Kisalföld logö

2018. 12. 15. szombat - Valér -2°C | 1°C Még több cikk.

Megrongálták a szabadság téri emlékművet

Vörös festékkel megrongálták a fővárosi második világháborús szovjet emlékművet hétfőn.

A feliratokat eltávolították, a rendőrség rongálás miatt eljárást indított.
Kormos Endre, a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese az MTI-nek elmondta: reggel 5 óra 40 perckor észlelték, hogy valaki a fémkordonon átmászva kiugrik az emlékmű mögül, majd elszalad. Az ismeretlen vörös festékkel rongálta meg az emlékművet.

A rendőrség intézkedett a feliratok eltávolításáról, és rongálás miatt ismeretlen tettes ellen eljárást indított az V. kerületi kapitányság - mondta Kormos Endre.

Az MTI úgy tudja, a szovjet emlékműre a "gyilkosok" illetve "1956" és "árulók" szavakat festették fel.

Olvasóink írták

 • 10. Reális 2010. február 17. 08:29
  „Az a hülye .....,aki a mávot perli holokauszt miatt!”
 • 9. LuciusCorneliusSullaFelix 2010. február 17. 00:09
  „#8Meir:Azok mind retusált fotók.....”
 • 8. meir 2010. február 16. 17:45
  „A Buadapesten levo Orszagos Leveltarban,vannak ilyen fotok!!”
 • 7. t-a-ibi 2010. február 16. 13:48
  „Hol tudom eredeti fényképen, felvételen megnézni, kiket és hogyan lőttek a Dunába?”
 • 6. LuciusCorneliusSullaFelix 2010. február 16. 11:39
  „#4meir:Egyet se lőttek a Dunába....”
 • 5. metermester 2010. február 16. 05:52
  „http://www.youtube.com/watch?v=B35hP_ZO9Jk”
 • 4. meir 2010. február 16. 01:51
  „2-eske!!
  egyet elfelejtesz!!!!!
  az Orosz erok HADBAN alltak Magyarorszaggal!!! A Karpatokba kivezenyelt Magyar erok NEM cukorkaval vartak Oket!! Mit vartal?? A Korabban a felvidekre es Ukrajnaba bevonulo Magyar csapatok ugyanazt tettek az ottani ruszinokkal,szlovakokkal!!!

  ezt irod;-"a civil lakossag ekkor,eloszor kerult szembe a haboru borzalmaival"!!
  Hulyeseg!! Mar 42-43 ban tudni lehetett mindenrol!!!aztan a zsidok fenyes nappal torteno a duna jege ala lovetese sem volt titok senki elott!!az aki arra lakott akar az erkelyrol nezhette is!!Errol valahogy elfelejtkeztel!!!”
 • 3. t-a-ibi 2010. február 15. 20:48
  „Valaki vállalta az igazságok kifestését!
  Az MTI úgy tudja, a szovjet emlékműre a "gyilkosok" illetve "1956" és "árulók" szavakat festették fel.

  Miért tette, mert ami ott áll az nem oda való.

