Kisalföld logö

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -5°C | 2°C Még több cikk.

Megszépült a műemlék orgona

1778-ban építették azt a barokk műemlék orgonát, melyet Albert Miklós győri mester restaurált. A hangszert a pannonhalmi bazilikában helyezték el.
Albert Miklós az orgonával
A Nemzeti Kulturális Alap zenei kollégiuma és a főapátság támogatta Pannonhalmán egy barokk műemlék orgona restaurálását. A nemes munka Albert Miklós győri mester nevét dicséri.

Relikviák gyűjteménye

A nemrégiben megújult hangszer Szigeti Kilián bencés atya gyűjtéséből származik. Szent Márton hegyén még három ilyen található. Ebből az egyiket tíz évvel ezelőtt szintén Albert Miklós varázsolta újjá. A neves orgonaépítő érdeklődésünkre elmondta: az atya ritka gyűjteményében még olyan alkatrészek, relikviák találhatók, amelyekből később orgonatörténeti kiállítást, esetleg múzeumot terveznek.

Bencés megbízásra építették 1778-ban

A pannonhalmi bazilikában lévő, most restaurált orgonát Fiala Vazul szerzetes megbízásából 1778-ban építették. Kora mellett különlegessége, hogy négy keréken bárhová mozgatható. A felújítás előtt olyan állapotban volt, hogy egyharmadát rekonstruálni, kétharmadát pedig restaurálni kellett. A munkálatokat tanácsaival, kutatásaival Áment Lukács orgonaművész-szerzetes, Hajdók Judit orgonaművész-szakértő és Hoch Bertalan segítette.
Albert Miklós szavaiból kiderült, hogy körülbelül száz évvel ezelőtt a hangszert a szíjhúzós fújtatásról átépítették lábbal fújtatható szerkezetre. Emiatt a régi merítő fúvók közül egyet kiemeltek, így a megmaradt alapján lehetett rekonstruálni az eredeti darabot. Persze ezenkívül más sajátos jegyek és „ nyomok " is segítették az orgonaépítő munkáját, amelynek során teljesen megújult például a hangszer klaviatúrája, megújultak a homlokzati mező sípjai is. Az orgonaszekrényen egy pomázi restaurátorcsoport kísérleti feltárásokat végzett. Ennek nyomán előjöttek az eredeti minták és formák. Így a szekrény festése kevés kivétellel a barokk eredetihez igazodik, és néhány motívum utal csak a restaurátor fantáziájára.
Albert Miklós szerint mestersége a művészet eszközévé magasztosult, a zenét szolgálja. Talán ez az alázat késztette arra, hogy a megújult hangszert az orgonaművész fia által „ feljátszott " két korabeli darabbal adta át a műhelyébe érkező szakmai bizottságnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Filmes hírek - Indiana Jones 4.

Indiana Jones újra színrelép. A film kedvelői biztos örömmel hallják a hírt. A régi felállás is… Tovább olvasom