  „<moderálva off>”
 • 94. Kami45 2009. május 27. 21:10
  „92. hozzászólás gjozsi88 2009.05.27. 19:16
  "Csak a szocializmusban van anyuka 3 évig gyesen!"

  Mindig nyugatra mutogattok, de ha valami ott előnyösebb, akkor mindjárt azzal jöttök, ne oda hasonlítsuk.
  Különben ne legyen 3 évig gyes, de akkor legyen olyan fizetés, hogy az apuka eltudja tartani a családját.”
 • 93. gjozsi88 2009. május 27. 19:20
  „jockey!
  Igazad van a nyugati országokéval nem egyenlőek a feltételek, ők sokkal jobban állnak gazdaságilag, tehát jobban megengedhetnék maguknak, hogy az állam 3 évig fizesse az otthon maradást, de ott nem költenek annyit rá, de mi igaz, szocializmuson megedződött magyarok, rosszabbul is vagyunk, de mégis áldoznánk !
  No comment!”
 • 92. gjozsi88 2009. május 27. 19:16
  „kami45!
  Csak a szocializmusban van anyuka 3 évig gyesen! A nálunk fejlettebb országokban pl Ausztria 1 év a gyes és irány a meló!
  Persze csak ragaszkodtok a szocializmushoz, meg bőszen komcsiztok!”
 • 91. Kami45 2009. május 27. 18:49
  „90. hozzászólás miracle 2009.05.27. 09:36

