Kisalföld logö

2019. 05. 25. szombat - Orbán Még több cikk.

Megkezdődött a parlagfűvirágzás

A parlagfű porzós virágzatában 15–35 sárga, jellegtelen, csöves pártájú virág van, mely több milliárd pollenszemcse termelésére képes.

Az augusztus beköszöntével a parlagfűvirágzás is kezdetét veszi. Lejárt a türelmi idő júniusban, így a gazosan hagyott területekre a kényszerkaszálás, illetve az ezzel együtt járó bírság sem maradhat el. De bírság nélkül is jó volna, ha mindenki a közvetlen környezetében nemcsak a parlagfüvet, hanem a gazt, sőt, a füvet is gondosan nyírná, hisz mindegyik pollenszemcséje légúti allergiát okozhat.

Folyamatos virágpor-invázió

Ha már a füveknél tartunk, jó tudni, hogy a közel 200 fajta egymást váltva, nagyjából április végétől október közepéig szinte folyamatosan szórja virágporát. De míg a fő virágzási időben is ritka a 150–200 darab pollen/köbméter, addig a parlagfű esetén ez a szám gyakran eléri vagy meghaladja a 100–300 darab/köbméter pollenszemcseszámot! Mint látható, ez a már tüneteket kiváltó koncentráció közel 4-szeresét jelenti. Ez szerencsére pár napot jelent csak, de ezek után nem véletlen, hogy a szezon alatt vannak igazán nehezen elviselhető napok.

Gyors reakció az orrnyálkahártyán

A parlagfű porzós virágzatában 15–35 sárga, jellegtelen, csöves pártájú virág van, mely több milliárd pollenszemcse termelésére képes.
A pollen nagysága 25–35 mikron, mely enyhén tüskés felületű, három csíranyílással rendelkezik.

A felületén lévő kis molekulasúlyú, allergiát okozó fehérjék könnyen kioldódnak az orr nyálkahártyáján, így igen gyors a válaszreakció a találkozás és a tünetek jelentkezése esetén, mely pár perc is lehet!

A kecsketej nem segít

Egy-egy termős növény kb. 60 ezer darab kaszattermésű magot érlel, melyek a talajba jutva elraktározódnak és csírázóképességüket évtizedekig megőrzik. Mivel igen bírják a szélsőséges éghajlati viszonyokat – a szárazságot, illetve a csapadékos nyarat is beleértve –, nehezen lehet a szaporodását megakadályozni. A kiirtás, talajból való kihúzás a legjobb, de többszöri kaszálás, kecskével való lelegeltetés, gyomirtás vagy a természetes ellenség, a rozsdagomba elterjesztése is szóba jöhet. A kecsketej ivása mint gyógymód tudományosan nem túl megalapozott.

Különösen szennyezett területek

Sajnos a növény az ország egész területén megtalálható, de az igazán allergiás beteg számára kerülendő területek Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád, Somogy és Zala megyék területe. Szerencsére a Kisalföld nem tartozik a „legszennyezettebb" levegőjű területek közé, igaz, Ausztria burgenlandi területén pedig ismeretlen a parlagfűvész.

A légszennyezettség fokozza az allergiát

Mint ismeretes, a levegőbe kerülő kipufogógázokban lévő kén-dioxid, nitrogén-monoxid, ózon, illetve a PM 10 – a 10 mikrométernél kisebb nagyságú részecskék, így a dízelkorom – először is a légutak elsődleges védelmi vonalát károsítják, a csillószőrös hengerhám pusztul, illetve az ott lévő immunsejteket is gyengítik. A virágporszemcse fehérjeburkát megbontják, ezáltal a kiáramló fehérje természetű anyagok hamarabb és erősebb kötődést okoznak – erősebb immunválaszt keltve.

Hamarabb érintkezésbe kerülnek a szem-, orr-, garat-, illetve hörgő falát bélelő nyálkahártyával. Ezzel magyarázzák a Japánban oly gyakori allergiát kimutató cédrusfavirág porára jelentkező légúti allergia fokozódását: az autópálya mentén magasabb számban találták, mint a cédruserdők közelében élő populáció körében!
Természetesen a levegőszennyezés nemcsak a szénanátha, a hörgőasztma vagy az allergiás kötőhártya-gyulladás miatt fontos, de a szív-, érrendszeri betegségek előfordulására is hatással van.
Dr. Kovács Tibor
tüdőgyógyász főorvos

Parlagfű: első számú közellenség

Hazánkban ma a parlagfű az első számú légúti allergiát okozó növény! Míg 1988-ban a negyedik leggyakoribb mezőgazdasági gyomként tartották számon, 1998-ban már az első helyen állt. És ez több dolog miatt is fontos.
– A parlagfű pollenje a legagresszívabb az összes hazánkban megtalálható növényfaj közül.
– Több vizsgálatból is kiderült, hogy világviszonylatban is extrém magas a parlagfűpollen és -mag produkciója kis hazánkban.
– A legtöbb embert megbetegítő légúti allergén hazánkban a parlagfű (és nem vadkender), tehát az allergiabőrtesztek közül nagyon gyakran találunk pozitív reakciót erre a „növényre".
– Egyes kimutatások szerint ez a parlagfű esetén közel 80%, míg a füvek „csak" 56%-os gyakoriságot mutattak többeknél a bőrteszt esetén.
– A pollenszemcsék által kiváltott allergiás reakció erősségét és gyorsaságát a légköri szennyezettség is döntően meghatározza.
– A „globális felmelegedéssel" a virágzási időszak nemcsak a pázsitfüvek, de egyéb gyomok, így a parlagfű tekintetében is kitolódott, meghosszabbodott.

A gyom virágzási ideje

A parlagfű virágzási ideje viszont igen eltérő lehet – azaz a pollenidőszak –, míg 1994-ben 72 nap volt, addig 2000-ben ez már 125 napot jelentett, ami „testvérek között is" 4 hónap!
A másik elszomorító tény, hogy egyre több beteg egyidejűleg több növény virágporára érzékeny – latinul poliszenzibilizált –, ez a korábbi 24%-ról évek alatt 52%-ra emelkedett a négynél több allergénnel szembeni érzékenységet mutató betegeket figyelembe véve.

Parlagfű a magyarországi pollentérképen Hazánk parlagfű-szennyezettségi térképén a 2005-ös ÁNTSZ-jelentésekhez képest – mely nem is volt olyan rossz a korábbi éveket tekintve – az idei rosszabbnak tűnik az előrejelzések alapján.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismét feljelentik Duray Miklóst

Ismét feljelenti Duray Miklóst a szlovák kormánykoalícióhoz tartozó Szlovák Nemzeti Párt (SNS),… Tovább olvasom