Kisalföld logö

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Megkezdték a kormány miniszter-jelöltjeinek meghallgatását

Az országgyűlési bizottságok megkezdték a kormány miniszter-jelöltjeinek meghallgatását. Lamperth Mónika önkormányzati és területfejlesztési miniszter-jelölt az őt meghallgató bizottságnak még nem tudott választ adni arra, hogyan alakul az önkormányzatok állami támogatása.
Az országgyűlési bizottságok megkezdték a kormány miniszter-jelöltjeinek meghallgatását. Lamperth Mónika önkormányzati és területfejlesztési miniszter-jelölt az őt meghallgató bizottságnak még nem tudott választ adni arra, hogyan alakul az önkormányzatok állami támogatása. Az is később dől el, hogy az iparűzési adót mivel helyettesítik majd.

Lamperth Mónika szerint nem kell csökkenteni az önkormányzatok számát, de a feladatellátásban szükségesek a változások a hatékonyság érdekében. Ezért ösztönzi a kormány a kistérségi együttműködést. A miniszterjelölt támogatja a törvénymódosítást, hogy ne csak ösztönözzék támogatásokkal a többcélú kistérségi társulásokat, hanem törvényben meghatározott feladataik legyenek ezeknek, tehát erősebb jogi ösztönzést tart fontosnak.

Ugyanilyen fontos a választott regionális önkormányzatok létrehozása – mondta. Ehhez persze kétharmados többség, tehát ellenzéki támogatás is kell. A megyék helyett a régiókat tartja optimálisnak az uniós források megszerzéséhez is. A tervek szerint hét regionális önkormányzat jönne létre. Ahol nem lehet önálló jegyzőség – kistelepüléseken – ott térségi szolgáltató központokat hoznak létre. Ezeken a szolgáltatások elérhetők lennének.

Lamperth Mónika álláspontja szerint a területfejlesztési feladatokat is a választott regionális önkormányzatoknak kellene ellátniuk, nincs szükség külön megyei és regionális területfejlesztési tanácsokra. A miniszter-jelölt arról is beszélt, hogy a lakástámogatásnál elsősorban a fiatalokat, a családalapítókat és a szociálisan rászorulókat hozná előnybe. Ezenkívül hatékonyabb építés-felügyeletet szeretne, és végig vinné a panel-felújítási programot.

A bizottság tagjainak kérdésére elmondta: még nem tud választ adni arra, hogyan alakul az önkormányzatok állami támogatása. Az is később dől el, hogy az iparűzési adót mivel helyettesítik, vagy más központi, vagy önkormányzati adókból pótolják. Az önkormányzatok nem veszíthetnek bevételt. Igazat adott annak a véleménynek, hogy lehetne jobb, életszerűbb régióbeosztást csinálni, de mint mondta, nincs olyan elképzelés, amelyben minden szakértő egyetértene. De ha ezen múlik, hogy lesznek-e választott regionális önkormányzatok, vagyis, hogy az ellenzék támogatja-e a kétharmados módosítást, akkor újra megvitatják a kérdést.

Meghallgatásán Göncz Kinga maga is meglepetésnek nevezte külügyminiszteri jelöltségét a parlament európai ügyekkel foglalkozó bizottságában, de felsorolta, hogy eddigi munkája során foglalkozott már uniós ügyekkel, konfliktuskezelő tréningeket vezetett több országban is.

A miniszterjelölt úgy látja: míg Amerikának konfliktuskezelő szerepe van a világban, Európának a konfliktusok megelőzésében növekedhet a feladata. Megnevezte a kiemelten fontos területeket: az európai uniós tagországokat, a szomszédos országokat, NATO tagságunkat, az Oroszországgal folytatott kapcsolatot, nem utolsó sorban az energetika miatt. A gazdasági kapcsolatok miatt hasonlóképpen fontosnak nevezte Ázsia fejlődő országait, és arra is figyelmet fordítana, hogy Magyarország donorország is legyen, vagyis támogatóként is fellépjen például a Nyugat-Balkánon.

Arra az általa feltett kérdésre: milyen Magyarországot szeretnénk az Európai Unió tagjaként, azt válaszolta, hogy egy érdekeit jól érvényesítő országot, amihez szükség van a teljes jogú európai tagságra. Tehát szükség van a schengeni övezethez, illetve az eurózónához való csatlakozásra, továbbá arra is, hogy egyre több uniós tag tegye lehetővé a munkaerő szabad áramlását.

Molnár Lajos egészségügyiminiszter-jelölt nem tartja rossznak, hogy ha a fiatal magyar orvosok külföldön vállalnának munkát, és reméli, hogy utána visszatérnek a hazai gyógyításba. Molnár Lajos az illetékes parlamenti bizottság előtt elmondott expozéjában megígérte, hogy a reformkormány végrehajtja az egészségügy reformját. Elkötelezte magát a szolidáris ellátás politika mellett, de tarthatatlannak tartja, hogy a járulékfizetőket terheljék a járulékcsalók, a kötelezettségeiket be nem fizetők költségei is. Üvegfalú minisztériumot ígér, ahol a betegek érdekeit szolgálják.