  El is hiszed amit írsz??”
 • 90. miracle 2009. május 27. 09:36
  „Kami45
  Persze, hogy nincs bölcsöde, mivel jelenleg 3 éves koráig kap ellátást az anya. Majd lesz. Mivel a szabály 2010 májustól érvényes, 2012-ben lesz először különösen érdekes a bölcsöde kérdése, de te persze jó szokás szerint a 2009-es adatokkal dobálózol.
  Azonkívül a nagyobb gyereket a legritkább esetben adják be még óvodába is, ha 2 éven belül születik mégegy. Hozzáteszem ez persze nem akadályozza őket abban, hogy a helyet azt foglalják mások elől. Tehát a gyerek fel van véve, be van iratva, aztán vagy az egész évet, vagy annak 50-70-80 %-át otthon tölti.”
 • 89. Kami45 2009. május 26. 21:20
  „... ha rajtatok múlna, a gyereket is gyárban csináltatnátok, hogy ne essen ki munkából az anya!!!! Vidéken lassan óvoda sem lesz, nem bölcsőde, hova tegye a gyereket, mert a nagyanyja is haláláig dolgozik. Különben meg kár rátok, az időt vesztegetni!!!!”
 • 88. miracle 2009. május 26. 20:41
  „jockey
  Muszáj volt reklámoznod magadat az utolsó mondatban?
  Akivel meg tényleg sűrűn lehet találkozni, az az 5 éve otthon lévő, zombiként kocsittologató, beszűkült tudatú, mindenre nagy ívben tevő,, elhanyagolt külsejű kismama. Egyáltalán nem használ nekik a 3 év/gyerek. Amint mondottam volt, a gyerekeknek meg semmi bajuk nem lesz attól, hogy 2 évesen már nem otthon unatkoznak.
  A külföld, meg a nyugat pedig nem szinonimák. Európában talán SEHOL sincs 3 évig ingyenes ellátás. Nem csak nyugaton nincs.”
 • 87. jockey 2009. május 26. 20:05
  „Ostobaság a nyugati példákat hozni, hogy ott mennyi ideig maradhatnak otthon a kismamák, ugyanis távolról sem egyenlőek a feltételek. Egyrészt a férj keres annyit, hogy az anyuka addig marad otthon, ameddig akar, ha pedig ő vissza akar térni a munkahelyére, röhögve fizeti a gyermekfelügyelőt vagy a magánbölcsődét. Persze van, aki ezt itt is megteheti. csak az a baj, hogy kevés.
  Egyébként pedig mennyi munkanélküli van jelenleg az országban? Akkor milyen munkahelyekre is térjenek vissza a kismamák?
  Arról nem is beszélve, hogy a gyermek életében meghatározóak a kisgyermekkor élményei. Ahogy a sok kretént elnézem, velük sem sokat foglakozhatott az édesanyjuk, többek között azért lettek ilyenek.”
 • 86. Primax 2009. május 26. 18:54
  „Miért lenne savanyú a szőlő ?
  Most várjuk a Messiást Orbán Viktor személyében !
  Ugye, ez - még - nem tilos ?”
 • 85. patriot 2009. május 26. 18:18
  „..savanyú a szőlő,oszt gyengék a poénok efftársak!”
 • 84. miracle 2009. május 26. 17:27
  „Sőt OV 5*-ösére emeli a GYES-t, mert hát 28 E-ből nem lehet megélni, csak nem akarja annyival kiszúrni az emberek szemét, mint a mostani kormány... ja és 5 évig jár. Mert OV családbarát.
  Ha meg nem, monnyonle.”
 • 83. Primax 2009. május 26. 16:33
  „Nem értem, mi ez a nagy izgalom, hiszen akkor már - valószínűleg - Viktor lesz a trónon.
  Ígéretet tett arra, hogy visszavonja ezeket a/z - nem túl nagy népszerűségnek örvendő - intézkedéseket.
  Ha lehet neki hinni, akkor teljesen feleslegesen osztjuk itt az észt.
  Vagy van miért aggódnunk ....? ? ?
  Azt mondta egyszer, hogy soha sem hazudott, miért tenné pont most ?”
 • 82. AHA. 2009. május 26. 16:33
  „Megtiltanám a munkáltatóknak, hogy megkérdezzék, hogy van-e gyereked!?
  A legtöbb helyen ezzel kezdik az interjút!
  Ha van akkor nem is kell tovább egymás idejét rabolni.Ezt miért nem veszik át külföldről?
  Ott nem kérdezhetik meg!
  Teremtsenek munkahelyet,szüntessék meg a diszkriminációt és sok kismama dalolva menne dolgozni!”
 • 81. miracle 2009. május 26. 15:19
  „frissdiplomás
  "aláíratnak velük egy nyilatkozatot hogy 6 évig nem szülhet ha igen akkor ugrott a munkahely meg a juttatások"
  Aha és ha megmarad a GYES a 3. évben, akkor ez majd megszűnik, igaz? Döntsd el, hogy a munkáltatót, a kormányt, vagy engem akarsz szidni és ne keverd össze a dolgokat!”
 • 80. Truder 2009. május 26. 14:52
  „Nem gondolom,hogy a legjobb hely a bölcsi két éves kor alatt,de a mai viszonyok sajnos rákényszerítik az embert,hogy ha tud visszamenjen dolgozni az anyuka.A probléma az,hogy bezártak egy csomó bölcsődét,eladták társasháznak a telkeket,a meglévők zsúfoltak,és amúgy sincs munkahely,ahova vissza lehetne menni...tehát ördögi kör,mert 28 000 nem sok mindenre futja.Igaz régen sem volt(meg nyugaton sincs)3 év gyermekápolási "szünet"de azok a viszonyok már múlt idő,felesleges is felemlegetni.”
 • 79. frissdiplomás 2009. május 26. 13:16
  „Helló!
  Látom nagy a vita és megjöttek a miért sírtok stbbi meg én 3 gyereket felneveltem... Volt munka volt pénz, hiába is tagadja a korosztály tudom pl.: apukám festőnek tanult az első maszekjából wartburgott vett a következő hónapban meg egy panelt.... mennyit is kéne keresnem hogy ezt meg tudjam csinálni én is most 2009ben ? (diplomával, nem szakmunkásként is sokat nagyon sokat) Most meg külföldre akar menni 1600 euróért...
  Szerintem se kellene gyes ha nem itt lennének az egyik legnagyobb elvonások a fizuból világszinten, megha érne valamit a szaros forint (amiből megint csináltatni akarnak enyit az euróról) szal ha rendesen keresnénk akkor itt sem lenne gond.
  Miracle: neked anyukádon kívül volt nővel dolgod úgy hogy beszélgettél vele? Kérdezz meg egy fiatal lányt olyat aki pályakezdő a jobb munkahelyeken aláíratnak velük egy nyilatkozatot hogy 6 évig nem szülhet ha igen akkor ugrott a munkahely meg a juttatások.
  Ja és nekem soknak számít 28ezer forint is adj nekem annyit havonta ha te olyan jól keresel hogy neked nem kell!”
98 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kútvíz miatt halt meg egy baranyai kislány

A szakértő szerint nitrátmérgezésben halt meg egy csecsemő a Baranya megyei Lothárdon, még tavaly év végén. Bár van vezetékes víz a háznál, spórolásból mégis a kerti kút vizét itta a család. A rendőrség gondatlanságból elkövetett emberölés miatt nyomoz az ügyben. Tovább olvasom