  Vigyék ki a temetőbe, tegyék a többi közé, és ott nem fogja a kutya sem bántani, (esetleg, ha rájön a szükséglet)”
 • 2. LuciusCorneliusSullaFelix 2010. február 15. 19:20
  „#1Meir:Íme egy kis ízelítő a "dicső" Vöröshadsereg tetteiből (ezt a nagyanyám is igazolni tudja):
  A fiút is meg akarták erőszakolni
  A vonat tetején utaztunk hóban, fagyban...kifordult a bele, úgy könyörgött segítségért...meg kellett mutatnom a nemi szervem, nehogy megerőszakoljanak - a front és a szovjet hadsereg 65 éve vonult át Budapesten. A túlélő emlékei az fn.hu-n.
  Bihari Dániel2010. február 14. 15:15Startlap Facebook Iwiw Twitter Cikk nyomtatása Cikk küldése
  Kapcsolódó cikkek
  10.02.14 Kiderült, ki maradt ember
  10.02.14 Nem vagyunk a spiclik országa
  10.02.13 Szabad volt az erőszak Budapesten
  10.02.13 Budapest 110 napig tartotta magát
  Sztálin 1944. október 28-án adta ki a parancsot Budapest elfoglalására, a magyar főváros területe novemberre hadműveleti területté vált. Megkezdődött a világháború második leghosszabb városostroma. Az előző hónapok légitámadásai után a főváros civil lakossága ekkor találkozott testközelből a háború borzalmaival. Az fn.hu-val Tamás bácsi, az ostrom akkor 14 éves túlélője osztja meg emlékeit.
  A következőkben - szerkesztési elveinktől eltérően - meg sem próbálunk egy komplex történetet bemutatni, kimaradnak az interjú során feltett kérdések, az összekötő szövegek. Gondolatok jönnek, emlékek egy idős embertől, aki gyermekként élte át a borzalmakat.
  ...Apám határvadászként szolgált a honvédségben, 1944 nyarától az ukrán határon teljesített szolgálatot. Novemberben pár napra hazaengedték, majd indult vissza az állomáshelyére, ahol már áttörtek a szovjetek. Ekkor láttuk utoljára. Később kiderült, hogy fogságba esett, marhavagonban szállították keletre étlen-szomjan. Egy fogolytársa mesélte el, hogy apám nem bírta a szomjúságot, és egy út menti pocsolyából ivott. Hastífuszt kapott, rövid időn belül elhunyt. Az oroszok kidobták a vonatból valahol Ukrajnában. Az ostrom idejére teljesen egyedül maradtunk anyámmal és a húgommal...
  ...Palotán laktunk, az egykori öregtemető mellett. A temető másik oldalán németek fészkelték be magukat, állásaikat brit repülőgépek igyekeztek szőnyegbombázással felszámolni. A célt azonban elvétették, és a német állásoktól 15-20 méternyire álló házsort döntötték romba a láncos légi aknák. Éjszaka volt, mindenki aludt, amikor eltemették őket a romok. A német katonák sértetlenül megúszták, másnap valamivel arrébb építették ki újra az állásaikat...
  Utcakép a rommá lőtt Budapesten (MTI)
  ...Télikabátért mentünk a Párizsi Áruházba, hazafelé be akartam menni egy barátomhoz, aki ugyancsak a környékünkön lakott. Egész kis társaság szokott nála összejönni hasonló korú fiúkból kártyázni, beszélgetni. Anyám rábeszélt, hogy előbb inkább menjek haza vacsorázni. Evés közben hatalmas robbanásokat hallottunk. Talán a barátomék házát érte a találat, akikhez én is készültem? Ekkor már a szovjetek lőttek minket katyusával Fót mellől. Átszaladtam hozzájuk, a kitört ablakon keresztül mentem be a rommá lőtt házba. Véres húscafatok voltak szanaszét a romok tetején. Édesapját a combján érte repesztalálat, édesanyjára ráomlott a fal, a húga szívét egy apró szilánk állította meg. A barátomat egy vastag vályogfal mentette meg a sérülésektől. A másik barátomat, aki előbb érkezett, 49 helyen érte a becsapódó akna repesze, fejétől a talpáig. Volt olyan is, amelyik átütötte a combjához szorított jobb kézfejét és mindkét lábán is keresztülment, majd a bal csuklójában állt meg. Túlélte. A házban élő, kifelé igyekvő fiatalasszony és két gyermeke is megsérült, beleik kilógtak a hasfalukból - őket a pincébe segítettük. A sarki telefonfülkéből hívtam a mentőket. Később meghaltak mindhárman.
