Kisalföld logö

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Megnyílnak az osztrák egyetemek

Az osztrák felsőoktatás eddig különbséget tett az Ausztriában és a más országban érettségizők között.

Az Európai Bíróság múlt heti döntése szerint az osztrák egyetemi felvételi szabályok sértik az EU-előírásokat, az osztrák felsőoktatás ugyanis különbséget tesz az Ausztriában és a más országban érettségizettek között.
A bíróság döntése szerint minden egyetemre jelentkezővel szemben ugyanazokat a felvételi kritériumokat kell alkalmazni. A bíró szerint ez valósítja meg az EU-szerződések biztosította mozgásszabadságot, amit a diákok esetében is alkalmazni kell.

Az osztrák egyetemre egy külföldi érettségi bizonyítvánnyal rendelkező úgy iratkozhatott be, ha bebizonyította, hogy származási országában felvették egy felsőfokú oktatási intézménybe. Ez a bíróság döntése szerint állampolgárság szerinti diszkrimináció, és így az európai szerződésekkel ellentétes.

Az osztrák sajtó értelmezése szerint a döntés azt jelenti, hogy minden diákot - még az osztrákokat is - korlátozott számban vesznek majd fel az egyetemekre. A konkrét szabályokat a közeljövőben dolgozzák ki.

A változások legnagyobb haszonélvezői várhatóan a német fiatalok lesznek. A 2004-2005-os téli szemeszterben összesen 5421 német diák tanult osztrák intézményekben, ami a külföldi hallgatók 19,28 százalékát jelenti. A németek 814-en (25,3 százalék) a híres osztrák zenei vagy más művészeti intézmények egyikében tanult.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szőkefalvi-Nagy Erzsébet: Tehetség, szeretet, fájdalom

Szőkefalvi-Nagy Erzsébet könyvtáros, a Somogyi-könyvtár igazgatója Sibylle Muthesius Felhőgyerek… Tovább olvasom