Kisalföld logö

2019. 01. 18. péntek - Piroska -1°C | 8°C Még több cikk.

Megkezdődött a sukorói telekügy tárgyalása

Megkezdődött a tervezett King's City kaszinóberuházáshoz kötődő sukorói telekcsere-szerződés érvénytelenségének megállapítására és a szerződést megelőző, eredeti állapot helyreállítására indított polgári eljárás pénteken Székesfehérváron, a Fejér Megyei Bíróságon; a pert április 23-ra napolta el a bíróság.

A perben a magyar államot képviselő Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) mint felperes keresetében azt kérte, a bíróság állapítsa meg, hogy a telekszerződés semmis, mert jogszabályba ütközik, továbbá megtámadta a szerződést, mert a csereingatlanok értéke közötti feltűnő értékaránytalanság van.

A semmissé nyilvánítás okaként jelölte meg az MNV Zrt. jogi képviselője azt is, hogy a felek között az ingatlanok értékével kapcsolatban téves feltevés állt fenn.

Állítása szerint a másfél éve létrejött szerződés sérti a vagyongazdálkodási törvényt és a végrehajtására kiadott rendelkezéseket, jelentős vagyonvesztést okozott az államnak, és versenyeztetés nélkül kötötték meg.

A tárgyalásra alperesként megidézett Joav Blum magyar-izraeli állampolgárságú üzletember jogi képviselője vitatta, hogy az ingatlancsere-szerződés megkötésekor is alkalmazni kellett volna a versenyeztetésre vonatkozó szabályokat.

Vita volt a felek között arról is, hogy az MNV Zrt. az előírt egyéves határidőn belül támadta-e meg a csereszerződést, illetve mikortól kell számítani a határidőt.

A 2008. július 30-i szerződés szerint a magyar állam tulajdonában álló együttesen 70 hektáros sukorói ingatlanok és a Joav Blum tulajdonában álló albertirsai és pilisi - együttesen 183 hektárnyi - földterület cserélt gazdát.

A sukorói ingatlanok értékét 1 milliárd 84 millió 10 ezer forintban, a Joav Blum tulajdonában levőkét 787 millió 400 ezer forintban határozták meg. Az értékkülönbözetet Joav Blum 2008. október 13-án megfizette. A szerződés szerint az értékbecslést megbízóként az MNV Zrt. készíttette.
A csereügyletet a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács 2008-ban jóváhagyta, majd az év december 12-én a tulajdonjog bejegyzéséhez szükséges nyilatkozatot kiállították Joav Blumnak.

A csereszerződést az üzletember kezdeményezte, mivel a tervezett Kingís City-beruházás meghatározó részét - amelyhez először a pilisi és albertirsai ingatlanokat megszerezte - Pest megyében már nem lehetett volna megvalósítani.

Joav Blum szerint az ingatlancsere hasznos volt az államnak is, mert a tervezett M4-es autópálya nyomvonala szinte kettészelné az ő Pest megyei ingatlanait.

A Központi Nyomozó Főügyészség azonban - amely 2009 áprilisa óta hűtlen kezelés gyanúja miatt folytat vizsgálatot a csereszerződés ügyében - tavaly ingatlanszakértőt kért fel a Joav Blum tulajdonában levő ingatlanok értékelésére. Megállapítása szerint az ingatlanokat túlértékelték, együttesen valójában 194 millió forintot érnek.

Az MNV Zrt. jogi képviselője elsődlegesen a földek visszacserélését, az eredeti állapot visszaállítását, ha pedig az nem lehetséges, a fennálló értékkülönbözet megfizetését kérte. Joav Blum a pénteki tárgyaláson a kereset teljes elutasítását kérte, hivatkozva arra, hogy az ingatlanok becslését az MNV Zrt. végeztette. A Pest megyei ingatlanokat több szakértő is felbecsülte, és ők - a nyomozó főügyészség által felkért ingatlanbecslő véleményét kivéve - hasonló értékeket jelöltek meg.
Nehezményezte, hogy több millió eurót költött a projekt előkészítésére, de a sukorói ingatlant még be sem jegyezték a nevére.

A perben 30 nap áll a felek rendelkezésére a bizonyítási indítványaik benyújtásához, és ahhoz, hogy eleget tegyenek bizonyítási kötelezettségüknek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kisteherautóval ütközött egy kocsi - Egy halott

Egy 34 éves férfi halt meg abban a közlekedési balesetben, amely a 37-es számú főúton Gesztely és… Tovább olvasom