Célul tűzte ki egyebek között, hogy az ország minden pontján legyen jó minőségű szolgáltatás, versengjenek a betegekért. Ezt pedig egy hivatal felügyelje. A változásokat a fiatal orvosok forradalmának nevezte. Szerinte nekik látniuk kell Európát, tanulniuk kell, és utána haza kell jönniük. Hogy ne váljanak a hálapénz rabjává, a miniszter-jelölt szerint az embereknek ehelyett inkább biztosítást kellene fizetniük. Elkötelezte magát az egészséges Magyarország megteremtése mellett, ehhez a munkához a tárca és a háttérintézmények mellett az elmúlt 16 év egészségügyi minisztereinek segítségét is kéri.

Veres János pénzügyminiszter-jelölt bizottsági meghallgatásán azt mondta: ellenőrzöttebb, tervezettebb és kiszámíthatóbb államháztartásra van szükség. A pénzügypolitikát eddig is irányító ügyvezető miniszter új államháztartási törvény mellett érvelt, hozzátéve, hogy halaszthatatlan az állami vagyon egységes szabályozásának kialakítása is. Veres János 3 százalék körüli inflációt vár erre az évre, ami - mint mondta - nem gátolja az euróövezethez való csatlakozást, de fontos, hogy folytatódjon az erőteljes magyar gazdasági növekedés.

Veres János kijelentette, nem támogatja egy költségvetési tanács felállítását, szerinte egy ilyen testület csorbítaná a parlament, a költségvetési bizottság és a kormány jogkörét. A pénzügyminiszter-jelölt bizottsági meghallgatásán ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy az Állami Számvevőszéknek előzetes véleményezési joga van a költségvetéssel kapcsolatban: mint mondta, inkább az ő álláspontját kellene jobban megfontolnia a parlamentnek. Hozzátette: a kormány a jövő héten dönt a lehetséges adóváltoztatásokról.

Kóka János az üzleti környezet dinamizálására alkalmas, és az aktív gazdaságpolitikai eszközöket jól használó minisztériumot akar felépíteni. Az ügyvezető, egyben kijelölt gazdasági és közlekedési miniszter bizottsági meghallgatásán három fontos célt jelölt meg. Az első a vasúti reform, ezen belül fontosnak tartotta a tarifarendszer igazságossá tételét, a pálya-és úthasználati díj-politika kialakítását, a pazarlás csökkentését, a finanszírozás átláthatóvá tételét.

A második az energiapolitika. A villamosenergia-piac új működési rendjének kialakítása. Ezzel kapcsolatban mondta a kijelölt miniszter, hogy a költségeknek teljes körűen meg kell jelenniük az árakban, úgyhogy a szociális szempontokat más területeken kell figyelembe venni, illetve érvényesíteni. Gázárakról eddig nem esett szó.

A harmadik fontos terület a tudásgazdaság megteremtése, a kutatás fejlesztése. Kóka János beszélt arról is, hogy három szakállamtitkárral képzeli el a jelenlegi informatikai minisztériumot is magába foglaló tárca irányítását. Közülük egy a gazdasági fejlesztésért, egy az infrastruktúráért, és egy a nemzetközi gazdasági kapcsolatokért lenne felelős. A főosztályok száma 70-ről 25-re apad. A gazdasági minisztérium létszáma a jelenlegi 800-ról először 600-ra majd 400-ra, vagyis a felére csökken.

Az Országgyűlés európai ügyek bizottsága támogatja Szilvásy György kancelláriaminiszteri kinevezését. A Miniszterelnöki Hivatal kijelölt vezetője bizottsági meghallgatásán elmondta: nem politikai szereplő akar lenni, sokkal inkább szakmai kérdésként kezelné a fejlesztési források ügyét. Hangsúlyozta: erős kormányzással és intézményrendszerrel szeretnék irányítani, koordinálni a fejlesztéseket. Szólt arról is, hogy a második nemzeti fejlesztési tervet július végén nyújtják be Brüsszelnek.

Újabb ötpárti egyeztetés is lesz kedden amúgy, az Országgyűlés három, még meg nem választott alelnökéről. Kettőt közülük az ellenzék jelöl, egyelőre a Fidesz és az MDF nem tudott megállapodni, hogy a KDNP mellett melyikük adja a másik jelöltet.

A Házbizottság mai, soron kívüli ülésén arról egyeztetnek majd a frakciók képviselői, hogy a kormányprogram vitájában milyen hosszan beszélhessenek a vezérszónokok.

Krónika Hírszolgálat

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az ausztrálok kitűnő formában

Az ausztrál válogatott a VB előtti felkészülési meccsek sorában döntetlent játszott a hollandok… Tovább olvasom