Kisalföld logö

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -6°C | 1°C Még több cikk.

Megkezdték a Margit híd terheléspróbáját

Szombaton délelőtt megkezdték a szakemberek a Margit híd terheléspróbáját, amelyet egész hétvégén folytatnak. Az eredmények kiértékelése után már akár a hét közepén is visszaadhatják a hidat a forgalomnak.

A felújítás alatt lévő dunai átkelőre 30 tonnás teherautók álltak fel, majd a szakemberek megvizsgálták, hogy a híd hogyan reagál ekkora terhelésre. Dunai László, a Budapesti Műszaki Egyetem professzora, a próba művezetője a helyszínen elmondta, a próbát szabvány szerint végzik, megpróbálják azokat a terheket szimulálni, amelyeket az élettartama alatt a híd kaphat. Megmérik azt is, hogy a híd szerkezetének mekkora lehajlásai vannak, illetve a szerkezet kritikus pontjaiban mekkora feszültség keletkezik.

Dunai László szerint mivel a Margit híd ívhíd, jóval merevebbnek számít, így a nyúlások és egyéb mozgások tűréshatára néhány centiméteresre tehető. Emlékezetett, hogy a Megyeri hídnál (amelynek terheléspróbáját szintén ő végezte) 60 centis lehajlások voltak.

Az MTI kérdésére válaszolva elmondta azt is, az előzetes számítások és eddigi eredmények szerint a híd sikerrel átmegy majd a teszten, és az eredmények ismeretében kiadhatják azokat a jegyzőkönyveket, amelyek az ideiglenes forgalomba helyezéshez szükségesek.

A statikus próbaterhelés csak az első fázis, a második rész a dinamikus terhelés lesz, amikor a híd felújításával teljesen végeznek. Ez májusban várható.

Tóth Kata, a felújítást végző Mh 2009 konzorcium szóvivője az MTI-nek elmondta, az eredmények ismeretében a forgalom már a jövő hét közepén is igénybe veheti majd a hidat, ha az időjárás is kedvező lesz. "A konzorciumon nem fog múlni" - közölte.

A hídon jelenleg csak a déli hídfél úttestén van aszfaltburkolat, amelyre már a sávok felfestése is felkerült. A járdák még egyik oldalon sem készültek el, a villamosközlekedés feltételei azonban adottak, elkészültek a vágányok és a felsővezetékeket tartó oszlopok is.

A Margit híd rekonstrukcióját 2009. augusztus 21-én kezdték meg, az eredeti ütemterv szerint az idén nyár végén kellett volna megtörténnie az ideiglenes forgalomba helyezésnek. Az engedélykiadás csúszására hivatkozva azonban az Mh 2009 konzorcium azt közölte, hogy csak három hónappal később tudja átadni a hidat. A kivitelező az általa akkor jelzettnél egy hónappal hamarabb adja át ideiglenesen a forgalomnak a hidat, a végleges átadást 2011 nyarára ígérik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sebesség-ellenőrzések a sztrádajavításoknál

A rendőrség fokozottan ellenőrzi az autók sebességét az autópályák javítással érintett szakaszain. … Tovább olvasom