Kisalföld logö

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Megnyílt a csíkszeredai magyar konzulátus

A főkonzulátus ügye Grósz Károly és Nicolae Ceausescu 1988-as nagyváradi találkozóján is szóba került. A székelyföldi magyaroknak rendkívül fontos intézmény megnyitása azonban mindig tolódott, pedig alig volt olyan magyar miniszterelnök, aki ne vetette volna fel ennek szükségét.
Az eseményt a felcsendülő nemzeti himnusz alatt ünnepélyesen felvont nemzeti lobogó jelezte nem a konzulátus épülete, hanem a konzuli rezidencia előtt.

Terényi János bukaresti magyar nagykövet elmondta: a konzulátus létrejötte egymást követő kormányok kitartó munkájának, a romániai magyarság egységes akaratának eredménye és továbblépés a román és magyar nemzet érdemi megbékélésének útján.

A Magyar Köztársaság csíkszeredai főkonzulja dr. Szabó Béla közgazdász, aki diplomataként kétszer öt évig Bukarestben dolgozott a magyar nagykövetségen, 2002-től a Határon Túli Magyarok Hivatalának elnök-helyettese, 2005-ben pedig megbízott elnöke volt.

Szabó Béla újságírók előtt elmondta: a hivatal egyelőre a székhelyen kialakított irodában fogadja ügyfeleit. Konzuli szolgáltatást magyar állampolgároknak nyújtanak, vízum kibocsátásával csak a márciusban nyitó konzulátusi hivatalban foglalkoznak majd, de fontosnak tartotta hozzáfűzni: bárkinek szolgálnak tájékoztatással, eligazítással vagy tanáccsal.

Csíkszereda polgármestere, Ráduly Róbert egy jól kezdődő esztendő jelzéseként üdvözölte az eseményt, a román kormány megyei megbízottja Constantin Strujan prefektus pedig támogatásáról biztosította a főkonzult. A nagyszámban jelenlévő csíkszeredaiak a székelyhimnusz eléneklésével köszöntötték az eseményt.

Krónika Hírszolgálat
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cseh siker, finn előny

Síugrás

A síugró négysánc-verseny második állomásán, a németországi… Tovább olvasom