Kisalföld logö

2019. 03. 19. kedd - József, Bánk 3°C | 9°C Még több cikk.

Megnyílt a Tiziano tárlat a Szépművészeti Múzeumban

Tiziano - A titokzatos férfi címmel kiállítás nyílt a budapesti Szépművészeti Múzeumban. A Szürkeszemű férfi képmása a firenzei Pitti-palota gyűjteményéből érkezett Budapestre.
Tiziano: A szürke szemű férfi
A Szürkeszemű férfi kilenc, a Szépművészeti Múzeum saját anyagából válogatott 16. századi itáliai portréval együtt látható. Így kiállították Veronese, Dürer és Tintoretto alkotásait is. A tárlat negyedik állomása a géniuszok és remekművek című hatrészes kamaratárlat sorozatnak, amelyet a Szépművészeti Múzeum 100 éves fennállása alkalmából rendeznek. Ennek keretében egy éven át a világ neves múzeumainak Magyarországon még be nem mutatott művei szerepelnek.

A Szürkeszemű férfi képmása a legértékesebb alkotás, ami valaha Magyarországon volt: 13 milliárd forintos biztosítást kötöttek rá, a Budapestre szállítás pedig ötmillió forintba került. A kép kiállításához speciális technikát alkalmaztak. A festmény és a keret együtt csaknem 170 kilogramm, ezért különleges tartóelemeket használtak a szakemberek. A képet emellett még egy állványra is ráhelyezték. A festmény e nélkül, súlya miatt valószínűleg kiszakadna a falból.

A Szürkeszemű férfi képmását Tiziano az 1540-1550-es években festette. A szakértők nem tudják biztosan, hogy kit ábrázol a kép. Egyes feltételezések szerint egy modellről van szó, csakúgy mint a korszak más, női portréi esetében.

Az összesen 15 festményt bemutató kiállítás középpontjában Tiziano Vecellio két festménye áll. Az egyiket - Mária gyermekével, a kis Keresztelő Szent Jánossal és Szent Katalinnal - a londoni National Gallery kölcsönzi. Az 1530 körül festett kép merészen szabálytalan kompozíciójával, a Biblián és apokrif iratokon alapuló témájának szabad, kötetlen feldolgozásával, tájképi részleteinek bukolikus hangulatával, érzelmi közvetlenségével és meleg tónusú színvilágával méltón reprezentálja a velencei érett reneszánsz festészet vezető egyéniségének művészetét. A festmény értékének méltó kifejezője, hogy biztosítási értéke alapján ez legértékesebb egyedi műtárgy, amely az utóbbi évtizedekben Magyarországra érkezett. A kép biztosítási értéke több mint 8 milliárd forint.

Tiziano másik kiállításra kerülő képe szintén közelebb viszi a nézőt annak megértéséhez, miként állította a cadorei mester a szín és az ecset gyökeresen megújított használatát a mélyen emberi tartalmak kifejezésének szolgálatába. A Mária gyermekével és Szent Pállal témájú képről, amely ez év májusában bukkant fel a műkereskedelemben, Tátrai Vilmos, a Régi Képtár művészettörténész muzeológusa mondta ki először, hogy nagy valószínűséggel Tiziano alkotása.

Az azóta elvégzett technikai vizsgálatok, főként a sajátkezű változtatások egész sorát kimutató röntgen-felvétel, majd a festmény restaurálása ugyanúgy igazolták a szerzőségre vonatkozó feltételezést, mint az a leltári leírás, amely bizonyítja, hogy a kép a 17-18-ik században, Tiziano műveként számon tartva, a modenai hercegi gyűjtemény kincsei közé tartozott. Miután a festmény, amely művészi értékét tekintve a legjelentősebb az elmúlt több mint fél évszázadban hazánkban előkerült képek között, magángyűjteménybe jutott, másfél hónapos szereplése a kiállításon alkalom arra, hogy a múzeumlátogató közönség is megismerhesse és megcsodálhassa.

A kiállításon szereplő többi kép - köztük Vincenzo Catena, Palma Vecchio, Polidoro da Lanciano, Girolamo Romanino, Lorenzo Lotto és Lambert Sustris egy-egy alkotása - tágabb velencei környezetbe helyezi a két Tiziano-művet. A donátor-ábrázolások jelenlétét az indokolja, hogy a magángyűjteménybeli kép Szent Pálja valójában a kép megrendelőjének képmása. A Máriát és gyermekét szentek társaságában és tájképi környezetben bemutató, bensőséges hangulatú ún. Sacra conversazione (Szent társalgás) kompozíciók egy jellegzetesen velencei műfajt képviselnek, és a londoni kép értelmezéséhez nyújtanak segítséget. Utóbbinak egy 17-ik századi jó minőségű másolata is megtekinthető lesz.

A kiállítás alkalmából végzett restaurálások fényképes dokumentációjának egy részét szintén megismerheti a látogató.

(Forrás: Szépművészeti Múzeum, MTI)
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az angolok lehengerelték Jamaicát

A világbajnokságra készülő angol labdarúgó-válogatott jelentős fölénnyel, 6-0-ra verte Jamaicát. A spanyolok és portugálok hozták győzelémüket a könnyű ellenfelekkel. Meglepetésre a lengyelek legyőzték Horvátországot. Tovább olvasom