Kisalföld logö

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 3°C | 19°C Még több cikk.

Megkötötték az agráralkut

A demonstráló gazdák és az agrártárca képviselői végre egyezséget kötöttek.

Miért, mit tett a kormány?

– Mit nem tett, azt kell kérdezni. . .  Nem, vagy csak részben fizette ki az unió által a mezőgazdaságnak nyújtott földalapú támogatásokat. 

– Mit szóltak az úton lévők az akadályoztatáshoz?

– A többség szimpátiáját jelezte, persze olyanok is akadtak, akiknek nem tetszett.  Egyébként aki nagyon akart, át tudott manőverezni a traktorok között.  Nem volt szándékunk „bekeményíteni", hogy úgy mondjam, nem voltunk úgy öltözve, remélem, ez elegendő figyelmeztetés lesz a kormánynak: komolyan gondoljuk. . . 

Valler Tibor nem hiába bizakodott: tegnap délben a kormány és a gazdák képviselői aláírták a megállapodást.  Az Érd közelében egy telephelyen tartózkodó Oláh Ferencet a továbbiakról faggattuk.  – Elfogadható kompromisszumot kötöttünk. 

Nagy kő esett le gazdatársaim szívéről, hogy háromhetes kitartásuk eredménnyel járt – mondta el a megyei tüntetők főszervezője. 

– Komolyan vehető a kormány ígérete? Vagy csak el akarta tüntetni a traktorokat az ünnep előtt az utakról? – kérdeztük.

– Éppen emiatt ragaszkodtuk hozzá, hogy a miniszterelnök is ellássa kézjegyével a megállapodást. 

– A kormányfő már jelezte is, hogy az elfogadott költségvetés keretein nem léphetnek túl.

– A költségvetések természetét ismerve mondhatjuk, hogy mindig vannak bennük átcsoportosítható tételek. 

Például a nyugdíjak, az egészségügy terhére?

– Nagy butaság lenne a kormány részéről, ha ehhez folyamodna.  Létkérdés volt, hogy a gazdák megkapják a támogatásokat, hiszen e nélkül elvesztik versenyképességüket az uniós országok azon gazdálkodóival szemben, aki már rég hozzájutottak.


Elvonultak a tüntetők

A gazdák és a kormány közötti megállapodás hírére a Kópházánál demonstrálók azonnal beszüntették a félpályás útlezárást. Szombaton feszült volt a helyzet, a főút mindkét sávját lezárták rövid időre. A budapesti agrármegállapodás hírére véget ért a Kópháza határánál másfél hete elkezdődött figyelemfelkeltő tüntetés. A gazdák traktorjaikkal – rendőri felvezetés mellett – azonnal elindultak hazafelé.

Örülnek az aláírásnak

– Örülünk, hogy megszületett az aláírás, s március 15-ét már otthon, a családdal ünnepelhetjük – száll le traktorjáról már odahaza Döbrössy Gábor kópházi gazda, miközben a győzelem jelképét mutatja ujjaival. A 65 hektáron gazdálkodó fiatal földműves – egyik traktorját Budapesten hagyva, másik erőgépével Kópházánál a főúton tüntetve – a kezdetek kezdetétől a demonstráció résztvevői közé tartozott. – Szántófölddel foglalkozom, családom esetében másfél millió forint volt a tét. Szombaton éppen Budapesten figyeltem a fejleményeket. Való igaz, hogy az utóbbi napokban már érezni lehetett, közel a megállapodás. . . Szombaton este 9-kor hazafelé vettük az irányt azzal az elhatározással, hogy a kijelölt pontokon mindaddig kint leszünk az utakon, míg meg nem születik az aláírás.


Történelmet írtunk kitartásunkkal

– Történelmet írtunk összefogásunkkal, kitartásunkkal, ilyen méretű agrárdemonstráció még nem volt a magyar történelemben – hangsúlyozta Jakab István, a Magosz elnöke, a tárgyalódelegáció vezetője vasárnap délután a Felvonulási téren rendezett nagygyűlésen, bejelentve a megegyezést.

A demonstráció – hangsúlyozta – azt is elérte, hogy a kormány rádöbbent: a gazdákat partnernek kell tekinteni.
A követeléseket, amikről sikerült megegyezni, 39 pontban foglalták össze. Ezek közül Jakab István legfontosabbként a gabonaintervenció, a nemzeti támogatások és a vidékfejlesztés ügyét emelte ki. A kompromisszumok ellenére sikerként kell értékelni ezt a megegyezést – húzta alá a tárgyalódelegáció vezetője.


Új támogatási jogcímeket hirdet meg a kormány

Az agráriumra fordítható ez évi költségvetési forrásokon felül pluszforrásra nem, de új agrártámogatási jogcímek meghirdetésére tartalmaz kötelezettséget a demonstráló gazdák és a kormány között létrejött megállapodás – mondta Ángyán József, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) tárgyalódelegációjának tagja, a gödöllői Szent István Egyetem professzora az MTI-nek.

A professzor a tárgyalások vasárnapi befejező egyeztetésének eredményeit ismertetve kifejtette: a megbeszélésen összesen 20 milliárd forint agrártámogatás sorsáról döntöttek. „A pénz fele a Nemzeti Vidékfejlesztési Tervben (NVT) rendelkezésre álló források egy részének átcsoportosításából, másik fele pedig a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium saját keretéből származik majd" – közölte Ángyán József.

Jelezte: a 20 milliárd forint olyan támogatási jogcímekre jut, amelyre eddig az idei évre egy fillér sem volt betervezve. A professzor példaként említette az állatjóléti támogatásokat, amelyek közül a sertéstartók sertésenként 1800 forintot, a baromfitartók pedig kilogrammonként 950 forintot igényelhetnek.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csónaktúra sziklafalak között

A Bajor-Alpok talán legbarátságosabb helye a Königsee, egy hosszú, vékony, varázslatos hegyi… Tovább olvasom