  ...Nem messze tőlünk, a tüdőgondozó szolgálati lakásai alatt volt egy sebtiben kialakított légoltalmi pince, ahova szükség esetén 5-6 perc alatt eljutottunk. Egy alkalommal már körülöttünk vágódtak be a katyusák aknái, mire elértük a légópincét. Az udvaron egy ember feküdt fej nélkül, egy ismerős környékbeli volt. Leszakított fejét napokkal később találták meg, a detonáció három telekkel távolabb repítette. A fia, aki ott feküdt, az iskolatársam volt, belei kifordultak a testéből, de élt, halkan nyöszörögve kért segítséget. A háziak hívtak hozzá mentőt...
  Katyusa, a sorozatvető rakétafegyver. A magyarok Sztálin-orgonának nevezték (MTI)
  ...Sanyarú volt az élet, éheztünk, az élelemért cserékre kellett járni. Vonat tetején utaztunk hóban, fagyban vidékre. Lepedőt, takarót, aranygyűrűt cseréltünk lisztre, tojásra, alapvető élelmiszerekre a környező településeken...
  ...Kosdon voltunk élelemért, Vácig a vonat tetején utazva, utána gyalog oda és vissza (ez a távolság 13 kilométer - a szerk.). Hazafelé a váci állomáson nagy tömeg várakozott, és megjelentek az orosz katonák is. A fiatal menyecskéket kiválogatták a tömegből, nekik velük kellett menniük. Nem nehéz kitalálni, miért. Anyám fiatal nő volt, kimondottan szép asszony. Ám ő ,,óvatos" volt, és eleve öregasszonynak öltözve indult el otthonról, kendőjét mélyen a szemébe húzta. Nagyon sokan próbálták így elkerülni az erőszakot. Nekem viszont lányos arcom volt, a katonák engem is felszólítottak: menjek velük. ,,Nye zsenya! Nye zsenya! Klapci!" (Nem asszony! Nem asszony! Fiú!) - sikoltozott anyám, de végül meg kellett mutatnom a nemi szervem, hogy elengedjenek.
  ...Hazamentünk és befűtöttünk. Abban a pillanatban megjelent egy szovjet tiszt tolmáccsal, és utasított minket, hogy ,,Davaj, davaj!" hagyjuk el a lakást, mert azt lefoglalják. A szomszédban ugyanis rögtönzött fogházat és ,,kihallgatószobát" rendeztek be, amit zavart a mi ottlétünk. Szerencsére egy rokonunk üres lakásában meghúzhattuk magunkat, ám a farkasordító hidegben tüzelőanyag nem volt. Anyám hozott otthonról paplanokat, ami az életünket menthette meg akkor. Egy héttel később mertünk hazamenni, akkorra a lakás teljesen üres volt. Nemcsak az oroszok tűntek el, hanem a tüzelőnk is, ez volt a legfájóbb abban a helyzetben...
  Emberek utaznak a villamos tetején Budapesten, hónapokkal az ostrom után (MTI)
  ...A különböző nemzetiségű katonák ,,emberségét" nem tudtam felmérni. A németek nagyon fegyelmezettek voltak, ki-bevonultak, kapcsolatunk nem volt velük. Sokszor kimentünk a palotai állomásra, figyeltük a csapatszállításokat. Odamentünk a vagonokban veszteglő katonákhoz, a vonat ablaka előtt kértük őket: ,,Bitte schön kleine Brot, bitte schön kleine Schokolade". Adtak...
  ...Mindenki a saját ösztönei szerint élt. A magyar hatóságok semmire nem figyelmeztettek, és semmire nem készítettek fel minket. Nem állt ellen senki, behódoltunk a szovjeteknek: azt vitték el, amit akartak, a fiatal lányokat megerőszakolták, szabadrablás volt. Volt olyan eset, amikor egy józan gondolkodású, magas rangú szovjet tiszt agyonlőtte a saját katonáját a kegyetlenkedése miatt. De arra nem volt példa, amit a háború utáni magyar filmekben látni: szovjet katonák mosolyogva nyitják az óvóhely ajtaját, és boldogan ölelkeznek a bent lévőkkel. Akik virágcsokorral várják őket...”
 • 1. meir 2010. február 15. 15:29
  „HULYE ALLAT volt aki azt odafestette!!!
  Amikor itt-ott obegatnak a Hos Magyar katonakert akik a Don-nal leltek a halalukat,akkor talan tessek Tiszteletben tartani azok emleket is,akik meg a szarhazi nyilasok elleni kuzdelemben adtak eletuket!!
  mert kerem vagy Mindenki Hosi Halott,vagy Senki !!!
  Rendkivuli batorsag megbecsteleniteni egy Haborus Emlekmuvet!!! Igazi Hos!!Tessek szobrot emelni neki!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

14 tonna hamis mosószert foglaltak le a vámosok

A Vám- és Pénzügyőrség Közép-magyarországi Regionális Nyomozó Hivatala hétvégén ellenőrzést tartott… Tovább olvasom